Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pustověty vyučily Lišany z produktivity

25. 10. 2011

 

Po dvou předchozích porážkách zajížděly v IX. kole III. třídy Lišany na půdu dalšího silného soupeře, nebezpečných Pustovět. Naše mužstvo, bez zraněného tvůrce hry Míry Chládka, přijelo na výborný pustovětský pažit se snahou bodovat a zastavit tak pozvolný propad tabulkou.

 

Lišany hned z rozehrávky nebezpečně zaútočily, ale na soupeřově vápně ztratily míč a z protiútoku prošel domácí střední halv lišanskou obranou jako nůž máslem až do gólového zakončení (1 : 0). Lišanům nelze upřít snahu, měly častěji míč na kopačkách, ale kontry Pustovět byly mnohem nebezpečnější a po čtvrthodině hry, když Jirka Jelínek fauloval ve vápně, zvýšili domácí z penalty na (2 : 0). Penalta byla jasná, ale bezprostředně jí předcházel neodpískaný šlapák pustovětského hráče, jinak dle mého názoru objektivním rozhodčím p. Rendlem. Po druhém gólu Lišany ještě zvýšily tlak a do konce poločasu doslova zamkly svého soupeře na vlastní polovině. Naší hře ale chyběl moment překvapení a finální přihrávka do gólové šance. Těsně před přestávkou přišel další klíčový moment utkání, když se po povedeném presingu podařilo lišanským hráčům získat míč na soupeřově polovině a poslat do šance Jirku Jelínka, který byl v šestnáctce faulován. Jirka Beneš, který se v podobných situacích většinou nemýlí, ale poslal míč ze značky pokutového kopu do břevna.

Do druhé půle, ve snaze se zápasem něco udělat, vysunul trenér Švelch na hrot rychlonohého mladíka Kubu Hamouze a poslal na hřiště navrátilce do sestavy Jirku Staňka. Tlak hostů ještě zesílil, ale stále to byla obehraná písnička. Centry ze stran v pohodě posbíral domácí brankář nebo odehrál hlavou vysoký stoper. Akce středem hřiště končily, při neschopnosti přejít narážečkou nebo jeden na jednoho, ztrátou míče nebo zblokovanou střelou ve zhuštěném prostoru před velkým čtvercem domácích. Těm stačilo odkopávat míče a čekat na své šance při brejcích do otevřené obrany. Tři takové samozřejmě přišly. S prvním si reflexivním zákrokem poradil Honza Loder, druhý ale vyústil v proměnění přímého kopu z hranice šestnáctky (3 : 0) a ve třetím případě asi 10 min. před koncem proměnil domácí hráč samostatný únik ( 4 : 0).

 

Václav Švelch – trenér: Ačkoliv to podle výsledku nevypadá, Pustověty byl soupeř k poražení. Dle mého názoru rozhodly dva klíčové momenty, rychlý gól soupeře, který dal ráz dalšímu průběhu zápasu v tom, že mu dál stačilo bránit a čekat na naše chyby a zahozená penalta v závěru první půle, která nás kontaktním gólem mohla dostat zpět do zápasu. Co je nám platné, že máme statisticky držení míče pomalu jako Barcelona, když si z tlaku nedokážeme vytvořit příležitosti. V následujících utkáních budeme mít dva papírově slabší soupeře, musíme bojovat dál a věřit, že střelecké probuzení přijde.

 

Rozhodčí : Rendl – Sixta, Vyhnanovský.

 

SK Lišany :      Loder - Beneš – Hamouz, Mladý (63. Skrutek), Feher – Bagi, Kaňák (78. Ledvinka), Jelínek, Žalud – Bičík (46. Staněk), Krůta.