Jdi na obsah Jdi na menu
 


První výhra v okresním přeboru

15. 9. 2014

S jedním bodem v tabulce a nelichotivým skóre 3 : 12 po třech odehraných kolech nejvyšší okresní soutěže, nastoupily dvanácté Lišany v zápase o pomyslných 6 bodů proti poslední Sýkořici, která ještě nebodovala. Vyjma zraněného gólmana Zdeňka Řepky měl trenér Švelch k dispozici téměř kompletní kádr vč. Kuby Fehera po třítýdenní chmelové brigádě. S hrajícím asistentem Martinem Kaňákem připravili na zápas některé změny v rozestavění hráčů i celkovém systému hry.

Hned v první minutě faulovali sýkořičtí Méďu na hranici (uvnitř?) pravého rohu šestnáctky a sudí nařídil "pouze" přímý kop. Hra brzy dostala spád a přesto, že se bojovalo o každý míč a metr prostoru, nebyla o zajímavé situace před oběma brankami nouze. Pohyblivější lišanští hráči dokázali podržet míč a zrychlit kombinaci na útočné polovině. Hosté, kteří měli výškovou převahu, se snažili hrozit z kolmých i křižných nákopů a standardních situací. Pápe musel vyrážet těžký centrovaný míč, přičemž byl naštěstí faulován, zasahovat po ráně z dobře provedeného signálu po standardce z levé lišanské strany. Trmu - vrmu v lišanské šestnáctce po dalším centrovaném míči nakonec vyřešila obrana. Domácí naopak předvedli několik pěkných křídelních akcí, po kterých se jim ale vesměs nepodařilo dostat míč do vápna, ale i kombinací středem, po kterých byla Méďova rána v prvním případě zblokována, podruhé směřovala těsně vedle tyče. Lišany bojovaly a po půl hodině hry vyrážel sýkořický gólman Růžička další Méďovu těžkou střelu k nohám Jelena, který se jej z hranice šestnáctky snažil po odskoku míče přehodit. Výborný Růžička se však stačil zvednout a odrazit, a Jelenův lob vydat konečky prstů mimo svou pravou tyč.

Asi deset minut před půlí získali domácí míč před vlastní šestnáctkou a přes Méďu, který bleskově našel na pravé straně Žáďu, podnikli rychlý brejk. Radkovi vysprintoval z postu pravého beka do tandemu Bobíny, a když mu Žáďa místo centru na další nabíhající spoluhráče posunul míč do šestnáctky, Bobíny vykouzlil pravačkou z prvního doteku přesný lob, proti kterému neměl vybíhající Růžička šanci, 1 : 0.

Úvod druhé půle domácí trochu prospali. Sýkořice, toužící po vyrovnání, přitlačila a po zmatcích v domácí obraně musel Pápe řešit další těžkou střelu, ale jistým zákrokem tým znovu podržel. Záhy kontroloval únikem po pravé straně Venca Mutinský a centrem od koncové lajny našel na zadní tyči Jelena. Jirka se ve vzdušném souboji s hostujícím obráncem sice dostal k zakončení hlavou, zařízení ale minul. Po hodině hry se znovu vyznamenal Pápe, když po předchozím zákroku a následné nepřehlédnutelné situaci ve vlastní šestnáctce vleže na zádech lapil do rukavic míč, který přes něho směřoval do branky. Vzápětí si řekl o střídání Kaňáca a na hřistí se objevil rychlonohý žolík Baggio. Na place nepobyl ani pět minut, když dostal od Méďi výborný míč za beky, zrychlil sám na branku a podél vybíhajícího Růžičky uklidil balón k tyči, 2 : 0.

Byť se hosté dopředu stále snažili něco vymyslet, byli to lišanští hráči, kteří se sice trochu zatáhli, ale většinou dokázali získávat míče ještě před vlastní šestnáctkou a z rychlých kontrů si vytvářeli šance. Baggio se mohl zapsat do listiny střelců podruhé, avšak z vyložené pozice na malém vápně přestřelil. Po nakrátko rozehraném rohu vyprášil hostujícímu gólmanovi z úhlu rukavice Žáďa a po dalším rohu trefil v důrazném náběhu tísněný a zřejmě i faulovaný Ledva hlavou břevno. Neúnavný Méďa za to vzal v poslední desetiminutovce dvakrát středem, navázal na sebe vždycky tři soupeřovy hráče, čímž uvolnil spoluhráče, ale místo přihrávky v obou případech ztroskotal na posledním stoperovi. Po sérii narážek středem se dostal na hrot dokonce stoper Řepa, ale poslední přihrávka byla o půl metru delší, než potřeboval a vyběhlý gólman už byl příliš blízko, aby se mu Lukáš stačil vyhnout nebo jej obstřelit. Skóre se nezměnilo ani  závěru tříminutového nastavení, kdy hosté dostali výhodu přímého kopu z nebezpečné distance. Rána kolem zdi však byla pro Pápeho, který si připsal svou první nulu v okresním přeboru, lahůdkou.

Hodnocení trenéra: Sýkořici která postoupila loni, a podařilo se jí zachránit se, jsme v předchozích dvou ročnících dokázali ve III. třídě doma vždycky porazit. Dnes to byl ale jiný zápas, zápas o 6 bodů, bez ohledu na začátek soutěže pro obě mužstva možná přímý souboj o záchranu. Něco jsme si řekli před zápasem v kabině a hráči se to snažili v utkání do puntíku plnit, věci, které nám v předchozích dvou utkáních chyběly, prostě přepnout z III. třídy do okresního přeboru. Zvýšili jsme bojovnost, agresivitu, mluvili na sebe, taktickými fauly přerušovali zárodky protiakcí už na soupeřově polovině, úžasně nás podržel gólman. Dnes si všichni na hřišti odvedli to, co měli a po bojovném kolektivním výkonu jsme si výhru a důležité body zasloužili.

Rozhodčí :       Sýkora - Beran, Švácha

ŽK            :      Medřický - Linc
 
Diváci       :      70
 
Branky :        35. J. Hamouz (as. Žalud), 68. Bagi (as. Medřický) 
 
SK Lišany :     Paseka - J. Hamouz, L. Řepka, Kaňák (65. Bagi), Kindl - Chládek (72. Ledvinka) - Žalud, V. Hamouz, Medřický, Mutinský (79. Feher) – Jelínek (75. Krůta).