Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třiaosmdesát minut v deseti

22. 9. 2014

Zraněný Míra Chládek, Láďa Krůta a Kuba Feher v práci, Jirka Jelínek pod antibiotiky. Lišany dorazily do Janova k pátému utkání OP se čtyřmi body na kontě a s dvanácti schopnými hráči. Ještě, že se po měsíci vrátil do branky zraněný srdcař Zdenda Řepka v očekávání plastiky zkříženého vazu v koleně, když vyšetření ukázala, že alespoň menisky má v pořádku. Pápe tak mohl svým důrazem a bojovností pomoci v poli. Úzké a nerovné hřiště společně s tomu přizpůsobeným herním stylem soupeře, disponujícího více vysokými hráči, výborný Kopáček v domácí brance a hlavní sudí Kozák, jehož antipatie (vzájemná) k lišanskému mužstvu není ničím novým, to vše nám do karet samozřejmě také moc nehrálo.

Klíčová situace, která předznamenala a ovlivnila vývoj celého utkání, se odehrála hned v 7. min. Po celkem nešťastném odrazu míče se řítil sám na Řepu domácí Peták. Bobíny jej ovšem doběhl a ve snaze získat míč se do o hlavu většího a dvacet kilo těžšího útočníka začal zboku tlačit tělem. Zkušený Peták, sotva ucítil kontakt, zařval a upadl, Kozák odpískal, vytáhl čk. a poslal nešťastného "raubíře" Kubu Hamouze do sprchy. Ke vší smůle Janov následný trestňák z nějakých 18m využil přesnou střelou kolem zdi ke Zdendově pravé tyči, 1 : 0. Sečteno a podtrženo, Lišany od 7. min. hrály v deseti a prohrávaly o gól.

Kluci se však semkli, i v deseti začali bojovat a ve zbytku první půle, snad vyjma její poslední desetiminutovky, vesměs urostlejší soupeřovy hráče dobrou kombinační hrou s patřičnou dávkou důrazu, zaskočili. Dokázali vybojovat spoustu míčů uprostřed hřiště i na soupeřově polovině, vysoko napadat, včas se vracet za míč i ohrožovat domácí branku. Fyzicky náročný způsob hry v oslabení samozřejmě odčerpával spoustu sil, po pětatřiceti minutách hry však přinesl ovoce. Vašek Mutinský se uvolnil od levé lajny na střed a vypálil ze střední vzdálenosti. Obráncem zablokovaný míč skončil za velkým vápnem, kde se do něho z první opřel Méďa a parádní ranou k pravé tyči nedal Kopáčkovi šanci, 1 : 1.

Poločasový výsledek dával slušné naděje, na začátku druhého dějství však přišla druhá pohroma. Lišanští do té doby janovské hráče k vážnějšímu ohrožení branky nepouštěli, v 50. min. byli však málo důrazní ve vlastní šestnáctce po centrovaném míči zleva ze standardní situace. Zdenda šel na zem a první střelu ještě vyrazil, proti dorážce z půl metru, kdy jej spoluhráči nechali ve štychu, už byl krátký, 2 : 1

Lišany musely znovu otevřít hru, ale v oslabení o jednoho muže sil kvapem ubývalo. Akcím už chyběl pohyb více hráčů nebo lepší přihrávka a se střelami z dálky se v pohodě chytající Kopáček poradil bez větších problémů. Domácí hrozili do otevřené obrany z brejků a jejich příležitosti byly nebezpečnější, než ty lišanské. Naděje žila do 69. min., kdy Zahradník po šprajcu s Lukášem Řepkou znovu vydoloval míč, utekl po křídle a před brankou našel Petáka, u kterého byl vracející se Baggio příliš pozdě, aby mu zabránil ve skórování, 3 : 1

Za tohoto stavu si stále bojující hosté vytvořili slušné příležitosti. Lukášovu dělovku z přímého kopu Kopáček bravurně vyrazil, střídajícímu Ledvovi, po Žáďově centru zprava, na malém vápně "ukradl" gól bránící hráč tečí mimo brankovou konstrukci a proti řízné obraně se svou míčovou ekvilibristikou v šestnáctce neprosadil ani Vašek Mutinský. Nakonec Zdenda Řepka, přece jen limitovaný svým zraněním, nechtěl v 90. min. za rozhodnutého stavu riskovat střet se Zahradníkem, dobíhajícím dlouhý balón. Vyběhl, před střetem ale zpomalil, čímž domácímu útočníkovi usnadnil situaci, 4  : 1.

Hodnocení pro RA deník: První zásadní moment přišel již v 7. min., kdy po „faulu“ na domácího Petáka v šanci poslal rozhodčí předčasně do sprchy J. Hamouze a z následného přímého kopu šel Janov do vedení. I v deseti jsme však měli po většinu první půle lepší pohyb, na úzkém hřišti lépe kombinovali a po půlhodině hry Medřickým zaslouženě vyrovnali. Druhý zásadní moment přišel po pěti min. druhé půle, kdy jsme díky nedůrazu ve vlastní šestnáctce pustili Janov po centru ze standardky podruhé do vedení. Museli jsme zase otevřít hru, ale v deseti a jen s jedním hráčem na střídání rychle docházely síly. Zatímco jistého Kopáčka jsme prověřili spíše už jen zdálky, domácí nás v závěru dvakrát potrestali z brejků.

Rozhodčí: Kozák - Beran, laik J. Ryska
 
ŽK: Paseka
 
ČK: J. Hamouz
 
Branky: Peták 2, Melč, Zahradník - 34. Medřický (as. Mutinský)
 
Sestava: Z. Řepka – J. Hamouz, L. Řepka, Kaňák, Kindl – Paseka (69. Ledvinka) - Žalud, Bagi, Medřický, Mutinský – V. Hamouz.