Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marian oslavil svátek vítězným gólem

26. 3. 2012

V úvodním jarním kole III. třídy, zajížděly Lišany na hřiště Sokola Kroučová, kterou na podzim doma porazili 4 : 1. Jedenáctibodová Kroučová zachraňuje soutěž a bylo jasné, že v domácím prostředí na, po zimní přestávce nekvalitním terénu, lacino kůži neprodá, zvlášť když ve svém středu na rozdíl od podzimního zápasu představila zkušeného Romana Pecha a stále gólového střelce Pavla Bohatého.

Hosté z Lišan se asi deset minut na hřišti hledali, zvykali si na terén a nechali se zatlačit, z čehož profitovali domácí nebezpečnou situací po rohovém kopu a na poslední chvíli uhašenou šancí unikajícího Pavla Bohatého. Pak však zahrozil po levé straně Kuba Feher, což bylo impulsem k vyrovnání hry. Aktivní Kuba Feher dvakrát jako přes kopírák unikl po levé straně a poslal přetažený centr na nepokrytého střelce Jirku Jelínka, ten však ani v jednom případě z ostrého úhlu neseřídil správně mířidla. Po dlouhém půstu fotbaluchtivými diváky slušně zaplněný stadión i s mnoha lišanskými fanoušky mohl vidět zajímavý první poločas. Lišany si dobrou kombinační hrou postupně vytvořili územní převahu, domácí však bojovali a jednoduchou hrou, kdy Pech na stoperu se snažil hledat dlouhými pasy stále rychlého Bohatého nebo urostlého hlavičkáře Vimra, udržovali obranu hostů ve stálé pohotovosti. Ta však pracovala výborně, Vimra v tvrdých soubojích v pohodě pokryl neméně urostlý Marian Skrutek a Bohatý, který se snažil střídat strany, narážel nalevo na lišanského rychlíka Radka Žaluda a napravo na nepříjemného „zloděje míčů“ Kubu Hamouze. Deset minut před půlí vymíchal „Jelen“ na hranici šestnáctky dva obránce a nezištným posunutím míče doprava připravil Patriku Ledvinkovi největší šanci prvního poločasu, „Ledva“ však tváří v tvář brankáři o několik centimetrů přestřelil.
Do druhé půle nahradil Pavla Bičíka čerstvý Jirka Staněk, po chvíli Patrika Ledvinku Láďa Krůta a Lišany přeskupením sestavy posílili ofenzivu. Hosté svého soupeře zamkli na obranné polovině, měli mnohem lepší pohyb, nápaditou hrou s řadou narážeček i přenášením hry bavili diváky. Z převahy si vytvořili řadu rohových i přímých kopů, obrana domácích, kterým evidentně začaly docházet síly, však odolávala hlavně zásluhou výborného výkonu brankáře i zkušeného Pecha, který dobře četl hru a svou předvídavostí dokázal ve vlastní šestnáctce hasit lišanské šance. Kýžený gól nepřišel ani po centru Kuby Fehera, který gólman vyškrábl do břevna, odkud se balón odrazil k nohám Jirky Jelínka, s jeho dorážkou si však brankář poradil také. Domácí měli i štěstí, když trestný kop z levé strany zatočil Míra Chládek pravačkou na zadní tyč, míč se nesl celým vápnem aniž jej kdo z útočících dokázal zasáhnout a skončil o centimetry vedle.
V 70. min., v době největšího lišanského tlaku unikl z ojedinělého brejku Pavel Bohatý, postupoval sám na branku a obešel „Benyho“, který jej stačil už jen faulovat. Beny uviděl žk a rozhodčí nařídil penaltu, fotbalová spravedlnost však opět jednou zafungovala, když její exekutor přestřelil branku snad o pět metrů. Zafungovala i podruhé. Běžela 81. min. a Lišany vybojovaly z pravé strany další z rohových kopů. Žáďa levačkou zakroutil střílený polovysoký centr do malého vápna, kde se rychleji než domácí gólman zjevil jako blesk Marian Skrutek a v poměrně těžké pozici napálil míč do sítě, 0 : 1. Dobojováno ale nebylo, soupeř se ještě pokusil o zoufalý tlak, ale lišanští hráči se dokázali poctivě vracet za míč a po jeho získání přenést hru na útočnou polovinu a balón tam držet. Soupeře již do vyložené šance nepustili a v jarní premiéře zaslouženě odvezli z jeho hřiště 3 body.  
  
Václav Švelch, trenér SK Lišany: Vyhráli jsme naprosto zaslouženě, což musí potvrdit každý nezaujatý příznivec fotbalu. Všichni hráči se dokázali vracet a zodpovědně bránit, řadu akcí domácích jsme likvidovali už v zárodku na polovině hřiště a z toho jsme profitovali zakládáním protiakcí po zisku míče. Kluci se dobře hýbali, zbytečně nedrželi míč a dobře kombinovali, tolik narážeček z prvního doteku v jednom zápase jsem v našem podání snad ještě neviděl. Na hráčích byla znát i povedená zimní příprava, třeba Míru Chládka takhle jezdit nahoru – dolu, jsem už také dlouho neviděl. Marianovi vítězný gól přeji, za hru, kterou dnes předvedl, si ho určitě zasloužil, navíc má dnes svátek, takže povedená oslava. Zůstaňme však oběma nohama na zemi, těžší soupeři nás ještě čekají.
 
Rozhodčí :      Šipoš – Titlbach, Brda
 
Branky : 81. Skrutek (as. Žalud)
 
SK Lišany :   Beneš – Kaňák - Hamouz, Skrutek, Žalud – Bičík (46. Staněk), Bagi, Chládek, Feher – Jelínek (90. Sláma), Ledvinka, (52. Krůta).
                        Do hry nezasáhli Czekajski, Mladý
                        Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.