Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čoudili jsme Kněževes

12. 6. 2017

Po řadě „omluvenek“ dal trenér na předposlední zápas sezóny na půdě horkého favorita a kandidáta na titul, Kněževsi, dohromady 11 hráčů a před zápasem si nedělal příliš velké iluze. Utkání chtěli lišanští hlavně důstojně odehrát a neudělat si ostudu.

Lišany přijely do Kněževsi pouze se základní jedenáctkou a vědomy si síly soupeře, věnovaly se s pěti záložníky a pouze jedním hrotem zodpovědné defenzivě v hlubokém bloku, se snahou, bude-li možnost, o přechod do rychlého protiútoku. Domácí tedy hned od počátku zmáčkli hosty na obranné polovině, nicméně centrované míče končily na hlavách lišanských hráčů nebo v rukách gólmana Řepy, průnikové přihrávky byly zachycovány obranným valem před šestnáctkou. Lišanští poprvé pořádně prověřili okénka v domácí obraně po dvaceti minutách, když po levé straně upláchl Jelen, vyhnul se vybíhajícímu Lennerovi, ale z poměrně ostrého úhlu horší levačkou pouze orazítkoval pouze přední tyč. Domácí se nepoučili a dál se bezhlavě hrnuli dopředu. A tak si ve 27. min. uprostřed hřiště vyměnili míč Paseka s Jelínkem a Šuterou, posledně jmenovaný načasoval průnikovku na z hloubi pole rozběhlého L. Řepu, který se rázem ve dvojici s Jelínkem řítil na Lennera. Lišanský defenzivní štít vzal situaci do svých rukou a placírkou kolem gólmana otevřel skóre, 0 : 1. Po minutě bylo pro hosty ještě lépe. Ledva, z nouze, ale výborně hrající na pravém beku, pod tlakem nakopl míč dopředu, domácí Vrábík zachyboval, když po odskoku příliš krátkou malou domů poslal samotného na brankáře Jelena, který Lennera zkušeně přehodil, 0 : 2. Ve 33. min. se Jelen proměnil ze střelce na nahrávače, když další průnikovkou poslal samotného na branku Pápeho, který se také nemýlil, 0 : 3. Za tohoto stavu Lišany vyrovnaly hru a začaly se více tlačit dopředu. Po 40 min. si aut z pravé strany od Bobínyho zpracoval Pápe, pronikl do vápna, kde se pěkně uvolnil, ale místo zívající levé poloviny branky rozezněl pouze její levou tyč. Tyč zazvonila v první půli ještě jednou, ale na druhé straně, když Vrábík ve 44. min. zakroutil roh přímo na branku. Ale hosté i tuto situaci ustáli, a tříbrankové poločasové vedení ve splácané sestavě na půdě velkého favorita jim muselo znít v uších jako rajská hudba.  

Ve 46. min. si Vrábík zopakoval zahrání rohu přímo na branku, Řepa míč vyrazil, domácí neurvale reklamovali, že už byl za čárou, hosté zase následné zpracování rukou, leč hrálo se dál a na konci trmy – vrmy propálil vše před sebou bývalý spoluhráč některých lišanských kluků z mládežnické éry v Tatranu, Holeček, 1 : 3. Lišanské gól nepoložil a dále pokračovali v osvědčené taktice zodpovědného bránění a rychlých brejků. Stále nervóznější domácí tlačili a dožadovali se penalty nejprve po střetu Žádi s pronikajícím hráčem a pak po „ruce“ Míry Chládka, ale s vysunutým Vrábíkem, který byl hledán většinou míčů, a pouze se třemi obránci, stále občas zapomínali na zadní vrátka. Dvakrát tak mohl na druhé straně definitivně rozhodnout Jelen, když znovu sám před gólmanem přehazoval vybíhajícího Lennera, leč ani v jednom případě netrefil branku. Pak se vyřítili do přečíslení tři na dva Bobíny, Jelen a mladý Míša Hájek, ale posledně jmenovaný, teprve sedmnáctiletý lišanský levý halv, pro něhož bylo toto utkání obrovskou školou, celou situaci zbrzdil, když ani nevystřelil ani nenašel lépe postavené spoluhráče. Na druhé straně přišel další střet, tentokrát gólmana Řepy s Večeřou a kněževesští se znovu dožadovali penalty. Řepa, když viděl, že domácí forward zůstal ležet, zahrál úmyslně do autu. Ten domácí, konkrétně Vrábík, nevrátili, ale nečekaně vhodili do vápna, kde vznikla obrovská šance, nicméně za gólmana na brankové čáře úspěšně zaskočili stopeři Míra s Hanďákem.

Lišanské hře, společně s narůstající únavou, dal velkou ránu zkrat do té doby dobře hrajícího Pápeho, který v rozmezí mezi 62. a 67. min. dvakrát zbytečně fauloval na polovině hřiště a po druhé žk. musel předčasně do sprch. Lišany se stáhly do ještě hlubšího obranného bloku a již prakticky rezignovaly na protihru dopředu. Jenže domácí využili přesilovku hned po pěti minutách, když se proti přetížené obraně uvnitř šestnáctky prosadil hlavou Hanych, 2 : 3. V 82. min., právě z Pápeho operačního prostoru, vyslal z distance 30 m výstavní ránu nikým neatakovaný stoper Kollár, Řepa si sice na míč sáhl, leč ze své levé šibenice jej vytěsnit nedokázal, 3 : 3.

Poslední lišanský pokus o zdolání domácí branky podnikl Bobíny, který se odvážným sólem z poloviny hřiště dostal až před Lennera. Po kličce a střetu s gólmanem zůstal ležet, avšak ani teď se penalta nepískala. Lišany tedy bojovaly alespoň o penaltový rozstřel a rozhodčí avizoval dvouminutové nastavení. V jeho závěru přišel obrovský závar ve vápně hostí, na jehož konci zastavil Míra Chládek míč po střele na, dle domácích za, brankovou čárou. Vznikla nepřehledná mela, ve které se domácí shlukli kolem rozhodčího, kterému, stejně jako některým našim hráčům sprostě, spílali, vyhrožovali  a dožadovali se uznání gólu. Po chvíli se přece jen hrálo a kněževesští se ke své radosti a zklamání hostí v čase 94:29 (dle stopek trenéra), nakonec Vrábíkem přece jen dočkali nezasloužené výhry, 4 : 3.      

Hodnocení trenéra: Po řadě „omluvenek“ jsem dal dohromady pouze 11 hráčů, utkání jsme chtěli především důstojně odehrát a neudělat si ostudu. Celý zápas jsme odehráli ze zajištěné obrany a spoléhali především na brejky, čímž jsme domácí dokonale zaskočili a ze šesti střel za první půli dali tři góly a ještě trefili dvě tyče. Přes snížení nám tato taktika vycházela až do vyloučení Paseky v 67. min., což znamenalo značné oslabení a v důsledku vyrovnání skóre. Jestliže byl zcela po právu vyloučen Paseka, pak by za verbální urážky a vyhrožování, nejen rozhodčímu, ale i našim hráčům, museli předčasně do sprch alespoň tři hráči Kněževsi, o chování některých domácích fanoušků ani nemá smysl mluvit, to už nemá se sportem nic společného. K vítěznému gólu Kněževsi v nastaveném čase – rozhodčí byl tak zastrašen, že by se hrálo, dokud by nepadl, protože v opačném případě by možná nevyvázl se zdravou kůží. Děkuji všem hráčům za předvedený výkon a mnohem fotbalovější herní projev, než u soupeře. 

Rozhodčí: Polívka

ŽK:  38. Lenner, 50. Čihař -  62. Paseka

ČK: 0 : 67. Paseka

Branky: 46. Holeček 1 : 3, 73. Hanych 2 : 3, 82. Kollár 3 : 3, 95. Vrábík 4 : 3 - 27. L. Řepka (as. Šutera) 0 : 1, 28. Jelínek (Ledvinka) 0 : 2, 33. Paseka (Jelínek) 0 : 3.

SK Lišany: Z. Řepka – Ledvinka, Chládek, Minařík, Žalud - J. Hamouz, L. Řepka, Šutera, Paseka, Hájek -  Jelínek.