Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta pohárem pokračuje

4. 9. 2013

Lišany prohrály s Řevničovem v soutěžních utkáních třikrát za sebou. Ve středu 4.9. se na domácím pažitu s tímto soupeřem střetly ve čtvrtfinále okresního poháru. Po nedělní prohře v mistrovském utkání, ale hlavně díky „anglickému týdnu“ nechal trenér část zápasu odpočinout některé starší hráče a v domácí sestavě se tak po delší době objevil na stoperu Beny a v útoku v první půli Ledva s Vojtou Hamouzem podporováni ze středu zálohy ofenzivním Pápem.  

Domácím se od úvodu utkání dařilo plnit předzápasové pokyny, „mladé pušky“ vpředu vysoko napadali soupeře, nechyběl důraz v soubojích a dostatečné zkracování hřiště. Soupeři jsme toho dopředu mnoho nepovolili i díky tomu, že řada řevničovských akcí skončila lapením v ofsajdové pasti. Lišanská hra sice nebyla žádné kombinační „tsunami“, ale byla koukatelná, měla hlavu a patu a bojovnost zhruba po dvaceti minutách slavila úspěch. Po závaru vrátil vysoký míč směřující mimo branku Pápe akrobaticky do šestnáctky, kde si ho našel Páťa Ledvinka a bombou prostřelil vše, co mu stálo v cestě, 1 : 0. Hosté se poměrně často uchylovali k ostrým zákrokům, což přesný sudí Aksamit viděl, trestal, a tak mladý Tóth po nevybíravém faulu na Míru Chládka brzy uviděl žk. Lišany neupouštěly od aktivního napadání a držely nejtěsnější náskok. Pět minut před půlí se dostal do svého typického úniku levý ostrý kraj Ráďa Žalud a přihrávkou přes celé vápno nabídl loženku nabíhajícímu mladšímu Hamouzíkovi. Vojta se neukvapil a na zadní tyči trefil odkrytou polovinu branky, 2 : 0, zlomek sekundy před tím, než jej dobíhající Tóth ve snaze zabránit zakončení dojel zezadu skluzem na lýtko, uviděl druhou žk. a vyrazil předčasně pod sprchy.
 
Vojta se po ošetření vrátil na plac a do druhé půle změnil post na pravý kraj zálohy místo střídajícího Slámíka. Hřiště opustil i střelec prvního gólu Ledva, který se v první půli na hřišti skutečně „vydal“ a v útoku se objevila zbrusu nová dvojice ostřílených matadorů, Loder – Jelínek. Ti se záhy dostali do úniku a přečíslení dva na jednoho. Jirka Honzovi nezištně přihrál, ten však zakončil do obránce, který se proti němu stačil přemístit. Kdyby Jirkovi míč vrátil, dával by Jelen zřejmě do prázdné. V této fázi utkání byl Řevničov nicméně chvíli lepším mužstvem, když vsadil vše na jednu kartu a v deseti začal praktikovat dlouhé míče dopředu, které po souboji dokázali jeho hráči často získat znovu a pozlobit domácí obranu. Mimo několika standardek a rohů si ale více nevytvořili. V 65. min. opustil hřiště kapitán Míra Chládek, nakopaný z první půle po zmiňovaném faulu. Nahradil jej mladší Řepa a po krátkém pobytu na hřišti si na pravé straně do trojúhelníku vyměnil míč s bratry Hamouzovými. Vojta pak poslal bráchu, který vysprintoval z postu beka, lobem přes obránce do úniku. První přidržení ve vápně p. Aksamit  jako nedovolené ještě neposoudil, ale když se bojovný Bobíny ve snaze pokračovat zvedal, čapl jej bek rukama novu a sudí tentokrát již nezaváhal a ukázal na puntík. Míč si postavil Lukáš Řepka, který penalty umí a takéže ranou do protipohybu gólmana bezpečně proměnil, 3 : 0. Třetí gól soupeře definitivně zlomil a ten, byť se stále snažil být aktivní dopředu, zanechával v obraně stále větší okénka, což byla voda na mlýn pro domácí útočné hráče. Nejprve utekl Žáďa, ale místo přihrávky na lépe postaveného Jelena to vzal na sebe a jeho bombu z úhlu brankář vyrazil. Čtvrt hodiny před koncem nicméně Honza Loder poslal Jelena samotného na branku. Jirka si klamavým pohybem a kličkou položil brankáře a po dvouzápasovém gólovém půstu poslal míč do prázdné, 4 : 0. V 82. min. se Jelen dočkal od Honzy Lodera druhé gólové přihrávky  a další brejkovou situaci vyřešil přesnou střelou k zadní tyči, 5 : 0. Až za tohoto stavu si vytvořili, díky již ležérnějšímu přístupu domácí obrany, tutovku i hosté, nicméně Zdenda Řepka bravurním zákrokem vyšperkoval svůj jistý výkon a nulu udržel. Těsně před koncem se mohl do listiny střelců po další Jelenově nezištné přihrávce zapsat i vystřídavší zkušený Martin Kaňák, ale „faulován“ zřejmě příliš kulatým míčem se místo gólové radosti ocitl na zemi.
 
Hodnocení trenéra: Taktika nasazení mladé běhavé a bojovné „ofenzívy“ do první půle za účelem rozběhání soupeřovy obrany a „připravení půdy“ pro střelce Jirku Jelínka vyšla, vyjádřena i výsledkově více než dokonale, neboť přes nepřítomnost kanonýra na hřišti jsme před vstupem do druhého dějství zaslouženě vedli o dva góly a Řevničov byl v deseti. Hostům jsme mnoho šancí nepovolili, naopak, sami si šance vytvářeli. Kdybychom ty neproměněné dokázali lépe řešit, mohlo být skóre i vyšší. V poháru jsme postoupili už mezi čtyři nejlepší a doufám, že výkony z pohárových zápasů přeneseme i do soutěžních, i když v neděli v Rynholci to budeme mít hodně těžké.
 
Rozhodčí: Aksamit - Špidra, Vyhnanovský
 
ŽK: Krůta, Hamouz
 
Branky: 19. Ledvinka  (Paseka), 41. V. Hamouz (Žalud), 69. L. Řepka (Pk), 75. Jelínek (Loder), 81. Jelínek (Loder)
 
SK Lišany : Z Řepka - Beneš - J Hamouz, Krůta, Kindl - Sláma (46. Loder), Chládek (65. L Řepka, Paseka, Žalud (85. Kaňák) - V Hamouz, Ledvinka (46 Jelínek)
 
Okresní pohár dospělých, čtvrtfinále 
          
SK Lišany – SK Sp. Řevničov            5:0       postupuje SK Lišany 
 
FK Kněževes A – TJ So. Mšec           2:0       postupuje FK Kněževes        
 
SK Lány A - SK Ol. Rakovník             5:1       postupuje SK Lány    TJ
 
B. Rynholec – TJ ČL Kolešovice      3:1       postupuje TJ B. Rynholec