Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podstatné jsou body

20. 10. 2013
V Čisté se Lišanům dlouhodobě nedaří. Pamatuji zde jedinou výhru, ještě na starém hřišti u silnice někdy v sezóně 2003 – 04. Tenkrát to skončilo 2 : 1, branky dali Jirka Beneš a Martin Kaňák a tři body znamenaly důležitý krok k záchraně ve II. třídě. Ve III. třídě se nám v Čisté podařilo uhrát jediný bod na podzim 2011, za remízu 2 : 2, když obě branky vsítil Jirka Jelínek. Nyní jsme do Čisté přijeli téměř kompletní, i s Žáďou, který absentoval minulý zápas. Chyběl pouze nemocný Ledva. Baggio, který stále laboruje se zraněním kotníku, byl alespoň připraven na lavici.
 
Úvod zápasu se našemu mužstvu vydařil jak z říše snů. Hned při prvním útoku zakombinoval na levé straně Žáďa s Honzou Loderem a Honza nebezpečně odcentroval do vápna. Vojta Hamouz ve snaze zakončit protečoval balón na zadní tyč, kde nabíhající Pápe na první pokus trefil z ostrého úhlu gólmana. Odražený míč si ale znovu našel a napodruhé jej dopravil do sítě, 0 : 1.  
Místo aby rychlý gól Lišanům pomohl, spíše jim následně v herním projevu uškodil. Hosté si začali myslet, že výhra jim sama spadne do klína. Začali produkovat profesorský fotbal bez bojovnosti a aktivnějšího pohybu bez míče, na který, odlehčený, navíc nebyli zvyklí, takže jim často překážel. Ještě dvakrát – třikrát zahrozili, třeba Pápeho střelou mimo, ale postupně začala diktovat tempo Čistá. Ta produkovala svůj typický jednoduchý fotbal, založený na důrazu a aktivním napadání po celém hřišti, čímž nutila hosty k chybám v rozehrávce. Po vyhraném souboji následoval vysoký balón do lišanského vápna nebo na křídlo s následným únikem a centrem. Domácí byli důraznější i v naší šestnáctce, třikrát se dostali k nebezpečnému zakončení hlavou, naštěstí mimo tyče. Pak Řepa konečky prstů tahal nebezpečnou střelu z dálky od pravé tyče na roh. Tutovku zahodili domácí po pětadvaceti minutách hry, kdy Lišany zachybovaly před vlastním vápnem v rozehrávce, ztratily míč a útočník Čisté, sám před brankou, naštěstí promáchl po nabídce diagonálně přes velké vápno. Vyrovnání viselo na vlásku, a také po půlhodině hry přišlo. S přehledem hrající čistecký stoper J. Votroubek prošel s míčem na noze z poloviny hřiště před šestnáctku, kde se ještě uvolnil kličkou na svou lepší pravačku a na přesnou přízemní ránu k zadní tyči byl Řepa krátký, 1 : 1.  
Lišany se vzpamatovávaly jen pomalu, přesto ve zbytku první půle vyrovnaly hru. Vojta Hamouz utekl po pravé straně a odcentroval, ale lehký míč přeletěl na zadní tyči dobře postaveného Honzu Lodera. Pět minut před půlí se domácí levý bek po strkanici s Jelenem ochotně skácel k zemi, aby posléze rychle vstal a zblízka počastoval lišanského forvarda plivancem, kterému se Jirka naštěstí stačil uhnout. Sudí Sedláček nicméně vše dobře viděl a zaslouženě poslal domácí do deseti. Přesilovku mohly Lišany využít ještě do poločasu. Pápe s Vojtou šli po Jelenově vysunutí ve dvou sami na brankáře, ale zastavil je praporek domácího pomezního. Ofsajd to nebyl, avšak protestující Pápe uviděl žk.  Po Vojtově přesně načasované ulici utekl po pravé straně Jelen a do jeho centru se položil Honza Loder ukázkovým volejem, naneštěstí doprostřed branky, gólmanovi přímo do koše. Pak utekl a pro změnu zleva centroval Žáďa, ale Jirka Jelínek měl balón na dlouhou nohu a nezamířil přesně.      
 
Z pohledu herního projevu v zatím sehrané podzimní části soutěžního ročníku jsme odehráli asi nejslabší poločas. Nyní bylo potřeba zlepšit pohyb a bojovnost, oslabeného soupeře kombinačně rozebrat a pokusit se převážit vývoj skóre na svou stranu. To první se v podstatě začalo dařit hned od počátku druhého dějství. Lišany zatlačily Čistou na vlastní polovinu, najednou byl vidět mnohem lepší pohyb i kombinační akce, ale produktivita pokulhávala. V 55. min. vystřídal se žk. hrajícího Pápeho tvořivý mladší Řepa, aby uplatnil svůj přehled, ještě více zklidnil a zpřesnil hru. Po šedesáti minutách dojel Vojta Hamouz beka u pravého rohového praporku. Ten v nouzi nakopl míč po lajně na číhajícího Honzu Lodera. Volný Míra Chládek na hranici šestnáctky si křikl a dostal od Honzy přihrávku, kterou si sice nezpracoval ideálně, ale druhým dotekem už trefil levačkou ze vzduchu míč přesně a učinil z dobře chytajícího domácího gólmana statistu, 1 : 2.
Oslabeným domácím už evidentně začaly docházet síly, přesto se po ojedinělé akci mohli dočkat vyrovnání, ale hráč Čisté zprava přeloboval Řepu i s brankou. Zato Lišany, už po pohledných kombinačních akcích, si vytvářely šanci za šancí, ale kýženého definitivního rozhodnutí se ne a ne dočkat. Zprava opakovaně unikali oba Hamouzíci, ale ani Vojta ani Bobíny nedokázali dostat míč na dobře postavené spoluhráče ve vápně. Tak to Bobíny zkusil sám, od poloviny hřiště prošel až do vápna, kde vypálil, ale střelu ztečoval obránce přímo do náruče gólmana. Z hranice šestnáctky znovu nebezpečně, ale doprostřed, pálil Míra Chládek. Žáďa to dvakrát vzal na sebe pro změnu zleva a po vniknutí do vápna poprvé orazítkoval tyč a ani podruhé nemířil přesně. Mladší Řepa od svého příchodu na hřiště snad nezkazil přihrávku a také to zkoušel zdálky. Po signálu z rohu, kdy mu za vápno načechral bochánek na volej Míra Chládek, sice vysoko přestřelil, ještě předtím ale ukázal, že umí oběma nohama prakticky stejně, když bombou levačkou z dobrých třiceti metrů rozezněl břevno za bezmocným domácím brankářem. V 78. min. šel z poloviny sám na branku nikým neatakovaný Jelen, ale tento zápas mu nebylo dáno a jeho zakončení kolem vybíhajícího gólmana o půl metru minulo pravou tyč.
V 84. min. zakombinovaly Lišany nakrátko na levé straně a Lukáš Řepka bleskově otočil hru doprava, kde se v ten okamžik pohyboval ve volném prostoru jediný hráč – Kuba Hamouz ve svém asi desátém útočném sprintovém náběhu z postu pravého beka. Bobíny si zpracoval míč do tahu, využil svou rychlost, vnikl do šestnáctky a střelou na zadní tyč dal výsledku konečnou podobu, 1 : 3 a zároveň zaznamenal svůj premiérový gól za SK Lišany.   
  
Hodnocení trenéra: Zápasy na hřišti Čisté jsou specifické, což je dlouhodobě dáno prostředím, které sice je fotbalové, ale nám prostě nějak nesedí, a také houževnatostí soupeře. To se naplno projevilo v první půli, kdy jsme se sice rychle ujali vedení, ale pak přenechali aktivitu domácím. Druhou půli jsme proti oslabenému soupeři již zvládli podstatně lépe a po Mírově brance na 2 : 1 už to bylo o tom, kolik gólů ještě přidáme. Přes řadu vyložených příležitostí jsme přidali už jen jeden, ale nevadí, podstatné jsou tři body zvenku. Bobínymu jsem gól hodně přál. Kroutí v Lišanech už třetí sezónu a díky jeho vytrvalosti, rychlosti a houževnatosti jsem z něho, původně útočníka, udělal beka, což pro něho asi není moc motivující. Přesto přistupuje odpovědně ke každému zápasu a při svém navíc útočném pojetí hry je jedním ze základních pilířů sestavy.
  
Rozhodčí:      Sedláček
 
ŽK:                 J. Hamouz, Paseka
 
Diváci            60
 
Branky:           1. Paseka (as. V. Hamouz), 59. Chládek (Loder), 84. J. Hamouz (L. Řepka) – 31. R. Votroubek
 
SK Lišany:      Z. Řepka – Kaňák – J. Hamouz, Krůta, Kindl – V. Hamouz, Paseka (56. L. Řepka), Chládek, Žalud – Loder (87. Sláma), Jelínek (81. Bagi).