Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boj s větrnými mlýny

29. 10. 2013

V 10. kole III. třídy přivítali na zápas natěšení a bodovým přísunem z posledních zápasů psychicky posílení hráči Lišan na svém hřišti tradičního soupeře, Rakovnickou Olympii. Počítáme – li mezi rozhodčí také pomezní, M. Matějkovou, která se na našem mužstvu bez zjevného zlepšení zřejmě prakticky vzdělává v „řemesle“, z posledních čtyř utkání nás totiž mávala třikrát, objevilo se na hřišti sudích hned sedm. Mimo mladíků, hlavního Rouse, jinak hráče So. Branov, tedy mužstva, které na nás mělo po 9. kole jednobodový náskok a druhého pomezního Sixty, který bez jakéhokoli náznaku ironie z mé strany podal s praporkem výborný a nestranný výkon, ještě další čtyři jako hráči a funkcionáři Olympie. A sice Míra Štefan na lavici, levý bek Šipoš, Tonda Sýkora, který naskočil do druhé půle,  a konečně kontroverzní Kozák, provokatér bez špetky pokory a sebekritičnosti. „Modlím se“, aby nás, v našem i jeho zájmu, ve zbytku podzimu ještě nepískal, než jej o zimní přestávce budu moci jako rozhodčího vetovat.    

K vlastnímu zápasu? Při prvním a čtvrtém gólu Olympie pustila pomezní asistentka Kozákovi evidentní ofsajd, do kterého byl v obou případech lapen vystoupivší lišanskou obranou. Paní rozhodčí rozhodně nelze vinit z žádných postranních úmyslů, prostě a jednoduše to zatím neumí a neví, co to ofsajd je, konec konců nikdy fotbal nehrála.
Další tři góly už dala Olympie zcela regulérně. Po centru z pravé strany a špatném přebrání hráčů v našem vápně se hlavou trefil zcela volný Kalfiřt, 0 : 2. Pápe školácky a zbytečně podrazil ve vápně Martina Kokšala a z penalty trestal Béda Koch, 0 : 3. A konečně po naší ztrátě míče na hranici soupeřovy šestnáctky vznikla na druhé straně brejková situace, po které přidal pátý gól do naší sítě bojovný Mirek Šmíd, 0 : 5.
A co Lišany? Ještě za bezgólového stavu vykombinoval Míra Chládek s Žáďou po levé straně na jeden dotek pohlednou akci, druhý jmenovaný odcentroval, gólman míč neudržel, ale dobíhající Pápe byl příliš blízko brankáři, aby dopravil míč do branky. Stejné se za stavu 0 : 2 nepodařilo ani Vojtovi Hamouzovi po dalším Žáďově centru, který se odrazil od břevna branky Olympie. Po Mírově nabídce šel sám na branku Jirka Jelínek, položil si gólmana, ale pak trefil jeho nohy. Sudí přehlédl šlapák na Patrika Ledvinku na hranici šestnáctky a posléze i podražení stejného hráče gólmanem uvnitř vápna, když místo míče chytil Patrikovy nohy. V rámci objektivity – na druhé straně otočil ruku Martina Kaňáka, po které se žk. hrajícího Martina mohl klidně poslat předčasně do sprchy.  
Ledva nicméně šikovně uvolnil Jelena. Ten se vyhnul vybíhajícímu gólmanovi, ale na zakončení se dostal příliš doprava, tak od koncové lajny odcentroval a Žáďa rozvlnil síť – z boku. Za stavu 0 : 3 kopal Jelen trestňák a pěkná rána podruhé v zápase otřásl břevnem branky Olympie. U odraženého míče byl první Míra Chládek, ale zády k brance, tak řešil situaci posunutím míče doleva, kde nabíhali tři hráči v lišanských dresech. Vznikl obrovský závar, ale ani z této situace nedopravily Lišany míč mezi tři tyče.
 
Do druhé půle udělal domácí trenér dvě změny. Frustrovaného Martina Kaňáka nahradil na postu stopera Lukáš Řepka a Patrika Ledvinku Honza Loder. Ke cti lišanských kluků určitě slouží, že zápas nezabalili, dále bojovali alespoň o čestný úspěch a dokázali dostat hosty pod tlak. Olympie také vystřídala, čímž trochu oslabila údernou sílu a vyjma lobu, který Zdenda Řepka kontrolovaně vytlačil na břevno, už si vyloženou šanci nevytvořila. Ani „superfotbalista“ Kozák už si mnoho nekopl, neboť na druhé straně se „mávalo“ zodpovědně a lišanská obrana jej tak pětkrát nebo šestkrát nachytala v ofsajdové pasti. V 53. min. po Jelenově přihrávce utekl po levé straně Ráďa Žalud, vnikl do vápna a střelou na zadní tyč nedal gólmanovi šanci, 1 : 5. Lišany v té době hrály chvíli v deseti, když po srážce s hostujícím brankářem byl ošetřován Pápe. Domácí si vytvořili i další příležitosti. Třeba Vojta Hamouz, který se šikovně uvolnil na pravé straně, vnikl do vápna, ale v dnešním utkání měl příliš často hlavu dole, takže zřejmě neviděl uvnitř vápna na středu zcela volného Jelena a situaci řešil neúspěšně sám, střelou z téměř nulového úhlu. Do listiny střelců se mohl zapsat i Lukáš Řepka, jehož rána šajtlí z pětadvaceti metrů směřovala do odkrytého kouta branky, ale nakonec se vytočila mimo tyč.
V 80. min. vybojoval Vojta Hamouz na pravé straně roh. Žáďa ostře odcentroval na střed branky, kde se do míče hlavou opřel Láďa Krůta a mířil přesně, 2 : 5. Výsledkovou tečku mohl dát utkání ještě Jirka Jelínek, ale na hranici šestnáctky prováhal moment ke střele pravou a následná rána „béčkem“ po kličce doleva už byla zablokována. Netrefil se tak třetí zápas po sobě, ale myslím, že z toho nemusí věšet hlavu. Určitě mu to zase začne padat, třeba už příští kolo v Chrášťanech.    
 
Hodnocení trenéra: Soupeři jsme povolili vstřelit tři regulérní góly, my dali pouze dva a neproměnili řadu stoprocentních příležitostí. Výkon mužstva dnes ale nechci hodnotit. Zhodnotili ho za mě dvě hráčské i trenérské osobnosti rakovnického fotbalu, Béda Koch a Martin Kokšal, kteří mě bezprostředně po zápase a nezávisle na sobě oba za naši hru „vysekli poklonu“, a to mě bez ohledu na výsledek těší. Ve vztahu k zápasu si spíše kladu dvě otázky. První: Má smysl platit tři rozhodčí, když zkušený laik odvede s praporkem na lajně lepší práci než „profesionál“ delegovaný svazem, který sice možná teoreticky zná rozměry branky, hřiště, malého a velkého vápna, ale díky své praktické neznalosti a nezkušenosti zásadním způsobem ovlivní vývoj utkání? Dosud jsem byl, s ohledem na regulérnost, zastáncem tří rozhodčích, ale dnešní zápas hodně přispěl k tomu, abych svůj názor přehodnotil. Druhá: Přispěje k regulérnosti soutěže skutečnost, že na jednotlivá utkání jsou nominováni rozhodčí, kteří jako hráči, byť za jiné kluby, stejnou soutěž hrají?        
 
Rozhodčí :      Rous – Sixta, Matějková
 
Diváci :           80
 
Žk:                  Kaňák (4), Paseka (4)
 
Branky :          53. Žalud (as. Jelínek),  80. Krůta (Žalud) – Kozák 2, Kalfiřt, Koch, Šmíd,
 

SK Lišany :     Z. Řepka – Kaňák (46. L. Řepka) – J. Hamouz, Krůta, Kindl  – V. Hamouz, Chládek, Paseka (71. Sláma), Žalud – Jelínek, Ledvinka (46. Loder).