Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lepší druhá půle obrat nepřinesla

13. 3. 2016

V dalším přípravném utkání na jarní část sezóny 2015 - 16 změřili lišanští fotbalisté na domácím trávníku síly s druhým mužstvem tabulky III. třídy, Lubnou. Domácí, jimž z různých příčin déle či krátkodobě absentuje několik hráčů, se sešli v jedenácti, doplněni o soutěžně nehrajícího Marka Švelcha, který přišel pomoci na lavičku, avšak též s dalšími hráči v základu s výrazným tréninkovým deficitem. Rozložení sil tak hrálo do karet mladému ambicióznímu celku hostí, jehož hře vtiskl trenér Z. Vopat hlavu a patu, reálně bojujícímu o postup do okresního přeboru.

A skutečně hned úvod zápasu a prakticky celý první poločas nasvědčoval výraznému vítězství hostujícího celku. Tempo hry bylo nesrovnatelně rychlejší oproti předchozímu utkání proti Lubenci a hráči hostujícího celku o sobě lépe věděli, poslouchal je balón, lépe kombinovali, přičemž rychlým dostupováním prakticky znemožňovali souvislejší kombinaci zelenobílým domácím hráčům. Zkrátka, kvalitní soupeř na přípravu. Hra Lubné samozřejmě vedla k vytváření šancí, a kdyby to po první čtvrthodině bylo 0 : 3, nikdo se nemohl divit. Jenže Zdenda Řepka mezi tyčemi tradičně čaroval, v první půli pochytal střely zblízka a poradil si i s trestným kopem, který vyndal na břevno a roh. Když to nešlo fotbalově, patřila k vlastnostem lišanských hráčů v tomto utkání navíc bojovnost a obětavost při obranné práci, takže spousta střel, zblokovaných ve zhuštěném prostoru před a uvnitř lišanské šestnáctky, ke gólmanovi ani neprošla. Bonus dopředu pak představoval Kuba Hamouz, pro kterého žádný míč nebyl ztracený a svou vitalitou, sám nebo i s pomocí nestárnoucího Martina Kaňáka, který v utkání také odevzdal výborných 70 minut, dokázal zaměstnávat celou lubenskou obranu.

Za zdánlivě příliš dlouhým pasem se Kuba rozběhl po čtvrthodině hry. Jinak výborně chytající gólman hostí situaci podcenil a zpracovával si míč nohou. Jenže příliš daleko před sebe, což lišanský rychlík vystihl, udělal kliku a ve snaze zakončit do prázdné byl gólmanem podražen. Míč si na puntík postavil Lukáš Řepka, brankář sice vystihl směr, ale na utaženou přízemní placírku k tyči neměl, 1 : 0. Úvodní gól nic nezměnil na aktivitě hostí a po 5 min. bylo vyrovnáno. Zdenda ve snaze řešit konstruktivně rozehrávku místo odkopu dostal před vlastním vápnem do problémů rychle dostoupeného bráchu Lukáše, míč putoval na levou stranu lišanské šestnáctky, odkud útočník hostí křižnou střelou na zadní tyč nedal domácímu gólmanovi šanci, 1 : 1. Za dalších 5 min. Lubná otáčela, když nová akvizice v domácí sestavě, Filip Štědronský, se na malém vápně obětavě vložil do střílené přihrávky zleva před branku a nešťastně, leč neomylně, trefil míč k levé Zdeňkově tyči, 1 : 2. V té době nikdo netušil, že vlastencem v lišanské síti bude uzavřen gólový účet nejen první půle, ale i celého zápasu.

V poločasové přestávce si vzal netradičně a neplánovaně slovo Martin Kaňák, což zřejmě mělo svůj účinek, neboť zelenobílí ve druhé půli vyrovnali hru a po 10 min., kdy se po nemoci fyzicky vyčerpaný Míra Chládek stáhl na stopera a pustil do středu zálohy kreativního Lukáše Řepku, dokonce postupně začali mít míč častěji na kopačkách. Hráčům Lubné jakoby najednou proti dobře zformované lišanské obraně docházely nápady a procento vyhraných soubojů i získaných míčů už na útočné polovině najednou začalo převažovat ve prospěch domácích hráčů. Od 70. min, kdy byl Kuba Feher vysunut na hrot, kde utvořil s Kubou Hamouzem rychlonohou útočnou dvojici, již dostaly Lišany Lubnou pod souvislý tlak, zakončovaný častou střelbou. Se střelami obou Kubů, Fehera i Hamouze zpoza vápna, ale i s nebezpečnou ranou Radka Žaluda z úhlu si poradil jistý hostující gólman. A tak největší šanci vyrovnání měl na noze nešťastník z první půle, Filip Štědronský. A hned dvakrát, přičemž v té první, kdy zblízka dobře cpal míč k tyči, odkud ho však gólman doslova zázračně vyndal mimo branku, když lišanští již zvedali ruce.

Hosté zahrozili ještě jednou 10 min. před koncem, z ojedinělé, leč tutové šance. Se střelou zblízka si však tentokrát bravurně poradil Zdeněk Řepka a dorážku zastavila hradba těl před lišanským gólmanem. Závěr utkání se pak odehrál převážně ve vápně hostí. Lišanští hráči si z drtivého tlaku vytvořili sérii rohových kopů z obou stran hřiště, přičemž vzadu zariskovali dva na dva s vytaženým gólmanem jako třetím na půlící čáře. Bohužel, ani z tohoto mraku nezapršelo a domácí v silně okleštěné sestavě, která však díky aktuálním výpadkům nemusí doznat podstatných změn ani v úvodu jarní části soutěže, odešli poraženi nejtěsnějším rozdílem.  

Rozhodčí: Trešl - laik hosté, laik Ryska

Branky: 14. L. Řepka (pk)

SK Lišany: Z. Řepka – Zouplna, L. Řepka,  Krůta, Feher  – Bičík, Chládek, Štědronský, Žalud - J. Hamouz, Kaňák - hokejově střídal M. Švelch