Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nakonec zbytečná ztráta dvou bodů

12. 5. 2014

Pouhé tři dny po prvním finálovém utkání okresního poháru vyrazilo lišanské mužstvo k soutěžnímu zápasu do Řevničova obhajovat třetí příčku v tabulce soutěže. Tříbodový náskok na našeho rivala nenechal nikoho na pochybách o důležitosti nedělního duelu. Obě mužstva měla problémy s poskládáním sestavy. Na lišanské straně nemohl nastoupit Láďa Krůta, vykartovaný z poháru a také Patrik Ledvinka, který si díky pohmožděnému menisku odpočine od fotbalu minimálně čtyři týdny. 

SK Sparta Řevničov - SK Lišany 2 : 2 (1 : 1)
 
Lišany, vědomy si kvality soupeře, začaly ze zajištěné obrany, ale hned od počátku dokázaly sebevědomě kombinovat a získávat míče již uprostřed hřiště a místy dokázaly dostat soupeře pod tlak. Převážnou část první půle však dominovaly obrany a žádné z mužstev nechtělo zbytečně inkasovat. Peterka v domácí brance měl více práce, než jeho protějšek Řepa. Po deseti minutách hry musel čelit tutovce Míši Bagiho, kterého milimetrovým pasem za obranu ze středu doprava uvolnil Míra Chládek. Baggio však přestřelil. Zleva to zkoušel čerstvý otec Žáďa, unikl, ale z ostrého úhlu a v tísni trefil Peterkovy nohy, když řevničovský gólman utěsnil prostor u své pravé tyče. U levého rohového praporku prostrčil dvěma hráči tísněný Vialli míč šikovně na Žáďu, který po postupu souběžně s koncovou čárou našel obloučkem na penaltovém puntíku křiknuvšího si Míru Chládka. Lišanský kapitán se střele hlavou snažil dát maximální razanci, ale doprostřed a domácí gólman si znovu poradil. Branka nepadla ani z řady rohových kopů a centrů z obou stran, které relativně snadno odvraceli vysocí domácí obránci. I obránci a středoví hráči Řevničova dokázal kvalitně zakombinovat, většinou však spoléhali na rychlé přenesení hry dopředu. Lišanští obránci, zejména nestárnoucí Martin Kaňák ve stoperské dvojici s mladším Řepou, ale i oba krajní beci, Bobíny s Pavlem Kindlem, si s náběhy na dlouhé balóny dokázali kvalitní poziční hrou poradit a vyhrávali i většinu vzdušných soubojů. Důrazní domácí však také vybojovali řadu rohových kopů a více standardních situací ze střední vzdálenosti než hosté, když jim hlavní arbitr Sixta odvedl příslovečných deset procent navíc, pustil několik faulů i hraní rukou. Při standardkách to v lišanském vápně doslova vřelo, ale řevničovští byli dobře pokryti a když už se tísněni dostali k zakončení, zařízení netrefili. Řepa nicméně musel čelit nebezpečné střele kolem zdi z přímého kopu, která před ním skočila, a Zdenda ji s problémy vytlačil na roh.
V 37. min. ovšem přišla po standardce ze strany další trma – vrma v lišanském vápně. Míč se nečekaně odrazil od řevničovského Petráčka a doskákal za pravou tyč Řepovy svatyně, když Zdenda zprvu zaváhal, očekávaje, že balón uklidí Míra do bezpečí, a pak už se nestačil přemístit, 1 : 0. Domácí se ale z vedení dlouho neradovali. Lišanští je totiž v poslední pětiminutovce první půle doslova přišpendlili na vlastní polovinu, zvýšili pohyb, agresivitu a dokázali posbírat snad všechny odražené míče před šestnáctkou soupeře. Vyrovnání viselo na vlásku a nakonec přišlo do šatny. Ve 45. min. Míra Chládek zahrál z rohu signál obloučkem za vápno, kde zůstal osamocený Lukáš Řepka, když mu spoluhráči odtáhli řevničovské náběhem před branku. Luki trefil padající míč nádherným nechytatelným volejem, po kterém se Peterka stačil tak akorát podívat, než mu meruna zaplula k pravé tyči, 1 : 1.
 

repa-gol.jpg

Do druhé půle vstoupili lišanští hráči sebevědomě, bez nervozity z důležitosti utkání a svého soupeře, kterému zřejmě také začaly docházet síly, začali kombinačně přehrávat. Po necelé hodině hry se vydal na útočný výlet Kaňáca. Zakombinoval na středu s Mírou, před vápnem dokázal udržet míč proti dvojici bránících hráčů a v šestnáctce najít přihrávkou Baggia, který z jedničky posunul míč doleva na Jelena. Lišanský kanonýr, ve svém věku ne zcela zregenerovaný po čtvrtečním finále poháru, nicméně bojující a v náběhu, dostal míč, který potřeboval a kolem bezmocného Peterky jej uklidil k bližší tyči, 1 : 2.
Řevničovští vysunuli na hrot urostlého mladého Tótha, už jen nakopávali a stále ve větším počtu se vysouvali dopředu. Jenže lišanská obrana byla jako pevná hráz, snad až na Tóthovu ránu z otočky doprostřed, se kterou si poradil Řepa. Odražené míče posbírala lišanská záložní řada a hosté, většinou v přečíslení, podnikali do otevřené domácí obrany jeden rychlý protiútok za druhým. Teď měl přijít třetí gól a bylo by po zápase. Jenže nepřišel, protože lišanští hráči řešili přesilové situace většinou zbrkle, bez volby optimálního řešení v předfiální fázi a míče tak často končily v zámezí nebo na kopačkách domácích obránců a návrat zpět do obranného postavení pak stál hosty hodně sil. Přesto se do dvou slušných příležitostí dostal uvnitř šestnáctky Jelen, ale střela mu ani v jednom případě nesedla. Slavný mohl být i Vojta Hamouz. V 63. min. přišel na hřiště za Vialliho a po pár vteřinách jej na šestnáctce uvolnil Míra Chládek. Vojta vnikl do vápna a vypálil nebezpečnou ránu, kterou však Peterka s problémy zkrotil. Když už se zdálo, že Řevničov přes zoufalý tlak nebude nebezpečný, vybojoval deset min. před koncem roh. Před lišanské vápno se od poloviny hřiště klusem přesouval domácí kapitán Hošek sledován Pápem, upozorňovaným trenérem, aby jej obsadil. Když k němu lišanská obrana odhlavičkovala centr z rohu, byl však úplně volný. Z voleje vypálil a prakticky do stejného místa u pravé tyče, jako v závěru první půle mladší Řepa, vyrovnal, 2 : 2.
Poměr sil se změnil jako mávnutím kouzelného proutku, Lišany totiž přestaly dobře rozehraný zápas kontrolovat. Frustrovaný Míra Chládek hned z rozehrávky namazal soupeři a byla z toho šance, kterou hosté nakonec jen s vynaložením obrovského úsilí zažehnali. V nervózním závěru, kdy bojovnost a strach z chyby, která by mohla utkání rozhodnout, převážil na obou stranách nad fotbalovostí, se nicméně skóre už nepohnulo.
 
Hodnocení trenéra: Šlo o hodně, fakticky o přímý souboj o třetí místo v tabulce, které v konečném účtování může za určitých okolností znamenat postup do nejvyšší okresní soutěže. V případě výhry bychom dnešnímu soupeři odskočili na 6 bodů a Branovu, který doma překvapivě jen remizoval, na 4 body, v případě prohry by se na nás Řevničov bodově dotáhl. Takto zůstávají bodové odstupy stejné a vše je otevřené. Před utkáním na půdě silného soupeře bych bod za remízu bral. V samotném utkání jsme, bez ohledu na únavu některých hráčů po finále poháru v Lánech i absenci Ládi Krůty, byli kombinačně lepší a vytvořili si více šancí. Bohužel však po vlastních chybách a zbrklém řešení některých zajímavých situací jsme nenavýšili vedení a deset min. před koncem nechali soupeře prakticky z ničeho vyrovnat. Z tohoto pohledu beru dnešní remízu jako ztrátu.
 
Rozhodčí:       Sixta – Blín, Sedláček
 
Diváci:            60
 
ŽK:                 Urbanovič, Bechynský - 0
 
Branky:          37. Petráček, 81. Hošek 45. L. Řepka (as. Chládek), 56. Jelínek (Paseka)
 
SK Lišany:      Z. Řepka – L. Řepka – J. Hamouz, Kaňák, Kindl – Bagi, Chládek, Paseka, Žalud - Jelínek, Feher (63. V. Hamouz).