Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Klobuk s pocitem křivdy

8. 4. 2019

David se své úlohy zhostil velmi dobře a na hřišti vůbec nebylo znát, že jde o jeho první start od začátku utkání a pro něho na nezvyklém postu. Ale byla znát i přítomnost Vaška z Lukášem. I proto a samozřejmě za přispění dalších hráčů dokázal hostující tým v první půli podržet míč a slušně zakombinovat na útočné polovině. A již  v 15. min., se po parádní akci lišanští dočkali. Kuba Feher oslovil kolmicí po levé lajně do nohy Vaška Mutinského. Ten, obklopen protihráči, přenesl hru čtyřicetimetrovým pasem zleva doprava na rozběhlého Lukáše Hanzla, který se kličkou do hřiště zbavil svého strážce a z hranice vápna béčkovou levou nechytatelně zavěsil, 0 : 1.

Urostlí domácí hráči se hodně spoléhali na kolmé pasy, ty ale zelenobílá obrana stačila zachytávat a po přenesení hry na útočnou polovinu dokázali hosté dál hrozit. Několikrát je zradila finální přihrávka, nicméně po půlhodině hry vyhrál Lukáš Hanzl souboj s levým bekem Klobuk a zprava postupoval sám na brankáře Maura.  Jsa v ostrém úhlu, volil přihrávku po malém vápně, ale ke škodě hostí jej nikdo ze spoluhráčů nedokázal včas doplnit.

Na hřišti se několikrát přiostřilo, např. Méďa uviděl žk. po taktickém přidržení soupeře na polovině hřiště. Po chvíli za stejný zákrok na Méďu, kterého domácí záložník navíc ještě zahodil na zem karta udělena nebyla, což možná znamenalo předzvěst věcí příštích. Domácí se dočkali své šance po hlavičce z rohového kopu, ale míč šel vedle a Zdenda Řepka zasahovat nemusel. Nebezpečněji vypadala situace ze 40. min., kdy kolmice na útočníka Klobuk směřovala do jasného ofsajdu. Hráč  ovšem přestal hrát stejně jako lišanští obránci, za volným míčem se vyřítil z druhé vlny záložník Svoboda. Řepa včas vyběhl, vrhl se soupeři pod nohy a stačil rukou vypíchnout míč k levé lajně. Střet skončil zraněním domácího hráče, který o poločase vystřídal. Domácí se dožadovali penalty, ale lišanský gólman, který se při střetu také zranil, ale utkání dochytal, byl u míče evidentně dříve.

Poslední šanci první půle si schovali do 44. min. lišanští. Konkrétně do třetice Lukáš Hanzl, který po další Mutinově výzvě šel sám na branku. Ale v kritickém okamžiku si dal míč dál od nohy a už neměl čas kvalitněji zakončit či obejít gólmana. Poločas tak skončil nejtěsnějším vedením zelenobílých.

Ve druhé půli začaly Klobuky bezesporu lépe kombinovat a útočným hráčům Lišan, Mutinovi, který v pondělí dobral antibiotika i Honzovi Pasekovi, který se v první půli hodně vydal, postupně začaly docházet síly. Ale také začal úřadovat rozhodčí, jehož píšťalka přestala lišanský celek přestal pouštět na útočnou polovinu a do lišanského vápna přilétlo spoustu míčů z odpískaných standardek proti hostujícímu mužstvu. Po rohovém kopu pálil z dobré pozice nepřesně trestuhodně pozapomenutý střídající Vadlejch.  Uplynula hodina hry a sudí na půlící čáře odpískal přímý kop také pro Lišany. Lukáš Řepka, který si všiml špatného postavení gólmana Maura, se jej pokusil z poloviny hřiště překvapit lobem. Nicméně zahrál jej příliš krátký. Maur rychle vykopl a z brejku na druhé straně dorážel zblízka za Řepova záda míč Vadlejch, 1 : 1.

V 75. min. přišel další zlomový okamžik. Souboj rameno na rameno Jardy Haiflera s hráčem domácích uvnitř šestnáctky posoudil sudí Hlavnička jako nedovolený ze strany lišanského stopera, odpískal penaltu a navíc Hafíkovi ukázal žlutou kartu. Protesty samozřejmě nepomohly a penaltu ranou pod břevno, když Zdenda riskl stranu, bezpečně proměnil domácí stoper Kubelka, 2 : 1.

Lišany to nevzdaly. Šanci na vyrovnání měl po chvíli střídající útočník Dan Roušavý, který přes svalové zranění přišel na hřiště ještě za nerozhodného stavu s cílem přehoupnout misku vah na lišanskou stranu. Roušákova pohotová rána z hranice vápna však o půl metru minula Maurovu pravou tyč. Jestliže do té doby sbírali karty pouze zelenobílí, mezi 81. a 88. min. se třikrát dočkali i domácí. Zejména zákrok na Honzu Paseku, po kterém zůstal lišanský borec, který umí rozdat, ale i přijmout, otřesen, byl hodně nevybíravý.

Vyrovnání se Lišany dočkaly - nedočkaly v 90. min., kdy dostaly výhodu trestného kopu z levé strany. V nepřehledné situaci v šestnáctce Klobuk, v té době již vytažený na hrotu, stoper Jarda Haifler, stojící zády k bráně, bez ataku domácího brankáře, prodloužil hlavou míč za sebe a gólman Maur si jej rukama splácl pod břevno. Hlavní zapískal a ukazoval na středový kruh, asistent začal jako divý mávat praporkem, a gól nakonec nebyl uznán pro faul na brankáře. Lišanským tak z dobře rozehraného duelu nakonec zbyly jen oči pro pláč.  

 

Trenér Václav Švelch : Vedli jsme, hráli jsme dobře a je jen škoda, že jsme nedokázali do obrátky vstřelit druhý gól a v dané chvíli asi nešťastným řešením naší standardní situace na polovině hřiště nechali soupeře vyrovnat. Z tohoto pohledu by zápasu asi slušela remíza. Bohužel to, jak s námi potom zatočili rozhodčí, musím, stejně jako hráči i lišanští fandové na utkání, vnímat jako křivdu, ale těžko s tím něco udělám. Pocit křivdy postupně vyprchne a my se musíme připravit na další utkání.

Rozhodčí: Hlavnička - Budař, Mboussa

Diváci: 140

ŽK: 81. Říčka, 83. Kubelka, 88. Douša - 40. Medřický, 67. Paseka, 75. Haifler

ČK: 0 - 0

Branky: 60. Vadlejch, 1 : 1, 75. Kubelka (p.), 2 : 1 -  15. Hanzl (as. Mutinský), 0 : 1

SK Lišany : Z. Řepka – Beneš (79. Karvai), Ledvinka, Haifler, Feher - Hanzl, L. Řepka, Medřický, Krůta (67. Roušavý) - Paseka, Mutinský