Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další domácí výhra na penalty

26. 10. 2015

V 10. kole OP chtěli Lišanští hráči v utkání se sousedem v tabulce, družstvem Lán, odčinit debakl z minulého utkání v Kněževsi a v domácím prostředí získat tři body. Trenér ve snaze dát hře nový impulz zamíchal se sestavou – novou stoperskou dvojici vytvořili Kindl s Krůtou, tradiční stoper Chládek si zahrál zálohu, v útoku se sešla rychlonohá dvojice Feher – J. Hamouz, zatímco střelec Jelínek, který v týdnu prodělal virózu, zůstal v první půli na lavičce.

První zahrozili hosté, konkrétně únikem Reichla po levé straně, který hasili domácí stopeři. Chvíli nato odpověděl na lišanské straně J. Hamouz, ale ani on se do šance neprosadil. Nehrál se žádný oslnivý fotbal. Lány měli více ze hry a lišanskou obranu větral zejména Reichl, zatímco druhý útočník Švolba byl poměrně dobře střežen Žaludem. Po čtvrthodině hry nicméně přiletěl do lánského vápna centr z rohu a vnikla skrumáž, ze které vyplaval míč k lišanskému kapitánu Chládkovi. Ten vypálil krátkým bodlem, trefil ruku hostujícího obránce a píšťalka sudího Dědka zazněla vzápětí. K penaltě se postavil sám Chládek, a bezpečně proměnil, 1 : 0.

Lišany nyní dostaly chuť a šance byly k vidění na obou stranách. Po pravé straně znovu upláchl J. Hamouz a přihrávkou přes celé vápno našel Fehera, který sklepl míč proti noze Chládkovi. Lišanský kapitán mířil na konci nejpohlednější domácí akce dobře, ale gólman Novák se proletěl vzduchem a konečky prstů vyndal míč nad břevno. Chládek byl u zrodu další akce, když poslal po levé straně na útočný výlet Žaluda, ale jeho přihrávka nenašla ve vápně adresáta. Na druhé straně využil Kindlova zaváhání s odkopem Švolba, získal míč a mazal sám na branku, ale domácí stoper se stačil vrátit a skluzem vypíchnout míč na roh. Po lánské levé straně často větral mladíka Zouplu rychlonohý Reichl, nejnebezpečnější hráč hostí, ale jeho centry i střelecké pokusy zatím stačila domácí obrana zblokovat a Rajglův trestný kop z nebezpečné vzdálenosti se mezi tyče nevešel.

V 31. min. se za pasem L. Řepky rozběhl J. Hamouz. Ukázal záda celé obraně, dostihl míč dřív než vybíhající Novák, metr ve vápně mu udělal kličku a byl hostujícím gólmanem podražen. Novák uviděl jedinou žlutou kartu v zápase a k penaltě se tentokrát postavil L. Řepka. Také on bezpečně proměnil, 2 : 0.

Závěr první půle patřil až na malé výjimky hostům. Hra domácích totiž vykazovala řadu nepřesností a nedůslednoti, nově vytvořená stoperská dvojice zrovna jistotou neoplývala a někteří hráči díky delším tréninkovým, ale i zápasovým výpadkům, zaostávali za svými výkony v první polovině sezóny. Pět min. před půlí našel z pravé strany Švolba proti noze Rajgla a ten v největší lánské šanci první půle minul lišanskou branku. Těsně před odchodem do šaten fauloval před vápnem v utkání nevýrazný Paseka, aby byl posléze ve zdi sám knokautován do hlavy bombou Dudášika.

Do druhé půle se domácí vrátili ke „klasikému“ rozestavení a na hřišti se objevil Jelínek, ale obraz hry se příliš nezměnil. Lány tlačily, Lišanům se nedařila kombinace, a tak spoléhaly na brejky. Kdyby vyšel hned ten první ve 47. min., mohlo být definitivně rozhodnuto. Feher na levé straně obral o míč lánského beka, ostře odcentroval a Krůta na zadní tyči z pěti metrů minul placírkou polovinu odkryté lánské branky.

Po hodině hry přešel trest. Lišanská obrana nedokázala dostat míč od vlastní šestnáctky, kam se do šance háčkoval Reichl. V. Hamouz pozdě stáhnul nohu a třetí penalta byla na světě, tentokrát proti domácím. Exekuce se ujal nestárnoucí Švolba, a také on s přehledem proměnil, 2 : 1. Lány se hnaly za vyrovnáním a domácí se začali strachovat o výsledek. Kindl namazal Švolbovi, ten našel ve vápně Reichla, kterému však střela nesedla. Na druhé straně znovu unikl J. Hamouz. Našel ve vyložené pozici Jelínka, ale Novák byl proti a jeho střelu vyrazil. V lišanském vápně si dobře pokryl míč Reichl. Obtočil se kolem Kindla, vyhnul se Chládkovi, ale tentokrát byl na místě Z. Řepka. Rozhodnutí měl na noze J. Hamouz, když znovu upláchl těžkopádnější lánské obraně, přehodil vybíhajícího Nováka, míč z jeho kopačky však zastavila tyč. V 81. min. zahrávaly Lány roh. V lišanském vápně vznikla po centru trma – vrma, ve které se nejlépe zorientoval Reichl a z metru napálil míč do branky, 2 : 2.

V závěru se vyznamenali oba brankáři.  Švolba se u rohového praporku vymotal ze sevření po předchozím útočném výpadu zakyseleného Žaluda, ale jeho přihrávka naštěstí neškodně proletěla lišanským vápnem. Po chvilce však přistál míč u nohy Reichla a jeho ránu zblízka vyndal Z. Řepka reflexivně na roh, když hosté už zvedali ruce nad hlavu. V 89. min. za to vzal po levé straně lišanský Feher. Vnikl do vápna a již tísněn vypálil. Novák jeho střelu vyrazil k nohám dobíhajícího J. Hamouze, aby vzápětí vychytal jeho dorážku ze dvou metrů a zachránil Lány od pohromy.

Došlo na penalty a domácí se mohli radovat, když Z. Řepka bravurně vychytal hned první dva lánské střelce. Jenže L. Řepka ve druhé sérii pouze orazítkoval břevno, Feherovu ránu ve třetí sérii kryl Novák a Lány srovnaly stav. Rozstřel dospěl do šesté série a gólman Z. Řepka, který předtím svou penaltu tradičně proměnil, nyní konečky prstů vyndal od své pravé tyče střelu Doláka. Pak si postavil míč na puntík Žalud, v důležitém okamžiku nezaváhal a zajistil pro domácí bod navíc.

lisany---lany--podzim-15.jpg

Hodnocení trenéra: Utkání, v němž útoky dominovaly nad obranami, z obou stran bohaté na šance, a kde oba brankáři byli nejlepšími hráči svých mužstev, se nezaujatým divákům zřejmě muselo líbit. Mě už tolik ne, neboť naše hra vykazovala řadu nepřesností, nedorazů a špatných řešení zdánlivě jednoduchých herních situací, které kdybychom řešili lépe, k závěrečnému penaltovému rozstřelu by nedošlo. Na druhou stranu musím být za dva body spokojen, neboť kdyby proti nám nastoupil kvalitnější soupeř a ne soused z tabulky zřejmě bychom nezískali ani jeden. Forma některých našich hráčů zaznamenala oproti první polovině podzimní části sezóny prudký pokles.

Rozhodčí: Dědek - Polívka, Titlbach

Diváci: 60

ŽK: 0 - Novák

ČK: 0 - 0

Branky: 14. Chládek (pk.), 31. L. Řepka (pk.) - 57. Švolba (pk.), 81. Reichl

SK Lišany: Z. Řepka – Zouplna (46. Jelínek), Krůta, Kindl, Žalud  – V. Hamouz, Paseka (68. Kaňák), L. Řepka, Chládek - J. Hamouz, Jelínek.