Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dvojí zmrtvýchvstání Lišan

22. 9. 2013

Bez Kaňáci, Baggia a Slámíka, ale ochotné se porvat o body, zajížděly v 5. kole III. třídy dvoubodové Lišany na půdu čtyřbodového Branova. Soupeř, který loni sestoupil z II. tř. a předloni z krajské I.B třídy nicméně dosud stále disponuje řadou zkušených hráčů, ale i mladých a šikovných hráčů a doma až přehnaně věřil ve snadné vítězství.

 
Na utkání se sešla slušná porce diváků včetně řady roztockých, fandících našemu mužstvu. Mezi nimi i bratří Ládi Krůty s trumpetou, která zazněla vždy, když Lišany přešly do útoku. Ovšem opozdilci, kteří dorazili na utkání o čtvrt hodiny později, přišli o plnou polovinu z osmi vstřelených gólů. Už ve 3. min., po Láďově nepovedeném odkopu, napálil za vápnem míč z první domácí Bechner Denis Scott a mířil přesně k tyči, 1 : 0. Po dalších 4 min. branovští vystihli přihrávku Benyho na Míru Chládka, narazili si míč kolem Pavla Kindla a akce do otevřené obrany skončila přesnou ranou Rouse k zadní tyči Řepovy svatyně, 2 : 0. Kdyby měl trenér Švelch v tom momentě po ruce ručník, hodil by jej na hřiště jako do ringu. Ještě že neměl, protože Lišany odpověděly rychle a tvrdě. V 10. min. se Míra Chládek objevil na pravé straně. Vzal míč, bleskově vhozeným autem přehodil beka a vyslal do úniku Jelena. Jirka zatáhl míč po křídle a poslal prudkou přihrávku do vápna, kde Honza Loder uvisel na zádech svého strážce a plackou z první trefil přesně, 2 : 1. Za dalších pět minut, po rychlé akci, si Pápe před vápnem poslal naznačením oba domácí stopery doprava a za jejich zády skryl přihrávku na Jelena. Jirka, také z první, nádherně zatočil technickou ránu kolem gólmana do šibenice u zadní tyče, 2 : 2.
 
Fotbal se musel divákům líbit a podíl na tom měla obě mužstva, neboť na kvalitním trávníku se hrálo nahoru – dolů a akce střídala akci. Lišanům se dařila křídelní hra, ale úniky zejména Žádi po levé a Vojty nebo i Kuby Hamouze po pravé straně často postrádaly přesnější finální fázi. Na druhé straně domácí Štiler počastoval několika peprnými výrazy asistenta rozhodčího – laika, Míru Červených, přesvědčen o tom, že dva ofsajdy, které odmával, nebyly. To zprvu nechalo hlavního Kleknera chladným a žk. posléze vytáhl až po dalším kecání domácího forwarda. Do vedení šli však po půlhodině hry znovu hráči Branova, když prokázali větší důraz v naší šestnáctce, Bobíny prohrál hlavu po centru z rohového kopu a pro osamoceného Šindeláře už nebyl problém napálit míč z metru pod klacek 3 : 2.
 
Lišany vstupovaly do druhého dějství s jednogólovým mankem, ale s otevřeným hledím, ovšem bez Pápeho, který nastoupil s virózou a vydržel v tempu tak akorát poločas. Na středním halvu jej nahradil sice kreativnější, ale méně pohyblivý Lukáš Řepka. Domácí měli více ze hry, neboť našim hráčům se přestala dařit kombinace a ztrátami míče pouštěli branovské do rychlých protiútoků. Mladší Řepa si brzy vykoledoval žk., když potáhl za dres a ještě škobrtnul o nohu střelce prvního gólu Bechnera, který mu utíkal. V dané situaci však z taktického hlediska udělal to nejlepší, co mohl. V 54. min. přišla nevinně vypadající standardka po Žáďově faulu - nefaulu na naší levé straně. Že standardní situace jsou v podání domácích silnou zbraní, se však Lišany přesvědčily vzápětí, když po ostrém centru a důrazném náběhu přehlavičkoval branovský Rous Jelena, který vypomáhal při bránění, 4 : 2.
 
Znovu to bylo o dva góly a Lišany tahaly za kratší konec, zvláště když po šedesáti minutách hry musel pro zranění lýtkového svalu opustit hřiště stoper Beny. Nahradil jej Ledva a trenér přeskupil sestavu. Vznikla zbrusu nová stoperská dvojice Lukáš Řepka – Patrik Ledvinka a průměrný věk lišanské obrany klesl na něco mezi 20 - 21 roky. Chvíli trvalo, než si to sedlo, a Zdenda Řepka v bráně se měl co činit, ale v rozhodující fázi a vlastně i v celém utkání mužstvo skvělými zákroky podržel. Láďa Krůta se z počátku na hřišti trochu hledal, ale posléze neprohrál snad jedinou hlavu a dokázal přesně přihrát na krátkou i dlouhou vzdálenost. To bylo důležité v 67 min., když z pravé strany, téměř z poloviny hřiště, našel křižným centrem na zadní tyči Jelena, který se do padajícího míče položil učebnicovým volejem a vykřesal naději, 4 : 3. Tu mohl přetavit ve vyrovnání po chvilce. Z trestňáku se z dobrých pětadvaceti metrů trefil k tyči Lukáš Řepka, domácí gólman tam byl ale včas, míč stačil vrazit před sebe a dobíhajícímu Jirkovi chyběl zlomek vteřiny, aby balón před odkopávajícím stoperem dopravil do branky. Lišany dřely dál a v 76. min. přetáhl Honza Loder centr zprava doleva, kde si míč našel Žáďa a vrátil do vápna. Tam balón propadl k Jelenovi, který tradičně prokázal dobrý výběr místa a završil svůj první hattrick v soutěžním utkání v sezóně, 4 : 4.
 
Drama poslední čtvrthodiny se neslo ve znamení snahy obou mužstev vstřelit rozhodující gól a na druhou stranu pokud možno zbytečně neinkasovat. Nutno sportovně přiznat, že blíže ke gólu měli domácí, jejichž několik nebezpečných centrů, zejména z pravé strany, však nenašlo před brankou adresáta. Minutu před koncem vyřešil skrytím míče nebezpečný závar před vlastní brankou Řepa a ještě v samotném závěru pálili domácí z trestného kopu z nebezpečné vzdálenosti vysoko nad branku.
 
Hodnocení trenéra: Do úvodu obou poločasů jsme vstoupili nešťastně a vlastní nedůsledností nebo chybami jsme soupeře dvakrát pustili do dvoubrankového vedení. Ke cti nám ovšem slouží, že jsme nesložili zbraně a ve snaze srovnat se soupeřem krok jsme předvedli asi nejlepší výkon v mistrovském utkání od začátku sezóny. Bod ze hřiště kvalitního soupeře jsme si za dnešní výkon zasloužili a tentokrát jej neberu jako ztrátu. Jak jsem se dozvěděl po utkání, většina přítomných se podivovala, jak můžeme s výkonem, jaký jsme dnes podali, být v tabulce tam, kde nyní jsme.     
 
Rozhodčí:       Klekner
 
ŽK:                 Loder, L. Řepka
 
Branky :          Rous 2, Bechner, Šindelář - 10. Loder (as. Jelínek), 15. Jelínek (Paseka), 67. Jelínek (Krůta), 76 Jelínek (Žalud)
 
SK Lišany :     Z. Řepka – Beneš (61. Ledvinka) – J. Hamouz, Krůta, Kindl – V. Hamouz, Chládek, Paseka (46. L. Řepka), Žalud – Loder, Jelínek