Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odmakané body se cení dvojnásob

2. 10. 2012

Tříbodové Lišany hostily v šestém kole III. třídy sedmibodovou Čistou, bojovného soupeře, se kterým poslední domácí duel prohráli 1 : 2. Domácí s jednou hubenou výhrou z úvodních pěti kol nové sezóny již nutně potřebovali bodovat. Trenér Švelch šel do rizika a naordinoval ofenzivní taktiku se třemi útočníky, musel se však obejít o pilíř obrany, Kubu Hamouze a těsně před utkáním ještě skousnout fakt, že druhý rychlonohý mladík, Kuba Feher, bude z rodinných důvodů jen na první poločas.

Lišany se v úvodu na hřišti hledaly a zvykaly si na nové rozestavení, hosty však do žádné vážnější šance nepustily. Pak se hra vyrovnala a diváci, spíše než vtipné kombinace, sledovali na hřišti urputný boj o každý míč. Jako první chybovala Čistá. V 18. min. kapitán Míra Chládek v souboji odehrál na dlouhou nohu míč, který hostující hráč protečoval k nohám levého křidélka Kuby Fehera. Vialli ve sprinterském souboji oběhl těžkopádného čisteckého stopera, který se jej ještě neúspěšně snažil chytit rukama, podíval se a z dobrých 30 metrů přehodil vybíhajícího brankáře, 1 : 0. Hosté hned po obdrženém gólu vystupňovali úsilí a snažili se o vyrovnání. Vytvořili se několik slibných šancí, ale domácí obrana, podpořená výborným výkonem jistého Zdendy Řepky v bráně odolávala. Kluci bojovali jako jeden muž, všichni, i útočníci, perfektně bránili a Čistá, spoléhající na dlouhé nákopy na rychlé útočníky, se tak jen minimálně dostávala do přečíslení. Když už byl Řepa překonán, zastavila v 31. min. ránu čisteckého útočníka z malého vápna tyč. V 35. min. zahrávaly Lišany roh a na výborný střílený centr Míry Chládka se zavěsil do vzduchu půl těla nad ostatní Láďa Krůta a nechytatelnou bombou hlavou nedal gólmanovi šanci, 2 : 0. V závěru první půle však jako by domácím začaly docházet síly. Navíc si jako na potvoru natáhl tříslo Míra Chládek a nemohl pokračovat. V 42. min. Lišany netakticky odkryly svou pravou stranu a přesně tam šla dlouhá přihrávka na volného hráče Čisté. Jeho první střelu stačil Řepa ještě vyrazit, nicméně pro jeho dobíhajícího, zcela osamoceného spoluhráče nebyl problém vrátit míč do odkryté branky, 2 : 1.
V poločase tedy přišly nucené změny v sestavě. Míru Chládka nahradil v záloze a kapitánskou pásku od něj převzal Beny, nastupující s nedoléčenými problémy s achilovkou a Kubu Fehera na hrotu typově trochu odlišný hráč, Lukáš Řepka. Čistá do druhého dějství vstoupila znovu se snahou o vyrovnání, první šanci si však vytvořili naši hráči, když Jelen po pěkném vysunutí od Lukáše Řepky trefil boční síť o centimetry vedle pravé spojnice – brankář by neměl šanci. V 57. min. nicméně Lišany vymyslely parádní rozehru standardní situace, na jejímž konci po Benyho centru „do kapsy“ našel Baggio přihrávkou z levé strany na malém vápně volného všudybyla Páťu Ledvinku a ten neměl problém zasunout míč do odkryté branky, 3 : 1. Čistá znovu zvýšila obrátky a prostřednictvím rychlých křídel s tahem na branku si vytvářela šance. Lišany ale obětavě pracovaly v defenzivě, Řepa v bráně čaroval, a když se k tomu přidala střelecká nemohoucnost hostí, stav 3 : 1 držel. Chybné řešení šancí v podání Čisté dokonale demonstrovala situace, kdy Baggio ve snaze odehrát míč napálil napadajícího soupeře a balón se odrazil tak „šikovně“, že dva hostující hráči postupovali sami na brankáře – jeden přihrál druhému do ofsajdu. Domácí se nespoléhali jen na bránění, pokud dali balón na zem a začali kombinovat na jeden - dva doteky, byli i v oslabené sestavě nebezpeční. Definitivní rozhodnutí mohlo padnout 10 min. před koncem, když Míša Bagi s Bičanem parádní narážečkou překonali hostující obranu a prvně jmenovaný postupoval sám na brankáře. Ve stoprocentní šanci však přestřelil. Baggio si nakonec přece spravil chuť, když mu v 87. min. po další rychlé kombinační akci servíroval gólovou přihrávku Páťa Ledvinka. Tentokrát se přízemní střelou kolem stojné nohy gólmana již nezmýlil, 4 : 1.  
 
Hodnocení trenéra: Dnes jsme bojovali o důležité body, o ztracenou sebedůvěru i o přízeň fanoušků. Možná to byla z naší strany trochu dřina na úkor fotbalové krásy, ale účelná, okořeněná čtyřmi góly a vítězství bylo rozhodně zasloužené. Všech třináct hráčů, kteří do utkání naskočili, musím pochválit za nasazení, bojovnost, zodpovědnost a dodržování stanovené taktiky. Zdeněk Řepka, třebaže v předchozích zápasech zneškodnil dvě penalty ze tří proti nám nařízených, dnes podal nejlepší a nejjistější výkon od začátku sezóny, to samé lze říci o výkonu Ládi Krůty na postu středního obránce, který se navíc trefil hlavou po standardní situaci.
 
Rozhodčí :      Blín – Szabó, Sedláček
 
ŽK : Bičík, Krůta
 
Branky : 18. Feher (as. Chládek), 35. Krůta (Chládek), 57. Ledvinka (Bagi), 86. Bagi (Ledvinka) – 42. Tesař
 
SK Lišany :     Z. Řepka – Kaňák - Skrutek, Krůta, Žalud – Bičík, Bagi, Chládek (46. Beneš) – Jelínek, Ledvinka, Feher (46. L. Řepka).
 
                        Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.