Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na závěr bezbranková plichta

16. 6. 2014

V posledním kole soutěžního ročníku 2013 - 2014 přivítaly Lišany na domácím hřišti tradičního rivala, Pustověty, které na podzim venku deklasovaly 7 : 2. Lišany měly bez ohledu na výsledek zabezpečené 3. místo v tabulce a ani soupeř neměl co ztratit. Kdo však čekal oboustranně uvolněný fotbal se spoustou gólů, musel být zklamán, protože tentokrát dominovaly obrany.

Domácí si největší šanci první půle vypracovali hned v jejím úvodu, když ve 2. min. postupoval trochu zprava sám na pustovětskou branku Jelen. Vnikl do vápna, obešel gólmana, ale z poměrně ostrého úhlu  odkrytou branku minul. Podobnou šanci si Lišany v první pětačtyřicetiminutovce pohříchu už nevytvořily. Několik nebezpečných situací sice měly, třeba nepovedený volej Vojty Hamouze, gólu se však nedočkaly. Pustověty se postupně rozehrály, v záloze zlobil zejména rychlý Truksa, který operoval na velkém prostoru, často se vytahoval na hrot, ale bral zbytečně hodně situací na sebe. Nebezpečněji se jevil v útoku neúnavně pracující Sharankievych, který střídal obě strany, ale díky obětavosti lišanských krajních beků, Bobínyho a Pavla Kindla, se ani on do vyložené šance nedostal. Lišanští měli vice ze hry, ale také trochu smůlu, když ke zraněnému klíčovému hráči Žáďovi, který s kotníkem hrajícím všemi barvami nemohl nastoupit, přibyl 10 min. před půlí další rychlonožka, Baggio, také s kotníkem, a musel být vystřídán Pápem. Po srážce s Pustovětským gólmanem, s roztrženým obočím málem nedohrál ani kapitán Míra Chládek, ale po ošetření se nakonec na hřiště vrátil. Otřesenému mu však do zpěvu moc nebylo.

Obdobný průběh měla i druhá půle. Domácí znovu lépe kombinovali, do kvality kombinačních akcí před týdnem v Lánech to však mělo daleko. Nezkušený sudí Stibor přehlédl několik faulů hlavně ze strany hostí a také asi nechtěl rozdávat karty, což se však lišanským se třemi, pro příští sezónu karetně ohroženými hráči, hodilo. Kaňáca si v 65. min. řekl o střídání, na plac přišel Slámík a Lišany přeskupily sestavu. Jenže s přibývajícími minutami domácí mužstvo postupně upouštělo od kombinace a někteří hráči čím dál víc začali zbytečně tahat míče, což byla voda na pustovětský mlýn a hosté, díky množícím se domácím ztrátám, mohli přecházet do nebezpečných protiútoků a nutit lišanské hráče k rychlým návratům za míč do obranného postavení, což je samozřejmě stálo spoustu sil. Přesto mohly Lišany rozhodnout, konkrétně Jelen, který po pěkném Krůťákově centru od pravého rohového praporku hlavičkoval těsně nad branku. Konečné rozhodnutí mohla přinést poslední minuta utkání. Pustovětský Truksa dostal balón za obranu a trochu zleva se řítil sám na Řepu. Jenže mladý lišanský gólman znovu prokázal své umění, když šel rychle na zem a konečky prstů zastavil střelu směřující k zadní tyči těsně před brankovou čárou, odkud míč uklidil do bezpečí dobíhající Pavel Kindl. Nepotvrdilo se ani pravidlo nedáš - dostaneš, když hned z protiútoku ufáral Vialli a z vápna dobře vypálil, hostující gólman jeho střelu vyrazil do výšky. Míč se snesl u zadní tyče na hlavu dobíhajícího Benyho, gólman měl ale dost času se přemístit a vytěsnil dorážku lišanského hráče mimo brankovou konstrukci.

Hodnocení trenéra: Stručně. Srovnám-li dnešní výkon s výkonem před týdnem na hřišti Lán, podstatně lépe z toho vychází výkon minulý. Dle mého názoru to bylo dílem dáno absencí Radka Žaluda, před týdnem muže zápasu i nuceným střídáním Míši Bagiho, dílem přece jen menší motivací v utkání, které z hlediska našeho postavení v tabulce nic neřešilo. Přesto hráčům patří dík za to, že ani v posledním domácím utkání jsme na jaře nepoznali hořkost porážky, za celé jaro pak prohráli pouze dvakrát, shodně na hřištích jediných dvou soupeřů v tabulce před námi.

Rozhodčí : Stibor - Míra Červený (laik), Marián Skrutek (laik)

ŽK : 0

Diváci : 60

SK Lišany : Z. Řepka - L. Řepka - J. Hamouz, Kaňák (66. Sláma), Kindl - Bagi (36. Paseka), Chládek, V. Hamouz, Feher - Krůta (83. Beneš), Jelínek