Jdi na obsah Jdi na menu
 


Důležité dva body z Lán

30. 5. 2016

Letošní ročník se pomalu chýlí ke konci a lišanští fotbalisté jistotu záchrany stále nemají. Po čtyřech víkendech bez bodového přísunu svedli ve 23. kole OP těžký duel na hřišti souseda v tabulce, SK Lány. Ačkoli po většinu zápasu prohrávali nejtěsnějším rozdílem, dokázali v závěru srovnat skóre a po vítězném penaltovém rozstřelu si nakonec odvézt dva hodně důležité body.

 

První půle se odehrála ve svižném tempu, fotbal nahoru – dolů, který stál hráče obou mužstev hodně sil. Domácí hrozili zejména rychlonohými útočníky Reichlem a Humrem, kterým po stranách úspěšně sekundovali Dolák a Švolba, ale lišanská obrana pracovala na jedničku. Hosté se rozjížděli trochu pomaleji, ale poté co několikrát úspěšně zakombinovali ve středu hřiště, upláchl po levé straně Jelínek a procedil míč do šance J. Hamouzovi, který však minul branku. Lány produkovaly rychlý jednoduchý fotbal a Z. Řepka v hostující brance měl spoustu práce s centrovanými míči, které chytal i boxoval, ve spolupráci s bránícími hráči zažehnal několik ošemetných situací a svým výkonem držel lišanské akcie vysoko. Do druhé lišanské tutovky se po 20. min hry dostal Bagi, když J. Hamouz upláchl znovu po levé straně a předložil mu míč proti noze, avšak minul bližší tyč snad o 5 centimetrů. Chvilku nato se na hranici šestnáctky šikovně uvolnil Jelínek a pohotově vypálil, leč nad domácí branku. Ve 32. min. však udeřilo na druhé straně. Z Dolákovy křídelní akce po levé straně rezultoval pro Lány aut. Dlouhý míč do šestnáctky lišanská obrana ještě odvrátila, ale odražený balón trefil z hranice vápna nechytatelným angličanem - od břevna na brankovou čáru a do na sítě - Dudášik, 1 : 0. Střelec gólu byl nicméně po chvíli odnesen na nosítkách, když si nezaviněně po dopadu vymkl koleno a utkání nedohrál. Na lánské straně to ze střední vzdálenosti třikrát nebezpečně zkusil Matějka. Dvakrát těsně vedle, ale do třetice výborně trefený volej měl gólové parametry a Z. Řepku vystrašil. Hosté se v závěru první půle snažili tlačit dopředu, ale vyjma Jelínkova příliš dlouhého centru na Bagiho si nic nebezpečného nevytvořili. Naopak, když pravý lišanský bek V. Hamouz na útočném výletě nepřesně přihrál, řítili se Reichl s Humrem ve dvou na L. Řepku. Lišanský stoper však zachoval chladnou hlavu a za přispění včas se vrátivšího Krůty nebezpečnou situaci zažehnal.

 

Do druhé půle jsme se lišanští hráči snažili vstoupit aktivně a s výsledkem něco udělat. Hra se však odbývala mezi vápny a vyložené šance si však ani jedno mužstvo nevytvořilo. Za zmínku snad stojí na jedné straně Žaludem výborně kopnutý roh, ale nedorozumění Minaříka s Jelínkem a zadní tyči, na straně druhé Švolbův křídelní únik zakončený z ostrého úhlu pouze do boční sítě. Oběma mužstvům jakoby začaly docházet síly a hostující trenér postupně prostřídal celou záložní řadu. V 78. min. zatáhl míč po levé straně Žalud a našel do tandemu za vápnem Štědronského, který pohotově vypálil a míč směřující mimo zadní tyč dorazil za Novákova záda zapomenutý Jelínek, 1 : 1. Drama poslední desetiminutovky se neslo v duchu snahy obou mužstev neinkasovat, případně vstřelit rozhodující branku. Blíže k ní měly v 89. min. Lány, ale gólovou hlavičku Mocsonokyho po rohovém kopu fantasticky vyndal zpod břevna Z. Řepka. Následoval další roh, hlavička Humra, a Mocsonokymu, který v první půli vystřídal zraněného Dudášika, chyběly centimetry, aby dopíchl do lišanské svatyně míč směřující mimo tyč.

Lišanský gólman byl hlavní postavou i v penaltovém rozstřelu. Ve druhé sérii vychytal Matějku, nicméně na lišanské straně přestřelil Jelínek. V páté sérii za stavu 3 : 3, když nejprve lánský hráč přestřelil branku, šel Z. Řepka kopat a penaltu bezpečně proměnil, 1 : 2 (p).

Hodnocení trenéra: Utkání bylo hodně podobné tomu podzimnímu na naší půdě, také jsme získali dva body po penaltovém rozstřelu, jediný rozdíl byl v tom, že na podzim dotahoval soupeř, nyní my. Remíza po 90. minutách je asi spravedlivá a odpovídá průběhu hry, i když domácí Lány měly v samotném závěru dvě obrovské příležitosti na tříbodovou výhru.  Skutečnost, že jsme po čtyřech ostudných porážkách konečně zabodovali, navíc po bojovném výkonu na hřišti konkurenta ze spodní poloviny tabulky, mě zvedla náladu a hráčům snad sebevědomí.

Rozhodčí: Titlbach - laik domácí, laik Ryska

Diváci: 100

ŽK: 0 - Jelínek, J. Hamouz

ČK: 0 - 0

Branky: 32. Dudášik - 78. Jelínek (as. Štědronský)

PK: L. Řepka, Krůta, Žalud, Z. Řepka

SK Lišany: Z. Řepka – V. Hamouz, L. Řepka, Krůta, Žalud - Bičík (32. Štědronský), Chládek (61. Procházka), Minařík (85. Ledvinka), Bagi (73. Zouplna) – Jelínek, J. Hamouz