Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Lánské oboře řádil lišanský „Jelen“

17. 4. 2012

V 17. kole III. třídy vyrazili fotbalisté Lišan na horkou půdu lánské rezervy pouze s dvanácti hráči. Bez čtyř mužů z aktuální sestavy, Ládi Krůty, Jirky Staňka, Kuby Hamouze i Honzy Czekajského, s nadějí na posun v tabulce právě před našeho soupeře, ale i s obavami, jak to ve splácané sestavě dopadne. Výhodou ovšem určitě bylo, že Lány se nemohly posílit z A mužstva, hrajícího souběžně zápas v krajské I. B třídě. 

Kdo viděl prvních 15 min. utkání, výsledku by nevěřil. Lány, disponující v útoku dravým mládím, se do hostů postili svou typickou hrou. Z nakopávaných míčů, vítězných soubojů na ofsajdové hraně a rychlostní převahy si v první čtvrthodině vytvořili šance nejméně na čtyři góly. Díky nuceným změnám v sestavě, vyjma Rádi Žaluda věkově nesrovnatelně starší a tím zákonitě i pomalejší lišanská obrana měla plné ruce práce, jenže v brance znovu čaroval a lánské útočníky přiváděl k zoufalství Beny.  Pak přišla 18. min., Jelen na vlastní polovině přiťukl Žáďovi a ten předvedl po otevřené levé straně hřiště sedmdesátimetrový sprint s balónem, ufáral stoperu Putíkovi a z ostrého úhlu vypálil k bližší tyči přesnou pumelici, která málem protrhla síť, 0 : 1. Než se domácí stačili vzpamatovat, našel v 20. min. Baggio ve středu útoku na ofsajdové hraně volného Jelena, ten si zpracoval balón do tahu a střelou do protipohybu vybíhajícího brankáře odstartoval svůj střelecký festival, 0 : 2. Aby toho nebylo málo, v 24. min. chyboval druhý lánský stoper, když na mokrém terénu nedokázal odehrát míč po Kaňácově nákopu, balónu se zmocnil znovu Jelen, sám na brankáře zakončil podobně jako při předchozí akci a udělal vítězný kotoul, 0 : 3.
Domácí tým ale nesložil zbraně a rychle se oklepal. Po pěti minutách zahrávaly Lány ze své pravé strany přímý kop, centrovaný míč se šťastně odrazil k nehlídanému Hladkému a na jeho ránu zblízka byl krátký i Beny, 1 : 3. Kluci ale svého soupeře již přečetli a zjistili, že v obraně má velká okna. Do poločasové přestávky ještě Žáďův centr z trestného kopu napálil Patrik Ledvinka do tyče. Záhy po této akci se na vápně znovu uvolnil Jelen, vypálil a stejná tyč zvonila znovu.
Lišanští hráči ve druhé půli již nechtěli připustit zdramatizování zápasu a tak se začali řídit heslem – nejlepší obrana je útok. Hned z úvodní rozehrávky se míč dostal k Marianu Skrutkovi. Mája se neukvapil, na vlastní polovině si na mokrém terénu dovolil obejít dva hráče a rozehrál do nohy Baggiovi, který našel přihrávkou Jelena. Jirka pálil pohotově, ale lánský gólman stačil konečky prstů vytlačit jeho střelu do břevna. V 48. min. ale Baggio našel přihrávkou Jelena znovu, ten byl v šestnáctce podražen a sudí Švácha s penaltou nezaváhal. Míč si na puntík postavil sám postižený a poslal brankáře k opačné tyči, 1 : 4. Zhruba o 10 minut později našel na hranici vápna Jirku Jelínka pro změnu Ledva, Jelen zasekávačkou tam a zpátky posadil obránce na zadní část těla a trefil se k tyči, 1 : 5. To už bylo moc i na domácí diváky, kteří houfně začali opouštět stadión a odebírat se domů nebo do tepla restaurace v areálu, takže za chvíli zbylo na tribuně asi 20 skalních lišanských příznivců, dychtících po dalších gólech.
A také že přišly. V 79. min. ufrnkl po levé straně Vialli a od rohového praporku poslal nebezpečný centr, který před Baggiem dokázal obránce hlavou přizvednout, jenže míč stačil v souboji skluzem dopíchnout střídající příslušník policejních sborů Slámík do vápna k nohám Jelena, stojícího zády k bráně, ten střelou z otočky vymetl levou šibenici, 1 : 6. O necelou minutu později dojeli Vialli s Ledvou obránce u stejného rohového praporku, bek v tísni odkopl pouze za roh velkého čtverce, kde se zrovna pohyboval, kdo asi, Jirka Jelínek. Jelen si balón sklepl před sebe a po odskoku jej napálil čistým nártem znovu do levé šibenice, čímž uzavřel brankový účet zápasu na 1 : 7, vytvořil si za SK Lišany střelecký rekord v jednom utkání a upevnil s 26 brankami první místo v tabulce střelců soutěže.  
 
Václav Švelch, trenér SK Lišany:  Začátek zápasu vypadal hrůzostrašně, ale klobouk dolů před obětavostí kluků v obraně i znovu skvělým výkonem brankáře. Vždyť stoperům, Kaňácovi s Jirkou Mladým, je v součtu 90 let, Jirka navíc odseděl tři předchozí zápasy na lavici a zpočátku bylo vidět, že mu chybí herní praxe, ale postupně se rozehrál k výbornému výkonu. Pro Mariana byl krajní bek také nezvyklý post, ale poradil si bravurně. Ve hře dopředu jsme domácí předčili nejen v produktivitě, ale hlavně ve fotbalovosti, dokázali jsme zkušeně využít děr v jejich obraně. K Jirkovi Jelínkovi nemám slov, pohybuje se po hřišti jako by mu bylo o deset let méně, ale své šance řeší se zkušeností a přehledem úměrným jeho věku. 
 
Rozhodčí :      Švácha – Klekner, Strouhal
 
Branky :          18. Žalud (as. Jelínek), 20. Jelínek (as. Bagi), 24. Jelínek (as. Kaňák), 38 Jelínek (pk.), 60. Jelínek (as. Ledvinka), 79. Jelínek (as. Sláma), 80. Jelínek  – 29. Hladký
 
SK Lišany :     Beneš - Kaňák – Skrutek, Mladý, Žalud – Bičík (70. Sláma), Bagi,   Chládek, Feher – Jelínek, Ledvinka.
                        Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.