Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prokletí hřiště v Srbči zlomeno

12. 8. 2013

Zatímco doma dokážeme se Srbčí hrát dobré zápasy s bodovým ziskem, na jejím menším hřišti se nám dlouhodobě nedaří. Výsledky 1 : 7 nebo dokonce 0 : 12, snad největší porážku novodobé lišanské historie, máme v živé paměti, loni na podzim jsme v Srbči prohráli 3 : 4. Nyní šlo o předkolo okresního poháru a vítěz duelu si vybojoval v dalším kole domácí zápas proti Pavlíkovu. Lišany už se skoro měsíc poctivě připravují, posílily a omladily kádr a postoupit určitě chtěly. K utkání, díky autonehodě, která se naštěstí snad obešla bez vážného zranění, nepřicestovala posila z tatranského dorostu, Vojta Hamouz, ale další tatranský mladíček, Pavel Kindl, byl už k dispozici. Po dovolené se ukázal i Baggio, který společně s navrátilcem do sestavy Honzou Loderem, zasáhl do druhé půle.

Po třech minutách hry překopl Žáďa pasem zleva doprava oba domácí stopery a přesně našel ve sprintu Patrika Ledvinku. Páťa si zpracoval míč do tahu do vápna, a ač má v občance rok narození 1990, v koncovce si tentokrát počínal jako mazák, 0 : 1. Lišany byly pětadvacet minut lepší, a i když to občas zaskřípalo v kombinaci nebo je vpředu zastavil praporek pomezního Schoře, stejně si vytvářely šance. Patrik mohl ještě skórovat minimálně dvakrát, zejména jeho nádherná rána do břevna po Jelenově přiklepnutí si gól zasloužila. Z ostrého úhlu nepropálil gólmana Žáďa, z trestňáku těsně minul šibenici Jelen a Slámíkův centr po pěkném individuálním uvolnění po pravé straně byl o centimetry vyšší než bylo potřeba. Hosté ovšem z tlaku těžili také rohy a po jednom z nich se v 26. min. dostal odražený míč na vápno k Pavlu Kindlovi. Pavel si krátkou kličkou zkušeně vylepšil palebnou pozici a po zemi napálil míč přesně k tyči, 0 : 2. V domácích řadách tradičně zlobil Svítek, ale lišanská defenziva si s ním dokázala poradit až do chvíle, kdy se v 30. min. po nepovedené obranné hlavě zmocnil propadlého míče a z pravé strany prostřelil z ostrého úhlu vybíhajícího Řepu, 1 : 2. Lišanští hráči najednou znervózněli, nepřesnostmi začali ztrácet míče na vlastní polovině a za delší konec tahala zase chvíli Srbeč. Hostující obrana i gólman museli řešit několik ošemetných situací včetně rány zblízka, se kterou si Řepa vyběhnutím a zmenšením střeleckého úhlu poradil. Na samém konci prvního dějství unikl na druhé straně Jelen, obešel i stopera a nezištně posunul míč doprava, kde se mu ukázal Honza Paseka. Pápe, ortodoxní levák, ač měl míč na pravačku, použil svou lepší nohu a z první těsně minul branku.
Do druhé půle přišli na hřiště místo Ledvy a Slámíka Honza Loder a rychlonohý Baggio. Oba hru oživili a Lišany byly hned od první minuty, kdy po Žáďově zpětné přihrávce přestřelil z vyložené pozice branku Jelen, znovu jasně lepším mužstvem. Do 55. min. si vytvořily další dvě – tři příležitosti, ale neproměnily je a to je mohlo sakra mrzet, neboť první vážnější návštěva domácích na lišanské obranné polovině skončila rozezvučením břevna za bezmocným Řepou. Klid do hostujících řad přinesla až 57. min., kdy se po Baggiově přihrávce uvolnil v šestnáctce Jirka Jelínek, krátkou kličkou obešel gólmana a pohodlně zavěsil do prázdné branky, 1 : 3. To ještě nikdo netušil, že v následující půlhodině zatíží konto Srbče dalšími čtyřmi brankami. Třetí gól Lišan domácí definitivně zlomil a exhibice mohla začít. Čtvrtý gól přidal záhy Žáďa, když si navedl odražený balón z levé strany do střelecké pozice a tvrdou ranou mířil přesně, 1 : 4. Pátý padl po nádherné akci, Pavel Kindl z vlastní poloviny padesátimetrovým pasem překopl celou domácí obranu a vybídl ke skórování Jelena, který znovu krátkou kličkou udělal gólmana a zavěsil do prázdné, 1 : 5. V 65. min. nahradil výborně, nicméně se žk. z první půle, hrajícího Pápeho Lukáš Řepka a Srbči se, nikoli po Lukiho chybě, podařilo v 69. min. Hamáčkem snížit, 2 : 5. Jenže za další dvě min. vystihl Jelen nepřesnou domácí rozehrávku, vnikl do vápna a jako přes kopírák zavěsil potřetí, 2 : 6. Lišany promarnily několik dalších šancí, třeba Honzou Loderem, který hýřil pohybem, ale v utkání neměl nabito ostrými nebo Baggiem, který sólem z poloviny hřiště přesprintoval s míčem na noze oba stopery, ale zakončil do gólmana. U odraženého míče byl první Žáďa a tvrdou ranou z hranice šestnáctky doslova knokautoval beka zachraňujícího na brankové čáře. Zato Jelenovi zápas střelecky „chutnal“. V poslední desetiminutovce skóroval ještě dvakrát, 2 : 7, 2 : 8 a znovu to byly situace, kdy lišanský forvard prokázal své zkušenosti a zachoval klid uvnitř šestnáctky, kde se mazácky uvolnil a zakončoval do prázdné branky. Kdyby hlavní arbitr Titlbach zápas o pět minut nezkrátil, možná jsme se mohli dočkat vytoužené desítky.
Hodnocení trenéra: Podle nových pravidel lze nyní střídat pět hráčů. Přesto, že jsme měli na lavici pouze tři náhradníky, využili jsme v půli hned dvojité střídání, čímž se nám podařilo do druhé pětačtyřicetiminutovky oživit hru a utkání záhy rozhodnout.  Rozhodnout se nám mohlo podařit už v půli první, ale z řady šancí jsme využili jen dvě a navíc nechali soupeře snížit. Něco podobného hodlám, při šířce a relativní vyrovnanosti našeho kádru, dělat i nadále, přičemž předpokládám, že všichni kluci mají zdravý rozum a nebudou se urážet, pokud si třeba nezahrají celý zápas. Ve druhé půli mě z výkonu mužstva v pozitivním smyslu až mrazilo, ale zůstaňme na zemi, čekají nás i těžší soupeři. Jirka Jelínek stihl nastřílet pět branek prakticky za půl hodiny, čímž sobě i ostatním nechal připomenout na předloňskou sezónu, kdy i hattrick pro něho byl často málo a stal se s 36 brankami králem střelců soutěže. Jsem moc rád, že mu zápas takto vyšel, že přehodnotil svůj zamýšlený odchod na hostování a nadále zůstane v Lišanech.   

Branky : Jelínek 5, Ledvinka, Kindl, Žalud

SK Lišany : Z. Řepka - Kaňák - J. Hamouz, Krůta, Kindl - Sláma (46. Bagi), Paseka (66. L. Řepka), Chládek, Žalud - Jelínek, Ledvinka (46. Loder)