Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čtvrtá plichta, třetí doma

14. 10. 2013

Už podruhé v sezóně přivítaly Lišany na svém hřišti Řevničov. Oproti minulému čtvrtfinálovému pohárovému utkání, ve kterém jsme jasně zvítězili 5 : 0, přicestoval soupeř v kvalitnějším složení. Rozdíl byl vidět zejména v brance, kde se mezi tři tyče postavila řevničovská brankářská jednička, Peterka. Naopak domácí trenér řešil složení záložní řady, kde se Lišany se musely obejít o jeden ze základních pilířů sestavy, rychlonohého Radka Žaluda. A ztráta to byla citelná. 

Na, po deštích měkkém, ale dobře připraveném terénu začaly Lišany zostra. Hrály v pohybu, držely míč častěji na kopačkách, kombinační hrou dostaly soupeře pod tlak a své akce zakončovaly střelbou. Pápe hned v úvodu trefil těžký míč učebnicovým volejem, ale několik centimetrů od levé tyče. Stejný hráč to zkoušel ještě dvakrát a hlavně druhou střelou naplno prověřil vysokou kvalitu hostujícího gólmana. Honza Loder hrál tradičně výborně zády k soupeřově brance. Dokázal zpracovat a tělem pokrýt řadu balónů, následně se uvolnit a centrovat do vápna, kde však chyběl tlak na míč většího počtu domácích hráčů. S míčem pracoval výborně i mladý Vojta Hamouz, který se šikovně uvolnil na pravé straně šestnáctky, ale jeho střela z poměrně ostrého úhlu cestu mezi tyče nenašla. Z dálky to překvapivě zkusil Lukáš Řepka a jeho dobrá rána minula o centimetry pro změnu pravou tyč. Nic jsme nevytěžili ani z převahy rohových kopů, když ve vápně ve vzduchu kralovali domácí stopeři nebo Peterka.
Do branky nic nespadlo a po dvaceti minutách se začali prosazovat také hráči soupeře. Nutno podotknout, že jsme Řevničov dostali do hry částečně sami, když jsme, zřejmě pod dojmem nehýbajícího se skóre, začali kupit chyby v rozehrávce a umožnili tak hbitým hostujícím hráčům přecházet do rychlých protiútoků, často do otevřené obrany. Ti si začali vytvářet šance a také se, po střetu Bobínyho s útočníkem v šestnáctce, vehementně dožadovali penalty. Souboj však nevyvedl hlavního arbitra Polívku z klidu. Domácí obrana odolávala do 35. min., kdy Pápe naslepo odehrál míč z naší pravé lajny, ve snaze udržet ho na hrací ploše, a namazal tak hostujícímu Tóthovi, který se vřítil do vápna a vypálil. Balón, jako na potvoru s pomocí teče, skončil v síti za zády bezmocného Řepy, reagujícího na původní směr střely, 0 : 1.
Inkasovaný gól vybídl domácí k větší aktivitě, ti vybojovali několik dalších rohů, ale zajímavých příležitostí už bylo poskrovnu, snad s výjimkou perfektně provedené narážečky mezi Jelenem a Mírou Chládkem, po které však ránu domácího kanonýra uvnitř šestnáctky zblokoval bránící hráč.          
 
Studená sprcha, která na další desetiminutovku zcela otupila ostří veškeré lišanské snahy o vyrovnání, přišla hned v 1. minutě druhého dějství. Soupeř se po naší rozehrávce na vlastní polovině zmocnil balónu a přenesl hru na svou pravou stranu. Tam se z druhé vlny vynořil útočící bek, který přesprintoval přece jen pomalejšího Lukáše Řepku a odcentroval do vápna, kde střelec prvního gólu, Tóth, nechal za zády oba lišanské stopery a z první uklidil míč k tyči, 0 : 2. Domácí teď byli hodně dole a jen pomalu se začali zvedat. Do zápasu je však v 54. min. vrátil trochu kuriózní, leč zasloužený gól. Míra Chládek hledal kolmicí do vápna Honzu Lodera. K míči měl blíž řevničovský stoper i gólman Peterka. Ti se však spolu nedohodli, stoper zazmatkoval a ve snaze odkopnout míč trefil již dotírajícího Honzu, od kterého se míč odrazil za brankovou čáru, 1 : 2.
Ještě bylo dost času. Domácí otevřeli hru, postupně dostali svého soupeře pod místy až drtivý tlak a hnali se za vyrovnáním. Pápe pronikl středem a do vápna dobře hledal střídajícího Ledvu, přihrávku však vypíchl bránící hráč. Jelen na sebe nalákal dva hráče a na hranici šestnáctky ideálně našel zcela volného Pápeho, který, ke škodě domácích, přihrávku nezpracoval. Při Žáďově absenci a po vystřídání mladšího Řepy, zahrával všechny rohy a centrované standardky Míra Chládek. Ke střele hlavou se po rohu prodral Láďa Krůta, ale v záklonu přestřelil. Centrované míče většinou Peterka vyrážel za vápno, kam se je lišanští snažili znovu vracet. Před hostující brankou vzniklo několik závarů a neúnavnému Vojtovi Hamouzovi chyběl pověstný krůček, když se ve snaze dopravit míč do branky skopnul s hostujícím stoperem. Teď se penalty dožadovali, opět bez odezvy u sudího, pro změnu lišanští. Řevničov se však nespoléhal jen na bránění, jeho brejky do otevřené obrany vabank hrajících Lišan byly vražedné. Definitivním rozhodnutím „smrděla“ zejména dvě přečíslení 2 x 1, když v prvním případě trefil hostující hráč přihrávku na dlouhou nohu mimo levou tyč a ve druhém se nestárnoucí Martin Kaňák vytasil s výborným obranným zákrokem a po vypíchnutí míče následně ještě přesně rozehrál.
Páťa Ledvinka po svém příchodu na hřiště hru Lišan bezesporu oživil. Snažil se být aktivní a z postu levého halva často doplňoval do vápna hrotové hráče. V 80. min. si u levé lajny přehodil míč na svou lepší pravačku a přetáhl centr na zadní tyč. Balón ještě „šikovně“ přizvedl stoper přesně do kroku nabíhajícího Vojty Hamouze, který hlavou do Peterkova protipohybu zajistil zasloužené vyrovnání, 2 : 2.
Stejně jako předchozích osmdesát, měl i posledních deset minut zápas náboj a divákům se musel líbit, neboť ani jeden ze soupeřů se nechtěl smířit s dělbou bodů a obě mužstva hrála na vítězství. Hru oživil i Kuba Sláma, který v 85. min. vystřídal s křečemi hrajícího Pápeho. Hned po svém příchodu na hřiště se u pravého rohového praporku vyháčkoval ze sevření dvou hráčů a vykoledoval si faul. Trestňák zahrával Míra Chládek a Peterka znovu boxoval míč vstříc další „trmě-vrmě“ ve vlastní šestnáctce. Pak Slámík centroval sám a nabíhajícím spoluhráčům znovu chyběl pověstný krok. Minutu před koncem však na polovině hřiště vypustil souboj o vysoký míč s Řevničovským matadorem Filipem Bílkem. To se domácím mohlo stát osudným, neboť Bílek po přechodu na útočnou polovinu vyslal z dobrých pětatřiceti metrů na lišanskou branku prudkou jedovku, která před Řepou skočila, a domácí gólman se musel hodně vyšponovat, aby vyndal míč od pravé tyče na roh. Po jeho rozehrání vrátili řevničovští odhlavičkovaný míč do vápna. Tam vznikla nervy drásající nepřehledná situace, na jejímž konci, po zblokované střele, kryl Řepa dorážku z metru a bleskově se vrhnul po vyraženém míči, který skryl pod tělem.
 
 
Hodnocení trenéra: Z pěti domácích utkání jsme třikrát remizovali se stejným výsledkem, 2 : 2. Na rozdíl od zápasů s Roztoky a Kroučovou, kdy jsme nechali soupeře vyrovnat v 89. resp. 90. minutě, tentokrát bod za domácí plichtu beru. Nejprve jsme nedokázali gólově vyjádřit úvodní tlak, pak pustili řevničovské do hry a po obdrženém druhém gólu na začátku druhé půle jsme měli k bodu dost daleko. Mužstvo má ale vnitřní sílu a momentálně je na tom psychicky dost dobře na to, aby dokázalo zabojovat a při troše štěstí srovnávat nebo i otáčet zdánlivě ztracené zápasy. Proti silnému soupeři jsme podali dobrý výkon a pochvalu dnes zaslouží všichni hráči, kteří do utkání nastoupili. 
 
Rozhodčí:      Polívka – Kalaš, Matějková
 
ŽK:                 Jelínek
 
Diváci            80
 
Branky:           54. Loder (as. Chládek), 80. V. Hamouz (Ledvinka) – 35. a 46. Tóth
 
SK Lišany:      Z. Řepka – Kaňák – J. Hamouz, Krůta, Kindl – Paseka (85. Sláma), L. Řepka (55. Ledvinka), V. Hamouz, Chládek – Loder, Jelínek.