Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Kroučové pouze o gól

17. 4. 2013

V 17. kole III. třídy zajíždělo naše mužstvo na hřiště Sokola Kroučová. Soupeře bojujícího o záchranu jsme na podzim doma vyprovodili výsledkem 8 : 2 a i dnes nám povinnost velela vyhrát. Jenže k nemocným a zraněným se zase přidal Baggio, který na zápas ani neodcestoval. Znovu jsme to tedy odbojovali ve třinácti lidech, navíc v samotném zápase dostal hned v první minutě nakopáno Vialli, což mu po zbytek času na hřišti znemožnilo podat plnohodnotný výkon, stejně jako Benymu jeho problémy s bolestmi v kříži.   

Lišany začaly v rozestavení 4 – 3 – 3 a úvod zápasu jim vyšel náramně. Už v 8. min. Lukáš Řepka názorně ukázal své fotbalové myšlení, když na pravé straně přesně načasovanou přihrávkou kolem beka nastartoval do úniku Jelena. Jirka zatáhl míč a od koncové lajny oslovil přihrávkou do druhé vlny Míru Chládka, jehož placírka z první do protipohybu gólmana otevřela gólový účet, 0 : 1. Po čtvrthodině hry se na soupeřově polovině zmocnil Jelen odraženého balónu. Zrychlil do volného prostoru před vápnem, odkud mu Míra Chládek pohybem odtáhl dva hráče a z distance asi 20m nádhernou ranou vymetl pravý horní roh domácí branky, 0: 2. Kroučová v té chvíli vypadala na snadnou kořist, Žáďa z prostou levého beka dvakrát pronikl až do soupeřova vápna, poprvé pálil vedle, podruhé, ve výborné příležitosti, do brankáře. K nebezpečné střele natáhl i Lukáš Řepka, těsně vedle. O poznání hůře mířil nad branku Pápe. V 30. min. přišel soupeřův roh. Do té doby jistý Zdenda Řepka si vybral slabší chvilku, když si křikl o centrovaný míč do malého vápna, ale do poslední chvíle váhal, má – li chytat nebo vyrážet. Nakonec to udělal napůl, když plácl míč před sebe, přímo na nohu nabíhajícího hráče Kroučové, který balón vrátil do sítě, 1 : 2. Co s hráči udělá psychika po obdrženém laciném gólu, se přítomní diváci následně opakovaně přesvědčovali až do konce prvního dějství. Najednou se přestalo dařit snad všechno. Kluci se přestali hýbat bez míče, někteří se začali schovávat a místo jednoduché kombinace se zbavovali míče nákopy, často nikam. Kroučová nehrála žádný oslnivý fotbal, ale bojovala a dostala nás pod tlak, což jsme jí do značné míry sami usnadnili zbytečnými ztrátami míče. Z tlaku se rodily standardky a po dalším z rohů v závěru poločasu mohlo být srovnáno, když domácí pravý bek hlavičkoval na zadní tyči úplně sám, naštěstí nad branku.
Do druhé půle Lišany přece jen daly míč víc na zem a vyrovnaly hru. I díky častým ztrátám míče a faulům na obou stranách se hrálo spíše mezi šestnáctkami, bez vyložených střeleckých příležitostí. Nikdo nechtěl udělat rozhodující chybu. Soupeř hrozil především ze standardních situací. Po jednom z rohů se Zdenda vyrážející míč srazil s domácím hlavičkářem a oba zůstali ležet. Srážka se naštěstí obešla bez vážnějšího zranění, neboť krátce předtím, v 60. min., opustila hřiště alternativa do branky, Beny, s bolavými zády. Nahradil jej žolík Ledva a Lišany přeskupily sestavu na 4 – 4 – 2. S nakopnutým lýtkem dohrávající Vialli se zatáhl na levého halva, odkud se posunul vyztužit střed hřiště Pápe, což se ukázalo rozhodující pro další vývoj zápasu. Pápe dobře kryl Mírovi záda, ten se mohl více věnovat rozehrávce, najednou oba dokázali získat uprostřed hřiště spoustu balónů a v závěrečné čtvrtině zápasu byly Lišany znovu lepším mužstvem. Chytře pozičně hrající Lukáš Řepka vyslal do šestnáctky několik nebezpečných centrů, ale domácí obrana byla v pohotovosti. Lépe to vypadalo s přímým kopem v podání stejného hráče, bomba kolem zdi se nesla do branky, ale krajník ve zdi ji stačil zblokovat. Páťa Ledvinka prováhal nekvalitním prvním dotekem na velkém vápně výzvu od Jelena a jeho solidní příležitost skončila soubojem s bránícím hráčem, který po přerušení hry málem přešel v souboj pěstní, nicméně sudí oba aktéry zchladil žlutou kartou. Pak zatrnulo hostům, když si Zdenda Řepka šel pro míč po nijak nebezpečné střele zdálky, jenže podklouzl v bahně před brankou a měl co dělat, aby vyškrábl balón od pravé tyče. Deset minut před koncem si mohl užít svou chvíli slávy Pápe, který, po rohovém kopu, za vápnem z první napálil na branku odražený balón. Také to nebyla nijak nebezpečná rána, jenže domácí obránce ji tečoval gólmanovi do protipohybu. Výborný brankář Koučové ještě dokázal vytrčit pravačku a konečky prstů vyndat míč nad břevno. V 86. min. přenesl Míra Chládek hru ze středu doleva na střídajcího Kubu Slámu. Ten si míč výborně zpracoval, na rohu velkého čtverce šikovnou kličkou ometl beka a přihrávkou na hranici malého vápna připravil Jelenovi s Ledvou čistou tutovku - zakončující Jirka Jelínek však trefil gólmana. Lišany tedy definitivně nerozhodly, ale v závěru dokázali udržet míč na polovině soupeře a zápas ukončit dalším rohovým kopem, po kterém znovu zakončoval zpoza vápna Pápe, tentokrát však vysoko nad branku.
 
Hodnocení trenéra: Zatímco v první čtvrtině zápasu jsme byli lepší a vstřelili nakonec rozhodující branky, soupeř po půlhodině hry vstřelil kontaktní gól a stalo se přesně to, co jsem předpokládal. Zachraňující se Kroučová začala bojovat a my se začali bát o výsledek. V okleštěné sestavě jsme nicméně pozorně bránili, a i když dopředu to nebylo ono a dopustili jsme dosti nepřesností, soupeře jsme do vážnějších příležitostí mnoho nepouštěli. Po posílení zálohy jsme se v posledních dvaceti minutách znovu zvedli a vytvořili si šance. Byť se nám z nich nepodařilo utkání předčasně rozhodnout, už jsme jej nepustili a zaslouženě vyhráli.  
 
Rozhodčí :      Švácha
 
ŽK :                 Ledvinka (3)
 
Diváci :           80
 
Branky :         8. Chládek (as. Jelínek), 15. Jelínek – 30. Pirkl 
 
SK Lišany :     Z. Řepka – Kaňák - Hamouz, Krůta, Žalud – L. Řepka, Chládek, Paseka – Jelínek, Beneš (60. Ledvinka), Feher (76. Sláma).                                    
                       Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.