Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fantazie, tři body ze Zavidova

28. 3. 2016

Na rozdíl od přípravných zápasů, na které se lišanští fotbalisté scházeli v jedenácti, jich na první jarní mistrovské utkání dorazilo třináct, a to včetně nových posil, Filipa Štědronského a Vaška Procházky, ale také včetně dlouhodobých rekonvalescentů v přípravě, stopera Míry Chládka a střelce Jirky Jelínka, ponechaného v roli žolíka v první půli na lavičce. O tom, zda to bude stačit na ambiciózní rezervu Zavidova s několika hráči více či méně širšího kádru "áčka" v sestavě, si však nikdo přílišné iluze nedělal.

Úvod utkání byl vyrovnaný. Domácí měli podle očekávání míč častěji na kopačkách, do vedení však mohli jít hosté z Lišan. Zavidovská obrana nedokázala odehrát dlouhý výkop Z. Řepky. Míč prošel na rozběhnutého Kaňáka, který přehodil vyběhnuvšího gólmana Krause, jenže balón na brankové čáře dokázal uklidit do bezpečí vracející se stoper. Po chvilce mazal zleva sám na zavidovskou svatyni J. Hamouz, ale místo střely se ještě snažil prostrčit míč na Kaňáka, což se nezdařilo.

Postupem času však kleště zavidovské ofenzívy stále pevněji svíraly hostující hráče na obranné polovině a zdálo se jen otázkou času, kdy půjde favorit do vedení. Jenže zelenobílé hosty z Lišan zdobily v tomto utkání dva atributy – disciplína a kolektivní duch. Zavidovské pokusy ze hry, ale i ze zajímavých standardních situací byly často blokovány lišanským obranným valem, co prošlo, vč. těžkých střel z dobrých pozic, pochytal výborný Z. Řepka a nebo se mezi tyče nevešlo. Štěstí si gólman hostí vybral 10 min. před půlí, když rána zblízka rozezněla břevno nad jeho hlavou a dorážku zastavil zelenobílý obranný val. A tak se šlo do šaten bez branek.

I úvod druhé půle se nesl v duchu snahy domácích vstřelit gól, v 58 min. však udeřilo po parádní akci na druhé straně. Štědronský uprostřed hřiště sklepl ze vzduchu těžký míč na L. Řepku, který ostrou placírkou našel na pravé straně střídajícího Jelínka. Hostující kanonýr si posunul míč do vápna a ranou k bližší tyči propálil Krause, 0 : 1. Za necelé dvě minuty bylo nicméně srovnáno. Domácí pravý halv Zuda si uvnitř šestnáctky našel balón po předchozí sražené střele, a nyní on zblízka propálil Z. Řepku, 1 : 1.

Drama pokračovalo a trpěliví zelenobílí, které vyrovnávací gól nesrazil, se čím dál víc osmělovali dopředu. V 75. min. našel V. Hamouz uprostřed hřiště volného Štědronského. Lišanský stření halv, který ještě na podzim válel v Kounově IV. třídu, si to namířil k soupeřově brance a když zjistil, že nemá komu přihrát, vypálil z 35 m nádherný projektyl, který téměř dokonale zapadl do levé šibenice strážce zavidovské svatyně, 1 : 2. Pojistku mohl vzápětí přidat rychlonohý J. Hamouz, který vypálil po zemi z hranice šestnáctky, nicméně Kraus byl u své pravé tyče včas. Lišanský fofrník si ovšem na začátku poslední desetiminutovky naběhl na Chládkův přesný pas, přesprintoval celou domácí obranu, obešel gólmana, a ten jej při zakončení do prázdné chytil za nohu. Neoddiskutovatelná penalta a červená karta. Míč si na puntík postavil L. Řepka, který díky peripetiím se střídáním za vyloučeného gólmana Krause, musel penaltu opakovat, ale i napodruhé do stejného místa byl přesný, 1 : 3. Domácí se ještě snažili a i v deseti vyvinuli v závěru i ve čtyřminutovém nastavení tlak s jedním obrovským závarem před Z. Řepkou. Ale i ten hosté z Lišan přestáli bez úhony a z půdy favorita se zvučnými jmény v sestavě tak překvapivě vezou tři body.

Hodnocení trenéra: Po ne zcela přesvědčivém projevu v přípravných zápasech dokázali hráči v dnešním utkání podat bojovný a disciplinovaný výkon, plnit předzápasové pokyny a trpělivě čekat na svoje příležitosti. Ty nakonec přišly, my je dokázali využít a rozhodnout utkání v náš prospěch. Ještě bych chtěl vyzdvihnout přesný a nestranný výkon trojice rozhodčích.

Rozhodčí: Strouhal - Kozák, Polívka

Diváci: 51

ŽK: 0 - 18. Procházka

ČK: 80. A. Kraus - 0

Branky: 59. Zuda - 58. Jelínek (as. L. Řepka), 75. Štědronský (V. Hamouz), 82. L. Řepka (pk)

SK Lišany: Z. Řepka – Procházka (62. Zouplna), Chládek, Krůta,  Žalud  – V. Hamouz, Štědronský, L. Řepka, Bičík - J. Hamouz, Kaňák, (46. Jelínek).