Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dvě přípravy – nebe a dudy

19. 2. 2013

Dvě utkání v rámci zimní přípravy na jarní část sezóny 2012 – 2013 sehrálo mužstvo SK Lišany  9.2. a 16.2. na umělém povrchu v Rynholci. Zatímco v prvním, proti podzimnímu lídrovi kladenské III. třídy, jsme podali špatný výkon a zaslouženě vysoko prohráli, ve druhém jsme aktuálně druhému mužstvu OP Rakovník byli zejména ve druhé půli vyrovnaným soupeřem a stříleli jsme i pěkné góly.

SK Lišany – SK Běleč        1 : 6    (0 : 3)
Proti Bělči to byla prvních pětadvacet minut tragédie. Po atletických trénincích si kluci jen pomalu zvykali na balón, nestandardní povrch a prakticky si nedokázali přihrát. Navíc byla hodně znát absence rychlonohých krajních beků Žádi a Bobínyho. Když k tomu přičteme individuální chyby a ztráty, skóre 0 : 3 bylo ještě milosrdné. Až příchodem Jelena na hrot a přeskupením sestavy, kdy se ve středu zálohy sešli Beny s Mírou Chládkem, se naše hra zvedla, ale soupeř si dál snadněji vytvářel šance, do půle se však skóre nezměnilo.
Na začátku druhého dějství udeřila Běleč po další naší chybě po čtvrté, 0 : 4 a začalo to vypadat na pěkný debakl. Lišanskou obranu ale držel zejména Láďa Krůta, který na postu předstopera bojoval, dokázal vyhrát řadu osobních soubojů a burcovat spoluhráče, takže další branky padly až v závěru. Ve středu hřiště se druhou půli poměrně dobře dařilo podržet balón kombinovat Mírovi Chládkovi s mladším Řepou. Čtvrt hodiny před koncem si před soupeřovou šestnáctkou vyměnili balón, Lukáš Řepka natáhl k dělovce z 18 metrů a vymetl šibenici, 1 : 4. Ještě než jsme se stačili doradovat, podnikl soupeř přímo z rozehrávky rychlý brejk, 1 : 5. Za tohoto stavu Lišany již totálně otevřely hru a Běleč trestala dalším gólem z rychlého protiútoku, 1 : 6. Skóre mohlo být i vyšší, ale Zdenda Řepka v brance dokázal vychytat samostatný únik, aby vzápětí zachyboval v rozehrávce a namazal soupeři do situace dva na brankáře. I s tímto únikem si však dokázal poradit a bravurním zákrokem svou chybu napravil.
Branky za Lišany: Lukáš Řepka (Chládek)
SK Lišany: Zd. Řepka – Kaňák – Sláma, Krůta, Feher – Bičík, Beneš, L. Řepka, Chládek – Ledvinka, Bagi. Hokejově střídali: Skrutek, Jelínek.
 
SK Lišany – SK Senomaty           3 : 4    (0 : 2)
Na druhý zápas jsme do Rynholce dorazili včas, stačili se dostatečně rozcvičit a asi bylo i znát, že jsme na umělé trávě podruhé. Obrana hrála již ve skoro standardním složení, absentujícího Láďu Krůtu nahradila na postu předstopera možná jarní posila, mladý Honza „Pápe“ Paseka, který, dokud po jeden a půlroční pauze od fotbalu stačil fyzicky, vedl si nad očekávání dobře. Senomaty začaly svižně, hráči soupeře se dobře pohybovali, měnili místa. Lišanští ale dobře přebírali hráče a i když zpočátku hodně běhali bez míče, soupeře do vážnější šance nepustili. V 24. min. však přišla první chyba, Kaňácovi propadl centr z pravé strany, míče se zmocnil šikovný Vávra a nedal Řepovi šanci, 0 : 1. V 35. min. – druhá chyba, po předchozí ztrátě koncentrace, způsobené chvilkou nevraživosti mezi spoluhráči, namazal jinak výborně hrající Žáďa míč soupeři za vápno a ten pohotovou ranou trestal, Řepa měl zakrytý výhled, 0 : 2. Mezi obdrženými góly ještě zvonila Řepova pravá tyč, ale paradoxně právě v této fázi zápasu jsme se soupeři již začali herně vyrovnávat a kombinací středem hřiště i přenášením hry přes obě strany do konce první půle také zaměstnávat senomatskou obranu.
Ve druhém dějství bylo skutečně na co koukat, hrálo se nahoru – dolů a kvalitě hry přispěli rovným dílem oba soupeři. Ale v 56. min. přišla naše třetí chyba. Ledva ve vlastním vápně místo důrazného odkopu píchl míč na Benyho, který také mohl odkopnout, ale chtěl situaci řešit fotbalově a rozehrál doprava na Slámíka, obsazeného Vávrou. Soupeřův forvard, který se většinou pohyboval po celé ploše jako volný hráč, souboj vyhrál a poslal prudký přízemní centr před branku, kde na zadní tyči senomatský hráč předskočil Pápeho a bombou z první málem trhal síť, 0 : 3. O pět minut později skvěle hrající Bobíny zatáhl po pravé straně, ale byl vypíchnutím míče zastaven. O míč, směřující do autu zabojoval Slámík, z lajny jej patou vrátil na Ledvu, který odcentroval přesně do míst, kde se Jelen odpoutal od svého strážce a snášející se „select“ trefil ze vzduchu čistým nártem, 1 : 3. Lišany se dlouho neradovaly, neboť v 67. min. přišla čtvrtá chyba, Míra Chládek ve středu hřiště zpracoval míč o centimetry dál od nohy, než potřeboval, senomatský střední halv balón vypíchl a následovalo přečíslení do otevřené obrany s uvolněním hráče na pravé straně a přesnou střelou, 1 : 4.
Lišany zatlačily a Senomaty začaly spoléhat na brejky. Řepa zlikvidoval samostatný únik Máchy, a Bobíny svou rychlostí a obětavostí zpacifikoval několik individuálních akcí míčového kouzelníka Vávry, který hrál ve druhé půli až příliš na sebe. Čtvrt hodiny před koncem prostrčil Beny mezi senomatskými stopery kolmici na Jelena, který se vyhnul ofsajdové pasti a postupoval zcela sám na branku. Obstřel vybíhajícího brankáře se ukázal jako účinné řešení, 2 : 4. V 80. min. zatlačil Kuba „Vialli“ Feher na soupeřova pravého beka, váhajícího s rozehrávkou. Vialli vybojoval míč, podíval se a svou lepší levačkou z dobrých 30 metrů přehodil vyběhnuvšího gólmana, 3 : 4. Lišanský závěrečný nápor mohl být okořeněn i vyrovnáním, když v 86. min. vnikl Vialli s míčem do vápna, kde byl evidentně podražen. Sudí Šipoš nicméně neodpískal, po zápase přiznal, že nechtěl penaltou narušit přípravný duch utkání. Senomaty objektivně asi vyhrály zaslouženě, v utkání si vypracovaly přece jen více šancí, náš výkon lze po stránce, nasazení, taktické vyspělosti i fotbalových dovedností však hodnotit jako hodně kvalitní a snad na něj budeme dále schopni navázat.
Branky za Lišany: Jelínek 2 (Ledvinka, Beneš), Feher
SK Lišany: Zd. Řepka – Kaňák – Hamouz, Paseka, Žalud – L. Řepka, Beneš, Chládek, Feher – Ledvinka, Jelínek. Hokejově střídal Sláma.