Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předvedená hra lepší konečného výsledku

25. 8. 2014

V prvním kole nejvyšší okresní soutěže přivítal v neděli 24.8. nováček SK Lišany tradičního soupeře, SK Lány. Tradičního proto, že v loňském ročníku se oba týmy spolu dvakrát střetly ve finále okresního poháru, kde byly o gól úspěšnější Lány a znovu před dvěma týdny v prvním kole stejné soutěže, kde pro změnu na penalty postoupil náš tým. Složení obou týmů se však i proti poslednímu utkání částečně změnilo. Do Lán se vrátil z Jenče Dudášik, ze Hředel Čapek a z Tatranu Dvořák, Lišanům se povedlo posílit o Martina Medřického a Vencu Mutinského z Tatranu. Domácí trenér však řešil  závažný problém, zranění gólmana Zdendy Řepky z pohárového mače v Jesenici o minulém víkendu. Mezi tři tyče si tak po jednom ostrém tréninku stoupnul Pápe se zkušenostmi v brance z mládežnických kategorií. Jediní tři pamětníci okresního přeboru v Lišanech z doby před osmi lety, Martin Kaňák, Míra Chládek a Radek Žalud, byli všichni na place od začátku. 

Po několika minutách vzájemného oťukávání začal být překvapivě lepší domácí tým. Lišanští hráči o sobě na hřišti věděli, dobře se pohybovali bez míče, dokázali rychle kombinovat, sbírat odražené míče a vysunout účelný presing hluboko na polovinu hostí. Tím znemožňovali Lánům jednoduché zakládání protiútoků nákopy na rychlá křídla a  po ztrátě dokázali vzápětí získat spoustu balónů. Největší problémy dělal svou pohyblivostí a výbornou prací s míčem Vašek Mutina, který po pěti min. hry vyslal do první tutovky na pravé straně Vojtu Hamouze. Vojta si kličkou do středu ještě vylepšil střelecký úhel, ale rána vnitřním nártem "béčkové" levačky se vytočila těsně mimo tyč. Do další šance vyslal Venca kolegu z útoku Jelena, ale tentokrát byl proti gólman. Lišany si vytvořily ještě několik zajímavých situaci, ale jak už to bývá, Lánům se po 25 min. hry povedlo založení protiútoku nákopem dopředu. Přišel centr, který domácí obrana odvrátila na roh velkého čtverce, kde se ovšem do míče opřel Mocsonoky a rána po zemi se po biliáru mezi bližší tyčí a rukavicemi skákajícího Pápeho odrazila za brankovou čáru, 0 : 1.

Lišany obdržený gól vybičoval k ještě většímu tlaku a nyní doslova přišpendlili soupeře na vlastní polovinu. V 33. min. doběhl Mutina u pravé tyče zdánlivě příliš dlouhý balón po kolmici od Míry Chládka a ve skluzu vypálil. Gólman vyrazil, jenže Venca již byl na nohách a pálil znovu. Trefil ruku na lajně zaskakujícího obránce. Dvojí trest v podobě čk. nepřišel, ale penalta byla neoddiskutovatelná. Specialista Lukáš Řepka si postavil balón a proměnil s přehledem, 1 : 1. Lišany byly lepší do konce první půle a několikrát mohli jít do vedení. Na poslední chvíli zablokované střely nebo finální přihrávky v podání Vaška Mutiny, Vojty Hamouze nebo Jelena ani Žáďova rána z úhlu po pěkném individuálním průniku branku nepřinesly. Méďa posbíral ve středu hřiště balónů snad na dva zápasy. Dvakrát to zkoušel překvapivě zdálky mimo tyče, potřetí, po přihrávce od Vojty vnikl do vápna, ale místo zakončení nezištně Vojtovi míč vracel, do ofsajdu.    

Jak Lišany první půli ukončily, tak druhou začaly. V 51. min. překvapil hosty Žáďa na levé straně bleskově vhozeným autem do vápna na neobsazeného Jelena. Jirka, zády k bráně, trefil levačkou letící míč z otočky tak přesně, že ten křížem přes celou branku dokonale zapadl za zadní tyč a stejně jako v první půli Lukáš si připsal premiérový gól ve II. třídě, 2 : 1. Domácí, vědomi si vedení, upustili od napadání a hra se vyrovnala. Lišanští ovšem dobře bránili, vcelku kontrolovali hru a přecházeli do rychlých protiútoků.  Teď měl přijít třetí gól a bylo by po zápase. A mohl. Jelen se rozběhl za Řepovým odkopem, lánský gólman byl venku, Jirka jej po odskoku míče přeloboval, a trefil tyč. Další překvapivý kontr předvedl po levé straně Méďa, když ufáral a zleva se řítil sám na branku. Tísněn bekem zřejmě už neměl čas na přihrávku nabíhajícím spoluhráčům, tak to vzal na sebe, ale brankář jeho střelu vyrazil.

Lány se začaly více tlačit dopředu od 65. min., když se do středu zálohy vysunul stoper Dudášik. V 68. min. vybojovaly ze své levé a vzápětí z pravé strany roh. Při druhém prošel střílený centr trestuhodně celým lišanským malým vápnem až za zadní tyč, kde stál, znovu trestuhodně, zcela volný Čapek a uklidil míč do branky, 2 : 2. Teď byli na koni hosté, pro které byl vyrovnávací gól obrovskou vzpruhou, zatímco výkon lišanských byl najednou jako mávnutím kouzelného proutku dole. Začali se bát hrát a některým klukům také začaly docházet síly vč. Vaška Mutiny, jehož fyzicky náročný herní styl a nezvyk hrát na Tatranu celé zápasy vyústil v křeče do lýtka. Nyní hosté přišpendlili domácí hráče před vlastní šestnáctku a snažili se utkání rozhodnout. Trenér se trojím střídáním pokusil lišanskou hru oživit a to se částečně i podařilo, když si Venca, nakonec ponechaný na hřišti zpracoval na hranici vápna lobík od Pavla Kindla, přešel přes hráče, ale pálil doprostřed. 

V 87. min. Venca Mutinský znovu s míčem na noze na hranici šestnáctky navázal na sebe tři hráče. Dva vymotal, ale místo nabízející se přihrávky do leva na volného Láďu Krůtu si nechal od třetího míč vypíchnout. Lány šly do přečíslení. Lišanští se však stačili v dostatečném počtu stáhnout za míč a akci zpomalit. Míč putoval na lánskou pravou stranu, kde operoval Matějka. Pod heslem " když nevíš co s míčem, vystřel" vypálil z dobrých 40 m projetyl, který zprvu vypadal vysoký, nakonec však doslova milimetrově skončil v Pápeho pravém vinglu a lišanský gólman, ač se nádherně proletěl vzduchem, neměl šanci, 2 : 3. Gól to byl skutečně výstavní. Na vyrovnání, navíc zajišťující naději na druhý bod po penaltovém rozstřelu, moc času nezbývalo a na lišanské by si po takovém úderu vsadil jen málokdo. V 90. min. nicméně odvrátili lánský roh a zahrozili průnikem Kuby Hamouze po pravé straně. Bobíny, již hluboko na polovině soupeře ustál tvrdý souboj a oslovil do nohy Méďu. Martin vzápětí našel skákavou přihrávkou na vápně Láďu Krůtu, ve složité pozici zády k brance. Láďa, spíše silový typ hráče, si prvním dotekem sklepl míč do otočky na branku, podíval se a po odskoku balónu chytře přehodil vybíhajícího brankáře, 3 : 3. Znovu rozhodovala penaltová loterie, tentokrát ne o postupu, ale bodu navíc. Ten si nakonec odvezly Lány, když v základní sérii proměnili všech pět penalt, zatímco lišanští v jednom případě zaváhali.

Hodnocení trenéra: Na dnešní, po osmi letech premiérový zápas ve II. třídě jsem se velmi těšil a mužstvo se mi svým výkonem odměnilo. Dokázali jsme produkovat rychlý, pohledný a divácky atraktivní fotbal s patřičným nasazením a hodinu jsme diktovali tempo hry, byli lepším mužstvem a zasloužili si vyhrát. Bohužel, zase to bylo o produktivitě a nakonec jsme museli být rádi za bod. To nic nemění na skutečnosti, že za předvedenou hru se skutečně nemusíme stydět. Pokud takovou hru dokážeme produkovat standardně, věřím, že také přijdou zápasy, ve kterých nám spadne do branky všechno, do čeho praštíme, jako dnes našemu soupeři.

Rozhodčí :       Brožek – Kaválek, Špidra
 
ŽK            :      0 - Pelc, Vejražka
 
Diváci       :      60
 
Branky :         33. L. Řepka (pk.), 51.Jelínek (Žalud), 90. Krůta (Medřický) - Mocsonoky, Čapek, Matějka 
 
SK Lišany :     Paseka - L. Řepka - J. Hamouz, Kaňák (68. Ledvinka), Kindl – V. Hamouz (82. Bagi), Medřický, Chládek, Žalud  – Jelínek (74. Krůta), Mutinský.