Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lišany ve čtvrtfinále poháru

18. 8. 2013

 

Po úspěchu v předkole v Srbči si SK Lišany vybojoval postup do prvního kola poháru OFS, kde v nedělním odpoledni v domácím prostředí přivítal mužstvo z horních pater tabulky OP, SK Pavlíkov. Pavlíkovští se slézali na zápas jak švábi na pivo, postávali před kabinou a pobaveně sledovali řízenou rozcvičku domácího mužstva. Úsměv na rtu favoritovi však zmrzl poměrně záhy, když 10. min. prohrával už 2 : 0.  

 

 

Rozhodčí: Polívka - Švácha, Šipoš

ŽK: Krůta

Branky : 4. Jelínek (Chládek), 9 Jelínek (Ledvinka), 56. Jelínek (Bagi), 75. Paseka, 87. Jelínek (Žalud) - 19. Vodrážka

SK Lišany: Z. Řepka - Kaňák - J. Hamouz, Krůta, Kindl - L. Řepka (46. Bagi), Paseka (85. Beneš), Chládek, Žalud - Ledvinka (46. Loder), Jelínek

Ve 4. min. hosté faulovali na útočné polovině. Jirka Jelínek si ukázal a Míra Chládek mu z kroku bleskově poslal balón za obranu. Jelen sice doběhl balón skoro u koncové čáry, jenže než se zkoprnělá pavlíkovská obrana stačila vrátit, sekl si míč zpět do hřiště a z ostrého úhlu propálil gólmana, 1 : 0. V 9. min. Lišany vybojovaly míč na levé straně útočné poloviny. Ledvovu ránu zpoza vápna zblokoval obránce, ale odraženého míče se v šestnáctce zmocnil Jelen, uvolnil se kličkou doprava a rozvlnil síť podruhé, 2 : 0.
Pavlíkovské vývoj skóre zaskočil, ale brzy se oklepali a spustili kombinaci, kterou dostali Lišany pod drtivý tlak. Domácí v této fázi utkání nedokázali včas přistupovat, podržet balón a zakombinovat, spíše se zbrkle uchylovali k odkopům. Trest na sebe nenechal dlouho čekat. Pavlíkovský kanonýr Vodrážka dostal uvnitř šestnáctky balón proti noze a ranou z první zamířil přesně, 2 : 1. Lišany kontaktní gól nicméně nepoložil. Bojovaly, zkrátily hřiště, dokázaly zahustit jeho střed před vlastní šestnáctkou a po zisku míče si začaly, zejména díky Mírovi Chládkovi, kterému úspěšně sekundoval Honza „Pápe“ Paseka, počínat konstruktivně. Pavlíkov sice nadále častěji držel míč, ale jeho hra postupně začala být stereotypní, kdy po kombinaci do šířky následovala kolmice, kterou většinou zachytila pozorná domácí obrana výborně řízená zkušeným Kaňácou nebo si pro míč došel gólman Zdenda Řepka. V závěru první půle si tak šanci pojistit vedení vytvořili lišanští hráči. Pápe středem hřiště vysunul znovu v pohodě hrajícího Jelena. Jirka se v šestnáctce uvolnil svým typickým zaseknutím míče, ale lehce v záklonu, přestřelil branku.
Domácí, vědomi si hubeného náskoku, nepodcenili začátek druhé půle. Stejně jako v minulém utkání dvojím střídáním oživili ofenzívu. Místo kreativního Lukáše Řepky přišel na pravou stranu rychlonohý Baggio a do útoku místo Ledvy Honza Loder. A byl to právě Baggio, který po deseti minutách hry vnikl zprava do vápna a nezištně posunul na Jelena. Jirka tentokrát zvolil netradiční způsob zakončení, špičkou kopačky zblízka přeloboval gólmana a završil hattrick, 3 : 1.
Lišany třetí gól uklidnil. Kluci pohodě kombinovali a víceméně začali kontrolovat vývoj utkání, když zčistajasna přišla situace, která mohla Pavlíkov vrátit zpět do hry. Pápe, dobrých čtyřicet metrů od vlastní branky ukopl balón od nohy hostujícího hráče, bez zjevného úmyslu směrem na Zdendu Řepku, který si jej sebral do ruky. Sudí Polívka nicméně situaci posoudil jako nepovolenou malou domů a následoval nepřímý kop uvnitř šestnáctky. Dělovku zblízka reflexivně vyrazil Řepa před sebe, stejným způsobem si poradil s první dorážkou a druhou dorážku vyhlavičkoval na brankové čáře obětavý Pavel Kindl. Na straně hostí ještě zahrozil Vodrážka, když unikl po levé straně, ale ve vápně se na vlastní kůži v zápase už poněkolikáté přesvědčil o houževnatosti Bobínyho při bránění, takže ke střele se nakonec ani nedostal. To čtvrt hodiny před koncem se na druhé straně zrodila nejpohlednější individuální akce zápasu. Dvacetiletý Pápe vybojoval míč ve středu hřiště. Prodribloval se do vápna, kde doslova na pětníku naznačil stoperovi doprava, sekl si míč doleva, podíval se a po gólmanově pravici zavěsil pod klacek, 4 : 1.
Lišany v závěru dominovaly a vytvářely si další šance. Svůj čtvrtý gól mohl přidat Jirka Jelínek, když se znovu šikovně uvolnil na hranici velkého čtverce, ale těsně minul zadní tyč. V 87. min. však přece jen dočkal. Honza Loder na útočné polovině přenesl hru zprava doleva na osamoceného Žáďu. Ten díky horšímu zpracování nevnikl do vápna, jak zamýšlel, ale druhým dotekem tam posunul míč na Jelena. Krátká klička, střela, 5 : 1. Sudí za rozhodnutého stavu pak bezprostředně po rozehrání foukl konec.
    
Hodnocení trenéra: Budu stručný. Hráči bojují, „jezdí po zadku“, nehádají se mezi sebou, nediskutují s rozhodčím. K tomu přidávají patřičnou dávku dovedností i taktické vyzrálosti a výsledky se najednou dostavují. Dnes se nám soupeře, hrajícího vyšší soutěž, podařilo dokonale překvapit a zaskočit, takže nakonec odešel poražen rozdílem třídy. Znovu ale opakuji! Zůstaňme na zemi! Přijdou mistráky a my, pokud budeme chtít být úspěšní, budeme muset zápas od zápasu potvrzovat to, co nás zdobí nyní. Před všemi klobouk dolů, musel bych chválit jednoho po druhém. Pápeho chci vyzdvihnout, protože nevypustil jediný souboj, dokázal vybojovat ve středu hřiště spoustu míčů a na rozdíl od některých minulých zápasů i přesně rozehrát. Gól na 4 : 1 po geniálně vyřešeném individuálním průniku byl pověstnou třešničkou na dortu a za svůj výkon si jej zasloužil.