Jdi na obsah Jdi na menu
 


S Roztoky čtvrtá remíza v řadě

24. 3. 2014

V prvním jarním kole III. třídy cestoval čerstvý finalista okresního poháru, SK Lišany, na hřiště souseda v tabulce, Roztok, se kterými jsme na podzim na domácím hřišti remizovali 2 : 2. Dělbou bodů, 2 : 2 a 3 : 3, skončily se stejným soupeřem i předchozí duely v minulém soutěžním ročníku.  

U Berounky od sobotního odpoledne pršelo a tak díky těžkému terénu i vlivem deště, který v průběhu zápasu střídavě zesiloval a slábl a postupně měnil trávník v bahniště, se moc kombinovat nedalo. Od úvodu se tedy hrál bojovný a vyrovnaný fotbal a žádný ze soupeřů nechtěl dát zadarmo ani píď hřiště. Lišany se přece jen snažily více o kombinaci. Byť hodně balónů ztrácely, dokázaly je hned vybojovat zpět, a když se postupně rozehrál ve středu záložní řady Pápe, začaly domácí přehrávat. Láďa Krůta, tradičně motivovaný soubojem proti bývalému klubu, se srdnatě bil na hrotu s domácí obranou a dva Jelenovy úniky zastavil praporek domácího pomezního, přestože se jednalo o přinejmenším o hraniční situace. Po dvaceti minutách hry zahrával Míra Chládek z levé strany roh. Roztocký brankář neudržel v rukavicích mokrý centrovaný míč, u kterého byl nejrychleji všudybyl Pápe a na dlouhou nohu napálil ze dvou metrů propadlý balón do sítě, 0 : 1. V 27. min. se na levé straně uvolnil Jirka Jelínek a odcentroval. Domácí obrana stačila odvrátit míč pouze na hranici šestnáctky, kde Láďa Krůta z otočky pohotově a přesně vypálil po zemi a balón dokonale zaplul k pravé tyči, 0 : 2. Roztoky si do té doby a prakticky za celou první půli vytvořily z brejku jedinou šanci, ale váhajícímu střelci v posledním okamžiku vypíchl balón vracející se Míra Chládek. A tak mohly deset minut před přestávkou jít do tříbrankového vedení Lišany. Jelen se tentokrát vyhnul ofsajdové pasti a postupoval sám na branku. Kličkou doprava se vyhnul vybíhajícímu brankáři, ale dostal se do příliš ostrého úhlu a na brankové čáře ke smůle hostí trefil vracejícího se stopera. Míč běžel po brankové čáře a skončil u rohového praporku, odkud jej domácí odehráli.
Na poločasový příchod zkušených roztockých hráčů Röslera a Dolejše do útoku reagoval hostující trenér stažením hlavičkáře Ládi Krůty do stoperské dvojice a místo zraněného Vialliho se v lišanské ofenzivě objevil Honza Loder. Roztoky byly nicméně od úvodu druhé půle aktivnější a nebezpečné, když začaly praktikovat nakopávané vysoké míče.  Hosté však hráli vzadu obětavě a disciplinovaně, ale postupně se částečně domácí hře přizpůsobili a upustili od snahy o kombinaci ve středu hřiště. Přesto mohli z brejků definitivně rozhodnout. Z Řepova výkopu šel sám na branku Pápe, zakončoval dobře, ale roztocký gólman jej vychytal a ve druhém dějství své mužstvo držel. Vyznamenal se zejména po nádherné střele hlavou v podání Honzy Lodera po nabídce z rohu od Míry Chládka, kterou reflexivně vytlačil do břevna, když už lišanští zvedali ruce. Po Žáďově úniku a přihrávce z levé strany se do šance dostal Jelen, ale netrefil branku. Na druhé straně si se střelou k tyči poradil Řepa. Když už se zdálo, že Lišany bez gólové pojistky náskok udrží, natáhl si pravý bek Bobíny stehenní sval a musel být v 70 min. nuceně střídán. Na jeho místo se postavil Baggio a ve stejné minutě Roztoky nakoply balón dopředu do hraniční ofsajdové situace dva na dva s lišanskými obránci. Ze souboje vyšel vítězně Dolejš a sám na branku obstřelil vybíhajícího Řepu, 1 : 2. Po dalších třech minutách zahrávali domácí roh. Řepa si šel pro centrovaný míč, ale nedostal se k němu, Láďův bratr v barvách Roztok, Václav Krůta, vyskočil nejvýš a hlavou trefil míč přesně do odkrytého středu branky, 2 : 2.
Do konce zbývalo čtvrt hodiny a Roztoky teď byly na koni. Lišany se ale záhy oklepaly, příchodem Páti Ledvinky posílily záložní řadu a s bodem za remízu se nechtěl smířit ani jeden ze soupeřů. Hra se přelévala od branky k brance. Sudí pustil domácím nepovolenou malou domů, což probudilo v řadách hostí emoce a ztrátu koncentrace, a Roztoky toho využily k rychlému přečíslení, které vyřešil skluzem ve vlastní šestnáctce Láďa Krůta k nevoli domácích, kteří se dožadovali penalty. Rozhodčí nepochopitelně nastavoval 6 min. a v nervy drásajícím závěru zatlačil soupeř lišanské mužstvo na vlastní polovinu. Na časomíře svítila číslovka 95., dva lišanští hráči po soubojích bezmocně leželi na polovině hřiště, sudí hru nepřerušil a Láďa Krůta musel metr před vápnem zatáhnout za záchrannou brzdu za žk. Následný přímý kop ze 17ti metrů se naštěstí odrazil od lišanské zdi a hosté dostali balón do bezpečí.
 
Hodnocení trenéra: Kdybychom za stavu 2 : 0 přidali z některé šance, kterých jsme měli dost, pojistku v podobě třetího gólu, věřím, že bychom přivezli tři body. Bohužel přišla dvě zraněními vynucená střídání, která narušila koncepci naší hry, a ve druhé půli jsme částečně vyklidili střed hřiště. Soupeři se podařilo vyrovnat dvěma slepenými góly, když už se zdálo, že máme zápas pod kontrolou a nakonec jsme se ještě báli o bod. Přesto bych rád vyslovil všem hráčům pochvalu za bojovnost, obětavost a disciplinovanost. Pokud nebudeme tyto vlastnosti postrádat ani ve zbytku sezóny, nemám o další výkony mužstva obavy.
Rozhodčí:        Sedláček
Branky :          22. Paseka (as. Chládek), 27. L. Krůta (as. Jelínek) –                         70. Dolejš, 73. V. Krůta 
SK Lišany :       Z. Řepka – L. Řepka – J. Hamouz (70. Bagi), Kaňák (78, Ledvinka), Žalud – V. Hamouz, Paseka, Chládek, Feher (46. Loder) - Krůta, Jelínek.