Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Olympie bez bodu

22. 11. 2011

V posledním podzimním kole III. třídy zajížděly Lišany na půdu druhého celku soutěže, Olympie Rakovník, s vědomím, že s 20 body na kontě a šestým místem v tabulce v podstatě splnily cíl pro první polovinu soutěže.  Na stadionu Na Zátiší se ale i s ohledem na aktuální složení mužstva soupeře, dalo vyhrát. Příčinu toho, že se to nakonec nepodařilo, nelze hledat jen ve výkonu rozhodčího a jeho kontroverzních výrocích, ale spíše v tom, že jsme se jimi nechali unést, diskutovali a ztráceli koncentraci, čímž jsme soupeři cestu za třemi body více či méně usnadnili.

            Olympii chyběl tvůrce hry Kokšal, Koch, Dyršmíd a další hráči, nastoupila pouze v deseti a až po čtvrthodině hry naskočil jedenáctý hráč Kyselka. Stanovená defenzivní taktika Lišan tak vzala za své a hráči se začali tlačit dopředu. Hosté měli častěji míč na kopačkách, ale vyložené příležitosti si vypracovat nedokázali. Po dvaceti minutách hry poprvé selhal hlavní arbitr Sedláček. Jirka Jelínek ve vzdušném souboji bez úmyslu trefil ramenem do obličeje rakovnického Špimra. Rozhodčí v souladu s pravidly odpískal faul, pak ale zhruba půl minuty nečině přihlížel sprostému spílání a vyhrožování domácího hráče na adresu lišanského útočníka i vůči své osobě a neudělal nic. Pak „Jelen“ mohl postupovat sám na branku, ale posunul balón ještě dva metry dopředu na Žáďu, který měl větší rychlost. Blíže k vlastní brance stál domácí stoper Šmíd, celá situace se odehrála přímo v ose lišanské střídačky a na druhé straně hřiště stojící pomezní asistentka správně nechala praporek dole. To však nebránilo deset metrů za situací stojícímu p. Sedláčkovi, aby odpískal ofsajd. Pak se chvíli diskutovalo a zase hrálo, jenže hosté ztratili koncentraci a nepohlídali si brejk soupeře. Kyselka našel pasem na pravé křídlo v náběhu (v ofsajdu ???) volného Pláničku a pohroma byla na světě, (1 : 0). Chvíli před poločasem bylo ještě hůře. Nejprve domácí bek pod tlakem přihrál do čisté gólovky „Jelenovi“, ten ale řešil situaci silou a bombou z hranice značky pokutového kopu trefil tyč. Téměř z protiútoku v souboji předskočil zkušený domácí Michal Beneš v šestnáctce Míšu Bagiho a střelou k tyči stanovil poločasový výsledek (2 : 0). 

          Do druhého dějství vstoupily Lišany se snahou vstřelit kontaktní gól, ale domácím se ve středu hřiště dařilo narušovat jejich kombinaci a sami neustále hrozili z protiútoků. Hosté to začali zkoušet i vzduchem, dlouhé nákopy však celkem v pohodě odehrávali hlavou stopeři Olympie až do 65. min., kdy Jirka Beneš překopl obranu a nastartoval „Jelena“, který byl u míče dřív než váhající brankář a ten jej v šestnáctce rukama podrazil. Penalta se pískat musela a „Beny“ ji s přehledem přetavil v kontaktní gól (2 : 1). Do 77. min se Lišany snažily o vyrovnání, pak však přišla chyba jinak dobře hrajícího Mariana Skruteka, který zaváhal s odkopem až přišel o míč. Toho se zmocnil domácí Kalfiřt a s poskytnutou šancí naložil lépe než v první půli Jirka Jelínek (3 : 1). Za dvě zvyšoval po další ztrátě míče střelec prvního gólu Plánička (4 : 1) a v té době to začalo vypadat na debakl. Frustrovaní hosté však před koncem ještě stačili vymyslet pěknou kombinační akci, když střídající Kuba Sláma našel přihrávkou do nohy uprostřed hřiště Láďu Krůtu, krerý vyslal po levé straně benjamínka mužstva Kubu Fehera. Ten si píchl těžký balón ze vzduchu kolem beka do vápna, kam naběhl Jirka Jelínek a svým sedmnáctým gólem v sezóně upravil výsledek na přijatelnějších (4 : 2).

 
 
Václav Švelch, trenér SK Lišany : Pokud bychom dokázali zopakovat koncentrovaný výkon z minulého domácího zápasu s Řevničovem, nemuseli jsme ze hřiště nekompletní Olympie odjíždět bez bodu. Rozhodčí, nejen dle mého názoru, zápas ovlivnil, nicméně je jen a jen na nás, abychom se s touto situací dokázali vyrovnat, koncentrovali se na svůj výkon a ne na věci kolem. Z nesoustředění pak pramenily chyby, které zkušenější tým soupeře dokázal potrestat. Přes porážku v tomto utkání jsem ale s celkovým vystoupením mužstva po první polovině soutěže, s postavením v tabulce a na malé výjimky i s předváděnou hrou, spokojen. Jako nováček soutěže, byť její staronový účastník, jsme i přes aktuální porážku zůstali s dvaceti body na šestém místě. S ohledem na to, že po tvrdých zimních přípravách míváme podstatně lepší jara, věřím, že se můžeme v tabulce vyšplhat do vyšších pater. Navíc v posledním jarním utkání budeme hostit Olympii a já, doufám že ne sám, prahnu po odvetě.    
 
Branky : 32., 84. Plánička, 43. Michal Beneš, 77. Kalfiřt - 65. Jiří Beneš, 87. Jelínek
 
Rozhodčí : Sedláček - Szabó, Nedvědová.
 
SK Lišany :     Loder - Beneš – Staněk, Skrutek, Feher – Bagi, Mladý (46. Bičík), Kaňák, Žalud (80. Sláma) -  Ledvinka (46. Krůta), Jelínek.
                       Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.