Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lišany jsou ve finále

17. 3. 2014

Hned na úvod jarní části sezóny 2013 – 14 přišel v sobotu 15.3. pro lišanské fotbalisty jeden z jejích vrcholů. Semifinálové utkání okresního poháru v domácím prostředí proti sousedovi z tabulky soutěže, Baníku Rynholec. Na podzim přivezly oslabené Lišany z Rynholce porážku 2 : 6, nyní však byly karty rozdány trochu jinak – rynholecký kanonýr Wittmayer odešel do jiného klubu vyšší soutěže a Lišany byly víceméně kompletní.

Asi nejdůležitější roli hrál v první půli ve prospěch hostů silný vítr v zádech. Zatímco Lišany se musely k soupeřově šestnáctce složitě prokombinovávat pokud možno po zemi, neboť pokusy o rychlé přenesení hry dopředu brzdil a vracel vítr, Rynholci se po větru obdobný způsob hry dařil a rychlými protiútoky zaměstnával domácí obranu. Po čtvrthodině hry prodloužil hostující hráč hlavou vysoký míč na Petruse, který ukázal lišanské obraně záda a kolem vybíhajícího Řepy otevřel skóre, 0 : 1. Petrus mohl z dalšího samostatného úniku i zvýšit, ale Řepa jej bravurně vychytal a do třetice vykopl obětavý Bobíny od pravé tyče balón směřující z kopačky stejného hráče do lišanské svatyně.
Domácí hráči nicméně ve svém herním projevu nepostrádali důraz a obětavost, kombinovali lépe než soupeř a navzdory větrnému handicapu si i oni dokázali vytvořit několik šancí. Blízko vyrovnání byl Láďa Krůta, když vystartoval za příliš pomalou malou domů, u míče byl však o zlomek sekundy později než přes šprajc odkopávající gólman. Kapitán Míra Chládek měl uvnitř šestnáctky nabito od Žádi, ještě se uvolnil krátkou kličkou, ale jeho gólovou střelu skluzem zablokoval vracející se hráč. Domácí rozhodně neskládali zbraně a v 39 min. byli za bojovnost a trpělivost konečně odměněni. Vojta Hamouz unikl po pravé straně a odcentroval. Míč proletěl až doleva k Žáďovi, jehož první pokus o průnik k brance skončil vypíchnutím míče. Radek se však balónu zmocnil znovu, uvolnil se šikovnou kličkou a individuální průnik zleva do vápna korunoval ranou z ostrého úhlu, kterou zastavila až branková síť, 1 : 1.
 
Do druhé půle se dle předem stanovené taktiky objevila na place nová dvojice útočníků, Honza Loder – Jirka Jelínek, vyměnily se strany a nyní bylo na lišanských, aby s podporou větru v zádech převážili souboj o finále ve svůj prospěch. Rynholec nicméně v úvodu druhého dějství ještě hrozil a vypracoval si dobrou střeleckou pozici, rána naštěstí skončila vysoko v ochranné síti. Lišany začaly hrozit i ze standardních situací, mladší Řepa dalekonosnou střelou z přímého kopu vyzkoušel pozornost rynholeckého gólmana. V 59. min byl na půlkruhu podražen pronikající navrátilec z Lužné, Vialli. A přišel signál ala Sparta. Pravák Jelen si postavil míč a vypadalo to, že bude kopat. Jenže současně s hvizdem se rozběhl levák Žáďa, zakroutil polovysokou střelu kolem zdi k tyči, čímž překvapil všechny včetně za zdí stojícího gólmana, kterému nedal nejmenší šanci, 2 : 1. O minutu později, po Jelenově nabídce, dopravil v souboji s hostujícím obráncem míč do sítě důrazný Vialli, o třetí gólovou radost však domácího mladíka i celé mužstvo připravil odpískaný útočný faul.
Na definitivní rozhodnutí si tak Lišany musely počkat do 67. min. Vojta Hamouz oslovil přihrávkou mezi beky před šestnáctkou volného Jelena. Jirka vnikl s míčem u nohy do vápna a bombou kolem bezmocného gólmana odstartoval své střelecké představení, 3 : 1. Jelenovu další utěšenou ránu gólman s problémy vyrazil, necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem ovšem zahrával Žáďa z pravé strany roh. Ostrým centrem našel na zadní tyči ve výskoku Jelena, který se odpoutal od svého strážce a trefit hlavou ze tří metrů pod víko mu již nečinilo žádný problém, 4 : 1. V 87. min. za to vzal po levé straně Žáďa, ufáral všem a prudkou přihrávkou na malé vápno připravil palebnou pozici, pro koho jiného, než pro Jelena, který nastavil placírku a završil hattrick, 5 : 1. Jak si má počínat hrotový útočník v šestnáctce, ukázal Jirka Jelínek ani ne o minutu později. Když mu u nohy přistál propadlý balón po centru zprava od Honzy Lodera zblízka jej nekompromisně napálil pod klacek, 6 : 1. "Milosrdný" sudí Polívka pak bezprostředně utkání, za rozhodnutého stavu, ukončil.
 
Hodnocení trenéra: Velmi důležitou roli dnes sehrála skutečnost, že jsme se dokázali vyrovnat se silným větrem, který v první půli výrazně pomáhal soupeři, ale díky bojovnosti a obětavosti jsme ještě do přestávky odpověděli na úvodní rynholecký gól a vyrovnali. Předpoklad, rozhodovat se bude ve druhé půli a s tím spojené nasazení čerstvých útočníků do této fáze zápasu, dokonale vyšel. Kanonýru Jirkovi Jelínkovi nakonec stačilo na čtyři góly nějakých dvacet minut a nyní s patnácti brankami ze čtyř utkání, což zní až neuvěřitelně, suverénně vede tabulku pohárových střelců. Před čtyřmi roky jsme v semifinále okresního poháru vypadli po penaltovém rozstřelu, nyní jsme si však splnili jeden z cílů pro letošní sezónu a vybojovali poprvé účast ve finále. Snad ani tam nebudeme bez šancí.
  
Rozhodčí :     Polívka – Kozák, Titlbach
 
Branky :        39. Žalud, 59. Žalud (tk.), 67. Jelínek (V. Hamouz) 78. Jelínek (Žalud), 87. Jelínek (Žalud), 88. Jelínek (Loder) - 17. Petrus 
 
SK Lišany :  Z. Řepka – L. Řepka – J. Hamouz, Kaňák, Kindl – V. Hamouz (70. Bagi), Paseka (46. Loder), Chládek, Žalud – Krůta (46. Jelínek), Feher.