Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jelen se pásl na Rudě

28. 5. 2012

Jen jedna výhra a čtyři porážky, pokles na 10. místo tabulky, to je nelichotivá bilance lišanského mužstva z předchozích  pěti utkání, se kterou cestovalo v 23. kole III. třídy na pažit předposledního mužstva tabulky, Sokola Ruda. Ruda získala na podzim šest bodů, na jaře pouhé tři, povinnost tedy velela proti zachraňujícímu soupeři naplno bodovat. Lišany nicméně čelily zcela zásadnímu problému, ke zraněným gólmanům Řepovi a Honzovi Loderovi se v závěru sezóny přidal i Beny a mezi tři tyče tak přišel pomoci dočasně absentující hráč z pole, Aleš Kočí.

Ve 2. min. hodil z levé strany od rohového praporku Žáďa dalekonosný aut, míč prošel bez povšimnutí obránců i brankáře malým vápnem a na zadní tyči jej po odrazu usměrnil do sítě hlavou všudybyl Baggio, 0 : 1. V 5. min. zahrávaly z levé strany velkého vápna Lišany trestňák.  Všichni čekali ostrý míč před branku, jenže Míra Chládek s Jelenem rozehráli signál a druhý jmenovaný napálil míč z hranice šestnáctky čistým nártem k bližší tyči, 0 : 2. Bleskové dvoubrankové vedení hosty uklidnilo a ti začali předvádět svůj typický pohledný kombinační fotbal s minimálním počtem doteků a s využitím křídelních prostorů pro rychlonohé krajní halvy i nabíhající beky. Soupeř byl na kolenou, hrál na náhodu a byl nebezpečný, pouze pokud se balón dostal k útočníkovi Královi, který dokázal solidně pracovat s míčem v rychlosti, ale sám a zdvojován se neprosadil. Jirka Jelínek byl při střelecké chuti, v 15. min. jeho už asi čtvrtou nebo pátou střelu, vyrazil gólman před sebe a do listiny střelců se zapsal i dobíhající Láďa Krůta, když napálil odražený míč pod břevno, 0 : 3. Pak byl Žáďa zkosen zezadu za žk. ve vápně, k penaltě se postavil tradiční exekutor Jirka Jelínek a… nedal, docent Choholoušek by řekl, „tento politováníhodný omyl se v našem ústavu stane maximálně jednou za deset let“. Šancemi pohrdli i další, třeba Baggio, kterého našel volného na velkém vápně ideálně Bičan, svou typickou jedovkou, napůl placka - napůl nárt, těsně minul pravou tyč. Nebo Míra Chládek, když unikl po levé straně a šel souběžně s koncovou lajnou, si také chtěl dát gól a z hodně ostrého úhlu trefil jen boční síť. Mezi tři tyče se nevešla ani povedená Vialliho hlavička po centru z rohového kopu. V 35. min. si Jelen nicméně napravil střeleckou reputaci, když mu domácí bek namazal míč za vápno, Jirka potáhl do vána, zasekávačkou učinil z beka suchý strom a zamířil přesně, 0 : 4. Těsně před poločasem si kluci nicméně trochu pokazili dojem ze hry, když bloumali, neobsazovali a nikdo si nestoupl před balón po odpískání přímého kopu na půlicí čáře. Domácí rychle nakopli míč, Marian jej ještě mohl odhlavičkovat, ale couvaje zakopl a uhodil se do zátylku a domácí útočník, sám na kasu, nedal Alešovi šanci, 1 : 4.
Do druhé půle přišel na plac Jirka Staněk, aby svým důrazem a centimetry také podpořil útočnou aktivitu. Prvních 15. min. bylo nicméně o zahazování šancí. Tu největší měl Míra Chládek, když Baggio vnikl zprava do vápna a našel jej úplně volného přihrávkou přes celou branku, Míra však „umístil“ míč do tyče. Pak znovu začal řádit Jelen. V 65. min., po faulu na Baggia před hranicí šestnáctky, zakroutil míč kolem špatně postavené zdi a přesně trefil odkrytý kout branky, 1 : 5. O minutu později, po Stáňově přiťuknutí, udělal Jelen ve vápně z bránících hráčů slalomové tyče a zasunul znovu, 1 : 6. To už domácí „odešli“ fyzicky i mentálně, Lišany zcela ovládly hru, vtipnými kombinacemi, narážečkami z první i převahou ve hře jeden na jednoho se jednoduše dostávaly do přečíslení a šancí a pohlednou hrou bavily hrstku přítomných diváků. V 69. min. konečně přišla chvíle režiséra hry Míry Chládka, kterého přihrávkou z levé strany oslovil Žáďa a Míra se dočkal premiérového gólu v jarní části sezóny, 1 : 7. O chvíli později vyšla parádní akce, Jelen našel přihrávkou na hrotu Míru Chládka, který, pod tlakem obránce, lišácky pustil mezi nohama míč za sebe na rozeběhlého Radka Žaluda. Žáďa ukázal všem záda, ometl gólmana a zavěsil do prázdné, 1 : 8. V 75. min. si, pod dojmem jednoznačného vedení vybrala slabší chvilku lišanská obrana a nechala po pravé straně uniknout domácího Krále. Ten vnikl do vápna a sotva ucítil za sebou Žáďu, zařval a upadl. Sudí Šipoš na radu asistenta Polívky odpískal penaltu, kterou by Aleš, kdyby zůstal stát, asi chytil, ale riskl stranu, 2 : 8. Poslední slovo však měly Lišany, konkrétně znovu Jelen, který v 81. min. přetavil v devátou branku střelou k tyči samostatný únik, 2 : 9. Radost z desítky „zkazil“ spoluhráčům Baggio, který šel v 85. min. sám na branku a ve vyložené šanci napálil gólmana. Už se moc nebránilo a tak z protiútoku běžel pro změnu sám na branku domácí hráč, ale jeho střela doprostřed branky byla pro Aleše lahůdkou a sudí následně, pět minut před vypršením řádné hrací doby, zápas ukončil.
 
Hodnocení trenéra : Ze zkušeností s lišankým fotbalem vím, že takto výkonnostně slabšího soupeře často podceníme a pak se trápíme, z čehož jsem měl obavy. Dnes jsme ovšem nic nepodcenili, po 5 min. jsme vedli 2 : 0 a pak jsme začali předvádět to, čemu se říká „pochutnat si na fotbale“. Domácí jsou evidentně v krizi, což se projevilo na počtu diváků, škoda, že díky pořádání akcí v Lišanech k výročí založení obce, se nepřijelo podívat více našich příznivců. Výsledek a předvedená hra by však mohly být pozvánkou na příští neděli, kdy hostíme Panoší Újezd, který uzavírá tabulku. Doufejme, že soupeř přijede a my rozpoutáme podobné střelecké peklo jako dnes. Při patálii s gólmany bych chtěl poděkovat Álovi Kočímu, který vyslyšel mou prosbu a postavil se do branky, kde rozhodně nezklamal.
  
Rozhodčí :      Šipoš – Šefara, Polívka
 
Diváci : 20
 
Branky :          2. Bagi (as. Žalud), 5. Jelínek (Chládek), 15. Krůta (Jelínek), 35. Jelínek, 65. Jelínek, 66. Jelínek (Staněk), 69. Chládek (Žalud), 72. Žalud (Jelínek), 81. Jelínek – Husák, Král  
 
SK Lišany :     Kočí - Kaňák – Hamouz (70. Sláma), Skrutek (56. Ledvinka), Feher – Bičík (46. Staněk), Bagi, Chládek, Žalud – Jelínek, Krůta.
                        Trenér V. Švelch, vedoucí J. Ryska, M. Červený.