Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lišany jdou dál

11. 8. 2014

V prvním kole okresního poháru svedl los dohromady loňské finalisty a SK Lišany, čerstvý účastník  nejvyšší okresní soutěže, tak na domácím hřišti znovu přivítal SK Lány. Trenér Švelch ještě nemohl počítat s posilami z Tatranu, Méďou a Mutinou ani s Kaňácou na dovolené a Slámíken s nedořešeným hostováním. Na začátku utkání měl k dispozici pouze dvanáct hráčů a jako třináctý přijel na poslední půlhodinu ze zaměstnání Láďa Krůta.

Od počátku bylo možno sledovat bojovný a vyrovnaný fotbal, ve kterém dominovaly obě obrany. Zatímco lánskou dirigoval z postu stopera zkušený Rajgl, lišanskou naopak perspektivní mladík Lukáš Řepka. Lišany měly více ze hry, postupně hosty zatlačily a vytvořily si více šancí a zajímavých situací v soupeřově šestnáctce. V té největší zklamal Jelen, když hodně aktivní Vojta Hamouz doběhl před levou postranní lajnou zdánlivě ztracený míč, ufáral po křídle a předložil mu přihrávku do druhé vlny. Jirka však špatně seřídil mířidla. Domácí si za aktivitu gól zasloužili a ten přišel v 27. min. po parádní akci Míry Chládka, které nechyběl moment překvapení. Když si Jirka Jelínek pohybem řekl o balón, načasoval mu Míra ideální ulici středem hřiště a než se lánští beci stačili otočit, měl lišanský elitní střelec již desetimetrový náskok a střelou podél stojné nohy gólmana otevřel skóre, 1 : 0. Lišany jakoby v následující desetiminutovce vypnuly, řadou nepřesností a zbrklostí ztrácely spoustu míčů, čehož lánští využili k zakládání rychlých protiútoků, nejčastěji po dlouhých kolmých nebo křižných nákopech. Akcím však chyběla finální přihrávka nebo přesnější střela. V závěru poločasu domácí hru zase zpřesnili, ale ke změně skóre nedošlo.
 
Vyrovnaný boj pokračoval i po přestávce. Loňský finálový duel rozhodla širší lánská lavička a mohlo tomu být i nyní, když se soupeř střídáním snažil oživit hru. Lišany tolik možností střídání neměly a první vyplýtvaly hned v 52. min., když pilíř obrany, Bobíny, byl s křečemi v obou stehnech nahrazen Viallim se čtrnáctidenním tréninkovým výpadkem. Naštěstí již dorazil Láďa Krůta, který záhy, v 65. min. vyměnil Baggia, kterého s jedním tréninkem po návratu z třítýdenní dovolené rovněž začaly trápit křeče. O tři minuty později nechal po dlouhém pasu Vialli na levé straně za sebou ikonu lánského fotbalu, Švolbu, který vnikl do vápna, vyhnul se křižujícímu mladšímu Řepovi a střelu na zadní tyč překonal jeho staršího bráchu. Zdenda si na míč sáhl, ale v cestě do sítě mu nezabránil, 1 : 1.  
 
Drama poslední dvacetiminutovky se neslo ve znamení snahy obou mužstev přidat postupový druhý gól. Střídající Láďa Krůta oživil hru, v 75. min. obral na levé straně o míč lánského beka, vnikl do vápna a proti noze našel Jelena. Jirka si krátkou kličkou chtěl vylepšit střeleckou pozici, následná rána však již byla zblokována. Na lánské straně začal řádit do té doby absolutně nevýrazný střelec Kostík. Na začátku poslední desetiminutovky si metr před šestnáctkou na Ledvovi šikovně vykoledoval faul za žk., následný trestňák se ale mezi tyče nevešel. Po chvíli se stejný hráč zmocnil mezi domácími stopery propadlého míče a mazal sám na Řepu, ke štěstí domácích minul branku. Pět min. před koncem se prodral s míčem na noze do vápna Vojta Hamouz a v čisté šanci byl nevybíravě podražen. Sudí Sixta reagoval okamžitě a Lišany měly žolíka v podobě pokutového kopu. K tomu se postavil Jelen, ale lánský gólman jeho ránu vyrazil.
 
Penaltový rozstřel začínali hosté a první dvě s přehledem proměnili. Na lišanské straně však v první sérii odpověděl Lukáš Řepka a ve druhé Míra Chládek, který, ač srdcem sparťan, předvedl ukázkový Vršovický dloubák, 2 : 2. Třetí série a Zdenda Řepka chytá první lánskou penaltu. U domácích dostává znovu důvěru Jelen, a tentokrát nezklame, 3 : 2. Druhou penaltu chytá Řepa vzápětí ve čtvrté sérii. Rozhodnutí má na noze Žáďa, ale stává se prvním lišanským neúspěšným exekutorem. V páté sérii srovnává Kostík, 3 : 3 a vše má na svých kopačkách Zdenda Řepka, tentokrát nikoli jako brankář, ale penaltový střelec. Trochu se štěstím, góĺman si sáhl, ale proměňuje, 4 : 3 a posílá Lišany do dalšího pohárového kola.     
 
  
Rozhodčí :     Sixta – Kalaš, laik J. Ryska
 
Diváci :           50
 
Branky :        27. Jelínek (as. Chládek) – 68. Švolba
 
 
SK Lišany :  Z. Řepka – L. Řepka – J. Hamouz (52. Feher),
 
                     Ledvinka, Kindl – Bagi (65. Krůta), Paseka, Chládek,
 
                     Žalud – Jelínek, V. Hamouz