Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nečekané, ale zasloužené body

22. 4. 2013

V 18. Kole III. třídy přivítaly Lišany na domácím trávníku dalšího soupeře z horních pater tabulky, rezervu FC 05 Zavidov. Zatímco domácí aktuálně disponují kádrem třinácti zdravých nebo spíše k nastoupení do zápasu schopných hráčů, A tým soupeře, který v sobotu naložil 11 branek Janovu, vede bez ztráty bodu tabulku okresního přeboru a B tým má kdykoli možnost se posílit kvalitními hráči. To také náležitě udělal, takže v neděli, byť přijel pouze v jedenácti, měl kádr nabitý řadou zvučných jmen v čele s V. Benešem, který ještě loni tvrdil muziku v obraně Tatranu Rakovník v krajském přeboru. Domácí trenér, byť v předzápasové přípravě před hráči ventiloval kvalitu soupeře pouze jako motivaci k bojovnosti, disciplinovanosti a možnosti se vytáhnout, měl ze zápasu oprávněné obavy.

Hosté začali očekávaným náporem, ale lišanští hráči v obranné fázi překypovali obětavostí, důrazem i disciplínou a po zisku míče si balónu tentokrát dokázali patřičně vážit, slušně zakombinovat a zaměstnat soupeřovu obranu nebezpečnými protiútoky. A úvod zápasu domácím, jako minulý týden v Kroučové i před dvěma týdny s Chrášťany, vyšel znovu náramně. Jelen v 5. min. nastřelením protihráče umně vybojoval roh. K jeho exekuci se postavil Žáďa a stříleným polovysokým centrem našel v náběhu po lajně malého vápna Míru Chládka, kterému stačilo usměrnit merunu do branky, 1 : 0. Hosté, přestože měli výškovou převahu, udělali při tomto rohu hned dvě chyby. Taktickou, když nikoho nepostavili pozičně na roh malého čtverce i individuální, když gólman trestuhodně zaspal na lajně. Ve 14. min. nastartoval Bobíny pasem za obranu Jirku Jelínka. Jelen se řítil do stoprocentní šance, ale stoper jej stačil zakřižovat a odstrčit tělem, takže již nezakončil. Sudí Strouhal neodpískal penaltu s odůvodněním, že míč byl při kontaktu již za koncovou čárou, nicméně znovu nařídil roh. Žáďa tentokrát poslal balón na zadní tyč, kde si obrana nepohlídala náběh Jelena a ten si hlavou do šibenice spravil chuť za předchozí šanci, 2 : 0.
Zbytek první půle se hrál podle stejných not, Zavidov měl míč častěji na kopačkách, ale když už se jeho hráči dostali do šance, končil balón daleko mimo tři tyče a střely z dálky nebo i míče za obranu v pohodě posbíral Řepa, když svým jistým výkonem mužstvo znovu držel. Hostující Koc se prodral do šestnáctky a po kontaktu s Mírou Chládkem upadl, ale sudí, stejně jako předtím na druhé straně, penaltu nepískal. Pak Bobíny uviděl žk., když na polovině hřiště čapl rukama o dvě hlavy vyššího Čecha ml., který se kolem něho obtáčel. Domácí šli doslova na krev a i oni měli své šance, zejména Jirka Jelínek, který se znovu dostává do bývalé střelecké formy. Jeho chytrý lob měl o metr delší balistickou křivku, než bylo potřeba a i jeho další střela vypadala nebezpečně. Když už se zdálo, že výsledek 2 : 0 vydrží do přestávky, vybojoval ve 44. min. na pravé straně míč celou první půli aktivně napadající Patrik Ledvinka. Udržel jej proti dvěma hráčům soupeře a pak vymyslel nádherné přenesení hry na levý roh velkého čtverce, kde se Jelen odpoutal od svého strážce, kvalitním prvním dotekem si připravil zakončení a druhým poslal balón kolem vybíhajícího brankáře do sítě, 3 : 0.
Úvod druhého dějství, kdy se hrál vyrovnaný fotbal, jsme přečkali bez úhony. V 55. min. opustil hřiště zdravotně indisponovaný Beny, kterého nahradil Lukáš Řepka. Zavidov měl dále více ze hry, ale po vápno, naopak náš rychlý přechod do útoku znamenal pro hosty stálou hrozbu, zvláště když vysunutím stopera Beneše na hrot oslabili svoje obranné řady. Pápe ve středu hřiště vycházel z řady zapeklitých situací s míčem na noze. Po jeho vysunutí si Vialli, hrající s ošklivě nakopnutým lýtkem z minulého zápasu, šikovně narazil míč s Jelenem a dostal se do koncovky. Jeho rána z hranice šestnáctky o centimetry minula pravý horní roh branky, kdyby tam šla, gólman by neměl šanci.
Komplikace přišly po 65. min. hry, kdy se zranil do té doby výborně hrající hlavičkář Láďa Krůta a musel být střídán. Nahradil jej poslední muž na lavici Kuba Sláma, ovšem na místo středního obránce se za Láďu stáhl urostlý Patrik Ledvinka. Páťa na novém postu bojoval stejně srdnatě, jako do té doby v útoku, jenže po pěti minutách začal mít problémy se svalovými křečemi, ale zatnul zuby a rval se dál, utkání musel dohrát. To už Zavidov dostal Lišany pod drtivý tlak, jenže z hlavičkových soubojů a skrumáží ve vlastním vápně znovu a znovu vycházeli vítězně domácí hráči a rychlonozí krajní beci, Bobíny se Žáďou, často na poslední chvíli hasili čistým odebráním míče náběhy útočníků soupeře z křídelních prostorů a pokud jim stačily síly, ještě vyváželi balón do bezpečné vzdálenosti. Deset minut před konečným hvizdem šly Lišany do deseti, když po druhé žk. za faul musel předčasně do sprch Bobíny Hamouz. To vzbudilo bouři nevole v řadách domácích příznivců, kterých se znovu sešla velká porce, a svými hlasivkami vytvořili utkání patřičnou kulisu. Zejména p. Hamouz starší, než byl umravněn pořadatelskou službou, stačil počastovat sudího několika peprnými výrazy a i na hřišti zaplály vášně. Domácí v deseti přečkali další dva závary doslova na brankové čáře, první skončil útočným faulem a druhý odkopem míče do bezpečí, což ještě zvýšilo frustraci hostí. Když v 89. min. vybojoval vpředu osamocený Jelen aut na útočné polovině, už to vypadalo na první nulu od začátku sezóny. Sudí Strouhal ovšem nastavoval a těsně před vypršením 92. min., po dalším závaru v malém vápně Lišan přece jen kosmeticky upravil výsledek hlavou střední halv hostí, Čech st., 3 : 1.
Hodnocení trenéra: Tak tohle jsem doopravdy nečekal, zvlášť po zjištění, s jakým kádrem náš soupeř přijel. Myslím, že zavidovští nastoupili do utkání s přehnaným sebevědomím a čekali snadnou kořist. Jenže my jsme hosty překvapili nejen bojovností, obětavostí a disciplinovaností v obraně, ale i chytrou protihrou dopředu a využitím jejich chyb si dvěma góly po standardních situacích a jedním ze hry vytvořit do půle rozhodující náskok. Rozhodnuto ovšem zdaleka nebylo, ale ve druhé půli jsme dokázali pokračovat ve stejném způsobu hry, a dokud nezačaly chybět síly, být nebezpeční i dopředu. Přes oslabení po vyloučení pilíře obrany, Kuby Hamouze, jsme hostům nakonec povolili čestný úspěch až v nastaveném čase. Nebudu vyzdvihovat ničí výkon, všichni pracovali na hranici svých možností a dovedností, vyhráli jsme zaslouženě.
Rozhodčí :      Strouhal – Štefan
Diváci :           80
ŽK :                 Ledvinka (4), Hamouz (3), Krůta (2)
ČK :                 Hamouz (1)
Branky :         5. Chládek (as. Žalud), 14. Jelínek (Žalud), 44. Jelínek (Ledvinka) – 90.+2. Čech st.
SK Lišany :     Z. Řepka – Kaňák - Hamouz, Krůta (65. Sláma), Žalud – Paseka, Beneš (55. L. Řepka), Chládek, Feher – Ledvinka, Jelínek.
                       Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.