Jdi na obsah Jdi na menu
 


O první výhře na hřišti soupeře rozhodla fantastická šestiminutovka.

22. 3. 2015

V prvním jarním kole zajížděly Lišany do Lán s nadějí na dobrý výkon i výsledek po slušně zvládnuté zimní přípravě. Jaro se poprvé zeptalo, co kdo dělal v zimě. Přípravy se z rodinných důvodů prakticky nezúčastnil navrátilec z Olešné, Jirka Staněk, nyní však byl k dispozici, stejně jako Martin Kaňák po zdravotních problémech, a také Dušan Matějovič, narychlo udělaný náhradní gólman.

Na rozdíl od přípravných zápasů jsme tentokrát nevstoupili do utkání dobře a prakticky celou první půli, zejména pekelných prvních 20 minut, tahal za pomyslný delší konec soupeř. Lány produkovaly svou typickou jednoduchou hru, založenou na kolmých pasech, vyhraných soubojích na ofsajdové hraně, důrazu a rychlém přistupování. Na kombinační hru, kterou jsme se až na výjimky prezentovali v přípravě, tentokrát buď nebyl čas nebo, byť jsme dokázali získat poměrně dost míčů, jsme se o ně připravili hned první nebo druhou nepřesnou přihrávkou. Po několika "zástřelných" těsně mimo se cca v 15. min. poprvé zaskvěl mezi tyčemi Pápe, když si po rohovém kopu na brankové čáře reflexivně  poradil s hlavičkou zcela volného Švolby z malého vápna. 

Po dvaceti minutách se ostří lánského tlaku přece jen trochu otupilo a lišanští hráči začali dopředu více doplňovat osamoceného Vaška Mutinského. Několikrát se dostali i na dostřel domácí branky a nejnebezpečněji vypadala zablokovaná střela Lukáše Řepky z hranice vápna, následná Baggiova dorážka mířila vedle. Téměř vzápětí však po nečekaném odskoku míče minul stoper Míra Chládek a na lišanskou branku se řítil osamocený Reichl. Umístil míč zkušeně do Pápeho protipohybu a už zvedal ruce. Jenže Pápe v pádu vytrčil teleskopickou levačku a vykopl míč mimo tyče. Do šatny tak odcházela obě mužstva za bezbrankového stavu. 

Do druhé půle vstoupily Lišany s urostlým Stáňou na pravém beku a s částečně přeskupenou sestavou. Hra se zcela vyrovnala a bojovalo se hlavně mezi oběma vápny o každý metr prostoru. Pápe se ještě jednou zaskvěl mezi tyčemi, na druhé straně zmařil únik Vaška Mutinského rychlonohý lánský bek. Lišanští hráči, vycházející z kvalitní defenzívy a trpělivé hry však již dokázali slušně zakombinovat uprostřed hřiště a čím dál častěji hrozit z rychlých protiútoků. V 67. min. vyslal Méďa ulicí do samostatného úniku Bobínyho, jeho zakončení prudkou ranou však zlikvidoval domácí gólman. S přibývajícím časem bylo zřejmé, že kdo dá první gól, zápas ovládne.

V 70. min. vystřídal Méďu Kuba "Vialli" Feher, postavil se na levého halva a Lišany se znovu přeskupily, tentokrát na dva hroty - Mutina, Bobíny. Vialli první dva balóny zkazil, v 77. min však dojel na levé straně beka, který dlouho dostával míč pod kontrolu, vyhrál souboj a mazal po křídle. Lánský gólman čekal centr na nabíhající útočníky. Vialli však ze skoro nemožného úhlu vypálil na přední tyč a balón za zády překvapeného strážce lánské svatyně dokonale zaplul do sítě za tyč zadní, 0 : 1. Aby toho nebylo málo, vyslal v 80. min. Vialli po levém křídle Mutinu. Vašek se u rohového praporku zbavil beka a vrátil míč Viallimu, pokračujícímu v pohybu do vápna. Ještě než stačil Kuba míč zpracovat, byl v rohu velkého čtverce doslova zkosen přes obě nohy a sudí Šefara, byť pouštěl dosti tvrdou hru, tentokrát nezaváhal ani na okamžik. Penalta byla neoddiskutovatelná a lánští ani neprotestovali. Míč si na tradičním exekutoru Řepovi překvapivě vyžádal Vašek Mutinský, který si věřil a také skutečně poslal gólmana k opačné tyči, 0 : 2. V 83 min. znovu Vialli, tentokrát vybojoval roh. Na něj si poprvé v zápase naběhl stoper Míra Chládek, který sice nedisponuje bůhvíjakou výškou, ale výběr místa má vynikající. Na zadní tyči nemusel na Řepův střílený centr ani skákat a v plném běhu napálil hlavou míč do sítě, 0 : 3.

Rozhodčí: Šefara - Vyhnanovský, Špidra

Diváci: 40

ŽK: Krob - 0, ČK: 0 - 0

Branky:  77. Feher, 80. V. Mutinský (pk.), 84. Chládek (as. L. Řepka)

SK Lišany: Paseka - J. Hamouz, Chládek, Kindl, Žalud -  Ledvinka (46. Staněk) - V. Hamouz, L. Řepka, Medřický (70. Feher), Bagi - V. Mutinský