Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boj o zisk trofeje až do samotného konce

26. 5. 2014

V parném odpoledni ve středu 24.5. nastoupil SK Lišany na domácím hřišti k odvetnému utkání finále poháru OFS proti soupeři z nejvyšší okresní soutěže, SK Lány. Branky Jirky Jelínka a Kuby Fehera z prvního utkání v Lánech nám, po porážce 2 : 3 na hřišti soupeře, dávaly slušnou naději na zisk trofeje. Lány však bylo doma potřeba porazit, a to i s ohledem na oproti soupeři starší a užší kádr (na lavičce pouze dva náhradníci) a náročný lišanský program v závěru sezóny rozhodně nebyl jednoduchý úkol. 

Deset lánských mladíků v poli rozpoutalo od prvního hvizdu na hřišti v odpoledním žáru doslova peklo. Oproti nedělnímu mistráku a zahazování šancí s houževnatě bránící nekompletní Čistou, tu najednou bylo tempo okresního přeboru a každé sebemenší zaváhání mohlo být potrestáno gólem v naší síti. Snad po dvou minutách uklízel Pavel Kindl z brankové čáry míč do bezpečí a trefil zespodu břevno vlastní branky. Meruna se naštěstí odrazila do hřiště a nebezpečí bylo zažehnáno. Trvalo to necelých deset minut, lišanští hráči se kvapíku přizpůsobili a diváci mohli sledovat bojovný a dramatický zápas s řadou zajímavých situací před oběma brankami. Pápe ve středu záložní řady dobře pokrýval lánského tvůrce hry Vejrážku a jejich souboje byly ozdobou utkání. Dobře strážen a přebírán byl i střelec Reichl na hrotu. Lány se snažily hrát rychle dopředu, z čehož po faulech kolem vápna vytěžily několik zajímavých standardních situací a zkoušely to i z rohů a ze střední vzdálenosti ze hry, Lišanská obrana však byla pevná, několik střel skončilo v ochranné síti a se zbytkem nebo i s centry si poradil Řepa. Poradil si i s ranou zblízka, kterou nohou reflexivně vyrazil do bezpečí.
Naopak lišanští, pokud dali balón na zem a začali kombinovat, dokázali vražedné tempo hry částečně zpomalit, místy soupeře zatlačit a získat potřebné sebevědomí. S centry si bez problémů poradil vysoký lánský gólman, problémy mu však po dvaceti minutách hry způsobila Jelenova bomba z levého rohu vápna, kterou stačil vyrazit na roh. Po žonglerské ekvilibristice s míčem ve vzduchu mezi třemi hráči to zkoušel Pápe, ale zblokovaná střela neměla potřebnou razanci. Po obou stranách se snažili nabíhat a pronikat krajní halvové Žáďa a Baggiem a vpředu si po celé šířce hřiště neúnavně hledal prostor a zkoušel unikat Vialli.Po necelé půlhodině se na pravé straně u koncové čáry pěkně uvolnil a ostrou přihrávkou na přední tyč našel Jelena. Jirka se dostal před svého strážce a na hranici malého čtverce z jedničky napálil míč do sítě, 1 : 0. Lišany díky dvěma vstřeleným gólům na hřišti soupeře v té chvíli držely okresní pohár.
Lánské gól samozřejmě nepoložil a postupně znovu dostali domácí pod tlak, který vyvrcholil v poslední pětiminutovce první půle, kdy do lišanské šestnáctky létaly centry jeden za druhým. Řepa byl ve vzdušném souboji nedovoleně atakován hostujícím útočníkem a při pádu z výšky po výskoku si vykloubil malíček na levé ruce. Sám si jej nahodil, dochytal půli a po zatejpování o přestávce i celý zápas.
 
Vyrovnaný boj pokračoval i po přestávce a útok střídal útok. Lány se snažily o srovnání skóre, ale i Lišany měly své šance na navýšení vedení. Hra měla skutečně úroveň a nikdo nic nevypustil. Na hřišti byly neustále vidět dvojičky navzájem se střežících hráčů. Po necelé hodině hry ufáral po levé straně Vialli a vnikl do vápna. Zakončit však nestačil, neboť byl tělem sražen křižujícím hráčem. Hraniční zákrok však nechal sudí v takto vypjatém zápase a za daného stavu bez povšimnutí, stejně jako další o pár minut později, kdy byl mladý lišanský útočník na levé straně podražen a když se snažil zvednout, ještě úderem rukama do zad vrácen k zemi.
Zápas se začal lámat na začátku poslední půlhodiny. Lány začaly postupně prostřídávat a posilovat ofenzívu čerstvými hráči a na hřišti se objevil i zkušený kanonýr Libor Švolba, který dorazil na druhý poločas. Na druhé straně se trenérovi začali hlásit o střídání nejstarší muž na place, nicméně výborně hrající Martin Kaňák, další čtyřicátník, střelec branky Jirka Jelínek, navíc hrající s lehkou virózou, a konečně Pápe, který naběhal snad nejvíc kilometrů, s křečemi v obou lýtkách. Se dvěma hráči na lavičce trenér váhal s rozhodnutím. Lány začaly přitápět pod kotel a dobře mířená střela z hranice šestnáctky skončila těsně vedle levé tyče Řepovy svatyně. Lišany se přes tlak soupeře propracovaly k rohovému kopu. Hráči se v eufórii vyhrnuli do vápna a vzadu zůstala situace dva na dva. Lány odvrátily, založily smrtící protiútok a vytvořily si největší šanci druhé půle, když Reichl postupoval sám na branku. Řepa ve spolupráci s Bobínym, který lánského forwarda doběhl a znesnadnil mu zakončení, však nakonec situaci zvládli.
V 70. min. přišel za Jelena Vojta Hamouz s úkoly ve spolupráci s Viallim podržet míč vpředu a zkusit uplatnit svou rychlost v brejkových situacích, o chvíli později za vyřízeného Pápeho Kuba Sláma, přičemž do středu zálohy se posunul běhavý Baggio. Kaňáca musel vydržet až do konce, nicméně Lišany se po vystřídání zase zvedly a ač pod tlakem, přestaly soupeře pouštět do šancí a znovu se snažily vymyslet něco i dopředu. Před začátkem poslední desetiminutovky skutečně přišel Vojtův brejk, když se s míčem na noze přehnal přes předního stopera, píchl si míč i kolem zadního, jenže ten se mu jako poslední hráč hokejově tělem postavil do cesty a srazil jej k zemi. Faul se pískal, ovšem karta zůstala v kapse.
V 83. min. postupoval lánský hráč na Řepu a dal si balón daleko od nohy. Křižující Bobíny ovšem míč nešťastně tečoval. Řepa si chtěl balón sebrat a reagoval na původní směr. V protipohybu ještě stačil nohou reflexivně míč vykopnout na velké vápno. Zdálo se, že bezprostřední nebezpečí je zažehnáno, ale k odraženému míči se první dostal hostující Švolba, z otočky vypálil a po zřejmě nechtěné teči Blína, který minutu předtím přišel na hřiště, fenomenálně chytající Zdenda Řepka již cestě míče do sítě zabránit nedokázal, 1 : 1.
Lišanská hra vabank na tři útočníky, s vysunutým Kaňácou na hrotu, v závěru utkání ovoce v podobě druhého gólu nepřinesla. Ani Lány se do otevřené lišanské obrany už neprosadily, ovšem remízový výsledek jim po domácí výhře o gól k zisku poháru stačil.
     
Hodnocení trenéra: Když už jsme se na podzim v poháru tak pěkně rozjeli, a poráželi soupeře minimálně rozdílem třídy, dali jsme si za cíl postup do finále. Cíl jsme splnili a ostatní byla nadstavba, ovšem získat pohár by byl pro Lišany historický úspěch, pro který jsme se snažili udělat maximum. Nakonec nám k zisku trofeje chybělo nějakých 7. minut. Se soupeřem z vyšší třídy jsme odehráli dvě vyrovnaná utkání, přičemž venku jsme měli trochu štěstí, ale doma pak po stránce bojovnosti, obětavosti i taktické vyspělosti sehráli jedno z nejlepších utkání celé sezóny i dlouhodobě a v jeho závěru měli smůlu. Dle mého názoru o zisku trofeje nakonec rozhodla početnější lavička soupeře. Přesto jsem maximálně spokojen a děkuji všem hráčům za dnešní výkon i výkony v celé cestě pohárem. Jirka Jelínek se minimálně jednou trefil ve všech pohárových zápasech a se 17ti brankami vévodí s obrovským náskokem tabulce pohárových střelců.
  
Rozhodčí :     Kaválek – Stibor, Rous
 
Diváci :           100
 
Žk :                 Feher – Ambrož, L. Černý
 
Branky :        27. Jelínek (as. Feher) – 83. Blín (as. Švolba)
 
SK Lišany :  Z. Řepka – L. Řepka – J. Hamouz, Kaňák, Kindl – Bagi,
 
                      Paseka (70. V. Hamouz), Chládek, Žalud – Jelínek (76.
 
                      Sláma), Feher
 
 
Cesta Lišan pohárem:
 
Předkolo:   Srbeč 8 : 2, B: Jelínek 5, Ledvinka, Kindl, Žalud 
 
I. Kolo :       Pavlíkov 5 : 1, B: Jelínek 4, Paseka
 
Čtvrtfinále: Řevničov 5 : 0, B: Jelínek 2, V. Hamouz, Ledvinka,
 
                    L. Řepka
 
Semifinále: Rynholec 6 : 1, B: Jelínek 4, Žalud 2
 
Finále I:       Lány A 2 : 3, B: Jelínek, Feher
 
Finále II:      Lány A 1 : 1, B: Jelínek